Top 5 'stervende' actrices - Doodgaan als specialiteit

Article
zaterdag, 09 september 2017 om 14:00
xgn google image
In een interview kreeg Sean Bean ooit de vraag waarom hij altijd doodgaat in films. Hij legde de schuld bij de rollen van slechteriken zelf, die hij nou eenmaal vaak aangeboden kreeg. Toch zijn er zeker ook actrices die bijzonder vaak het loodje leggen. Deze lijst zet de top 5 stervende actrices voor je op een rij!
Met zijn ruim veertig sterfscènes stond acteur Sean Bean niet eens op de eerste plaats in onze lijst met vaak stervende acteurs. Die ging ruimschoots naar de legendarische Cristopher Lee, die ruim twee keer zo vaak om het leven kwam in de rollen die hij vertolkte. Hij overleed helaas 2 jaar geleden, maar dat geeft Sean Bean de kans om aan zijn sterftecijfer te werken!
Ook onder de actrices zijn er uitschieters als het gaat om dode rollen. In zombiefilms is het vaak de vrouw die als eerste een verkeerde keuze maakt en het loodje legt, maar er zitten actrices bij die het wel heel bont maken. Te beginnen met:

5. Hilary Swank

Niet alleen heeft Hilary Swank flink wat prijzen in ontvangst mogen nemen voor haar vertolkingen in films. Haar deathcount liegt er ook niet om. En nota bene voor die rollen viel ze in een zwembad vol met prijzen, waaronder twee Oscars en twee Golden Globes. Eén van de paar vaak stervende actrices zijn loont dus wel!
In Boys don't Cry speelt Hilary Swank een transseksuele vrouw, Brandon, die een relatie krijgt met een andere vrouw. De vrienden van de vrouw zijn echter hillbillies en op zijn zachts gezegd 'niet blij' als ze erachter komen dat Brandon geen jongen blijkt te zijn.
Boys don't Cry is, zoals je waarschijnlijk al vermoedde, geen lichte film die je onder het genot van een bakje popcorn op de vrijdagavond wegkijkt. Het thema van de film is bijzonder zwaar: de verkrachtingsscène en die ene sterfscène van liegen er niet om.
Ook in het veel bekroonde Million Dollar Baby sterft Swank een pijnlijke dood, maar wederom zet ze in de film een indrukwekkende rol neer. Deze keer speelt zij een gedreven vrouw die het wil schoppen tot professionele bokser. Ondanks vele tegenslagen lukt het haar zich omhoog te werken, maar is blijven leven Swank wederom niet gegund. Het leven van stervende actrices is niet gemakkelijk.
117621

4. Michelle Rodriguez

Je hebt sterven en je hebt sterven. Maar Michelle Rodriguez heeft de krachten om terug te keren uit de wereld der doden. Tenminste, in de Fast & Furious reeks. Haar personage Letty weet, weliswaar zwaar gehavend, een aanslag op haar leven te overleven en weer vrolijk in opgevoerde bolides plaats te nemen.
Dat neemt niet weg dat de teller met sterfgevallen bij Rodriguez gedurende haar carriere aardig is opgelopen. Door haar sterven in onder andere Resident Evil en Resident Evil: Retribution (yep, zij krijgt het zelfs voor elkaar twee keer te sterven in dezelfde filmreeks) staat zij daarmee op de vierde plaats in de lijst met meest stervende actrices.
Voor zo'n powervrouw als Rodriguez is dat niet eens zo heel slecht. Als je het vergelijkt met de films waarin zij niet sterft zou je zelfs kunnen stellen dat het best meevalt. Van haar 45 rollen sterft ze maar in 6 films. Maar dat betekent ook dat de top 3 in deze lijst met stervende actrices alleen maar vaker het loodje leggen.
117624

3. Kate Winslet

Arme Kate. Haar tegenspeler uit Titanic, Leonardio DiCaprio, stond al op de lijst met vaakst stervende acteurs, maar ook Kate legt graag het loodje in haar rollen. Uiteraard niet in Titanic, maar dat ging dan weer ten koste van Leo.
Met een respectabele zeven sterfgevallen valt het op zich nog wel mee voor Kate. Haar meest indrukwekkende sterfscène was tevens voor de rol waar zij een Oscar voor kreeg: The Reader.
De film draait om de ontwikkelingen rondom een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog. Een van de vrouwelijke bewakers, gespeeld door Winslet, komt na de oorlog tijdens haar proces een oude bekende tegen van voor de oorlog. Die persoon wil meer te weten komen over haar beweegredenen en haar misdaden, waarna er wordt teruggeblikt in de tijd.
Wederom een zware film en een zware sterfscène, maar een dik verdiende Oscar voor haar rol als Schmitz. Met haar zeven sterfgevallen staat Winslet op de derde plaats in deze lijst met stervende actrices.

2. Julianne Moore

Met haar 87 rollen heeft Julianne Moore een behoorlijk portfolio opgebouwd. Van komedies tot thrillers, van drama tot sci-fi. Juliane Moore is een vrouw van vele talenten. En één daarvan is ook het zijn van een vaak stervende actrice.
Met haar negen sterfscènes staat zij solide op de tweede plaats in de lijst. Onder andere in Children of Men, Maps to the Stars, Seventh Son en The Hunger Games: Mockingjay Part 2 weet zij het einde van de film niet te halen.
In laatstgenoemde film laat ze zich ook van haar slechtste kant (in haar rol dan) zien. Als President Coin is ze alles behalve populair en het is dan ook niet gek dat ze de dood vindt. Dankzij een goed geplaatste pijl van Jennifer Lawrence is haar heerschappij voorbij.
117629

1. Charlize Theron

Er kan er maar één het vaakst doodgaan. In het geval van actrices is dat de enige echte Charlize Theron. Hoewel zij een stuk minder vaak sterft dan de leider in het mannelijke klassement Christopher Lee, is zij met haar 12 sterfgevallen duidelijk de vaakst stervende actrice.
In Prometheus bijvoorbeeld hangt haar dood zowat de hele film in de lucht. Ze speelt in de film een arrogant tutje dat denkt de slimste mensen op hun plek te kunnen zetten. Dat haar besluiten uiteindelijk leiden tot het falen van een peperdure missie, is een flinke portie karma.
Uiteraard gaat dat gepaard met een hoop andere sterfgevallen en ellende, maar als haar personage, commander Vickers, eindelijk doodgaat, kan een 'hèhè' niet worden onderdrukt.
Het leek er even op dat Theron een dertiende sterfscène aan haar lijstje toe kon voegen. In de laatste Fast & Furious film lijkt het er namelijk op dat ze een behoorlijke klapper maakt. Uiteraard wordt haar lichaam nooit gevonden en ligt het er dik op dat zij, net als de nummer 4 op deze lijst, de dans ontspringt en we haar terug zullen zien in latere delen van de filmreeks.
Uiteraard zijn er nog veel meer actrices die er een gewoonte van hebben gemaakt om halverwege de film tot een pijnlijk einde te komen, maar deze vijf spannen volgens ons de kroon. Daarom zijn zij, vooralsnog, de beste stervende actrices!