Top 5 smartphone tips bij het kopen van een nieuw toestel

Article
zaterdag, 06 februari 2016 om 15:05
xgn google image
Natuurlijk wil je altijd het nieuwste hebben, het Apple logo op de achterkant van die ene Iphone 6s plus lijkt je altijd toe te schijnen. Dat randje op de Galaxy s6 Edge+ van Samsung lijkt toch wel handig. Maar waar moet je nou echt op letten voor je een nieuwe smartphone aanschaft? Hierbij handige een handige top 5 smartphone tips.

5. Goedkoop is (negen van de tien keer) duurkoop

Dit lijkt misschien een open deur, maar het zal je nog verbazen. Hoe aanlokkelijk klinkt een telefoon van €120,- met een dertien megapixel camera, de nieuwste octacore processor en de allerlaatste versie van Android? Behoorlijk aanlokkelijk inderdaad, je ziet hem in de vitrine liggen van je lokale smartphoneboer en denkt dat je een goede aankoop hebt gedaan. Hoe kun je fout zitten met zulke specs?
Nou, behoorlijk. Het is namelijk meestal zo dat wanneer je zo een smartphone ziet met zulke specs, de fabrikant altijd wel ergens op heeft ingeleverd, heb je een camera van dertien megapixel bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat de resolutie van je telefoonbeeldscherm een stuk lager is, of vice versa.
Nu gebruik je het beeldscherm van je telefoon natuurlijk vrij regelmatig, dus is het meestal ook beter om een klein beetje in te leveren op de kwaliteit van je camera als je op een budget een nieuwe smartphone aanschaft. Als je op die manier de resolutie van het beeldscherm wat hoger hebt, dan zullen de foto’s van een acht megapixel camera er op je 720p beeldscherm ook beter tot hun recht komen dan een dertien megapixel foto op een 240p beeldscherm.
Ook handig om op te letten als je een nieuwe telefoon koopt maar een kleine portemonnee hebt, is de grootte van je batterij. Meestal heb je niet de hele dag een oplader voorhanden, nu is batterijgrootte niet de enige factor die van invloed is op je batterijduur, maar daar komen we later in deze top 5 smartphonetips nog op terug.

4. Duurder betekent niet altijd beter

Dit lijkt afbreuk te doen aan nummer vijf, maar dat is zeker niet zo, het gaat in dit geval om de toestellen in het hogere segment. Je zult misschien denken dat een duurdere Iphone 6s beter is dan een goedkopere LG G4 of Galaxy s6, maar als je bedenkt dat je per geheugenupgrade van je nieuwe Iphone in stapjes van €100,- omhoog schiet, (16gb, 64gb, 128gb) dan snap je dat duurder niet altijd beter is.
Niet bedoeld om Apple te bashen, maar het is wel een van de betere voorbeelden. Ander voorbeeld is het prijsverschil tussen de Galaxy s6 en de s6 Edge van Samsung, voor dat randloze beeldscherm betaal je ook €100,- euro meer, terwijl de functionaliteit zelfs door Samsung zelf niet goed uitgelegd kan worden.
Of wat dacht je van Sony met hun laatste z5 compact, regular en premium. Voor stapjes van €120,- heb je een steeds iets groter beeldscherm en een iets snellere processor.

3. Meer megapixels staat niet gelijk aan betere foto’s

Dit hebben we al even doorgenomen bij nummer vijf, maar het is wel handig om nog even duidelijk te maken: MEER MEGAPIXELS BETEKENT NIET AUTOMATISCH DAT JE MOOIERE FOTO’S MAAKT!

Het maken van een mooie foto hangt van meer factoren af dan alleen hoeveel pixels er in een foto zit die je afdrukt. Wat wel zo is is dat er minder ruis op een foto zit zodra je meer megapixels in je camera hebt zitten.
Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor foto’s je wilt maken met je smartphone. Stel je wilt allerlei actiefoto’s maken, dan is het handig om een goede, snelle autofocus op je telefoon te hebben en om de sluitersnelheid van je camera zo laag mogelijk te hebben. Er zijn natuurlijk nog meer voorbeelden, maar die gaan we hier niet doornemen, XGN is geen camerawebsite.
Waarom wordt er dan zoveel geadverteerd met hoge megapixel camera’s? Omdat dat makkelijk te verkopen is en is niet al te lastig om omhoog te krikken, denk bijvoorbeeld aan de Nokia Lumia 1020, die smartphone heeft een 41 megapixel camera, maar de foto’s die de telefoon maakt zijn niet per definitie de beste foto’s voor een smartphone.
Nog een klein voorbeeldje en dan gaan we verder. Stel je hebt een Camera met tien megapixels, dan betekent dat je een afdruk van ongeveer 60x45cm er mooi uit kunt laten zien. Vermenigvuldig die grootte eens met vier, dat maakt 240x180cm(!). Zoals je ziet, tenzij je een kamervullende poster van een facebookfoto wilt hebben, hoef je geen hoger aantal megapixels te hebben.

2. Groter is vrijwel nooit beter

Een groter beeldscherm is eigenlijk nooit beter, het is onhandig, je hebt aan vijf inch ruim voldoende om alles zonder leesbril af te kunnen lezen. Een groter beeldscherm zorgt er meestal ook voor dat je, tenzij je meer geld hebt betaald voor een grotere batterij, minder lang van je smartphone gebruik kunt maken omdat dat hele scherm verlicht moet worden.
Als je niet al te veel geld uit wilt geven aan je telefoon, dan is het dus handig om te zoeken naar toestel met een grootte tot vijf inch.
Voor iemand die kleine handen heeft is een groot scherm nog minder handig, als je de telefoon steeds in je hand moet verplaatsen om overal bij te kunnen komen, dan is dat vervelend. Natuurlijk is een nieuwe telefoon niet altijd groter dan de vorige, maar dit is wel de trend.
Als uitzondering op de regel brengt Sony elk jaar een Compact uitvoering van haar nieuwste vlaggenschip uit dat gelijkwaardig is aan zijn grote broer. Maar als je bedenkt dat de nieuwe Z5 Compact maar liefst 5.1 inch is, dan is de titel Compact ook niet helemaal meer van toepassing.
Waar is de mini serie van Samsung? Deze is qua specificaties minder dan zijn grote broer en valt niet te vergelijken, daarom staat deze ook niet in deze top 5 smartphonetips.

1. Meer rekenkernen betekent niet direct een snellere telefoon

Je hebt vast wel eens een smartphone op tv voorbij zien komen waarbij de voice-over naar je schreeuwt: “Nu met razendsnelle octacore processor”. Het is leuk om te zien dat een smartphone tegenwoordig even veel rekenkernen kan hebben als een computer uit 2010, maar meer kernen betekent niet dat je automatisch de allersnelste telefoon hebt.
Zonder het een al te technisch verhaal te maken, het gaat erom hoe die kernen jouw opdrachten verwerken, wat is de snelheid van de afzonderlijke kernen en hoe snel zijn de kernen samen? Dat is van belang. Stel je hebt een 1.2 gigahertz octacore processor, dan kun je ook een 2.4 gigahertz quadcore processor hebben, klinkt logisch, maar adverteerders doen meestal alsof meer automatisch beter is.
Nog een leuk weetje, eigenlijk is een octacore processor vrijwel nooit een octacore processor, maar gewoon twee quadcore processoren. Hetzelfde geldt voor Hexacore processors met zes kernen, deze hebben meestal een quadcore processor en eentje met, je kunt het al raden, twee rekenkernen.