Top 5 Nederlandse eSporters - De grootste namen uit een klein land

Article
zaterdag, 05 november 2016 om 15:00
xgn google image
De eSports scene in Nederland is niet zo groot als bijvoorbeeld in Zuid Korea, waar spelers behandeld worden als supersterren en enorme hoeveelheden aan geld verdienen. Toch zijn er een paar Nederlanders die het aardig goed doen in het eSports wereldje. Wie dat allemaal zijn, lees je in deze top 5 Nederlandse eSporters!
Nederland is in oktober op het League of Legends wereldkampioenschap vertegenwoordigd door het Nederlandse team Dorans Alpha. Helaas kwam het Nederlandse team hier niet zo ver. Het werd namelijk twintigste.
De Nederlandse eSports scene is niet heel groot. Er zijn niet zoveel Nederlandse eSporters en diegenen die er zijn, spelen meestal in een buitenlands team met buitenlandse teamgenoten. In deze top 5 Nederlandse eSporters nemen we de vijf grootste Nederlandse namen in de eSports scene onder de loep.

5. Joey ''YoungBuck'' Steltenpool

We beginnen de lijst van Nederlandse eSporters met iemand die op het moment actief is als coach voor een League of Legends team. Joey ''Youngbuck'' Steltenpool is coach en team manager voor het G2 Esports League of Legends team. Dit betekent dat hij de man is die alle strategieën bedenkt en het team leidt terwijl ze spelen.
Joey Steltenpool komt uit Bovenkarspel waar hij op elfjarige leeftijd begon met het spelen van Red Alert 2 en 3. Voordat hij begon met het spelen van League of Legends speelde hij deze games al op hoog niveau. Hij is begonnen met het spelen van League of Legends, omdat zijn vrienden hem aandrongen de game te gaan spelen.
Steltenpool begon bij het Nederlandse LowLandLions team. Hier stroomde hij door naar een tal van andere professionele teams en eindigde uiteindelijk bij G2 eSports. In League of Legends nam hij later de rol van coach op zich, maar daarvoor was hij zelf speler.
Zijn nickname komt van de rapper Young Buck waar hij als dertienjarige jongen fan van was. Hij nam deze naam over in de game Soldier of Fortune 2 en heeft deze naam tot op heden aangehouden.
99658 2

4. Chris ''chrisJ'' de Jong

Chris de Jong is professioneel Counter-Strike: Global Offensive speler. Hij speelt op het moment voor Mousesports, een Duitse eSports organisatie. ChrisJ is begonnen met het spelen van Counter-Strike: Source en Counter-Strike 1.6, de voorgangers van Counter-Strike: Global Offensive.
Het eerste internationale evement waar Chris competitief meespeelde was in 2010 op Dreamhack, een groot LAN evenement. Hierna maakte hij de overstap van Counter-Strike 1.6 naar Counter-Strike: Global Offensive.
ChrisJ is net als YoungBuck begonnen bij de Nederlandse LowLandLions organisatie. Hij speelde hier voor het Counter-Strike: Global Offensive team. Op het moment speelt hij voor Mousesports, een Duitse organisatie die bekend staat om de overwinningen van het Counter-Strike team.
In Mousesports neemt ChrisJ de AWP-rol op zich. Dit betekent dat hij de speler is die het meest speelt met de AWP speelt in zijn team. De AWP is een sniper rifle en vereist veel oefening om deze goed onder controle te krijgen.
99659 1

3. Thijs ''ThijsNL'' Molendijk

Thijs Molendijk is evenals YoungBuck lid van de organisatie G2 Esports. Thijs speelt de game Hearthstone op professioneel niveau. Hearthstone is een digitaal kaartenspel van Blizzard dat gebaseerd is op de World of Warcraft wereld.
De Nederlandse Hearthstone speler is twee keer Europees Hearthstone kampioen en werd derde op het Hearthstone wereldkampioenschap in 2015. Naast zijn succes als professioneel speler is Thijs ook een succesvol streamer op Twitch.tv. Hier haalt hij meestal duizenden kijkers die willen zien hoe hij Hearthstone speelt.
Thijs komt uit het Overijsselse Enschede en is op het moment 22 jaar oud. Voor iemand van 22 jaar, heeft Thijs het erg goed voor elkaar. Hij heeft namelijk in totaal al 92,400 dollar aan prijzengeld gewonnen. Thijs Molendijk is nog redelijk nieuw in de eSports scene. Hij werd lid van zijn eerste professionele team, Meet Your Makers, in 2014. Daarna ging hij over naar Nihilum en uiteindelijk eindigde hij bij G2 Esports.
99660

2. Fabian ''Febiven'' Diepstraten

Fabian Diepstraten is professioneel League of Legends speler voor Fnatic. Hij is 20 jaar oud en begon op jonge leeftijd te gamen op de PC die op zolder stond. Zijn professionele carrière begon toen hij een telefoontje uit Amerika kreeg met de vraag of hij wilde spelen voor de Amerikaanse organistatie, Cloud9.
De jonge eSporter is nog zeer nieuw in de scene. Hij begon zijn carrière in 2014, toen hij dus voor Cloud9 begon te spelen. Het team deed het niet zo goed, maar Febiven wist de aandacht van vele grote organisaties te trekken. Na een korte tijd voor H2k-gaming te hebben gespeeld, stapte Febiven over naar het team waar hij nu deel van uit maakt; Fnatic.
Op het moment woont Fabian niet in Nederland. Fnatic heeft namelijk een heus gaming huis in Berlijn. Hier traint het team iedere dag samen en bereidt het team zich voor op belangrijke toernooien. In League of Legends speelt Febiven de mid-laner positie. Dit betekent dat hij op de map de middelste lane verdedigt en aanvalt.
99661

1. Manuel ''Grubby'' Schenkhuizen

Manuel Schenkhuizen zit iets meer dan tien jaar in de eSports scene. Dat lijkt misschien kort, maar dit maakt hem een veteraan in de eSports wereld. Hij is inmiddels 30 jaar oud en speelt momenteel onder zijn eigen naam, gesponsored door BenQ.
Schenkhuizen wordt gezien als één van de beste Warcraft 3 spelers. Hij heeft dan ook meer dan 38 LAN toernooien, waarvan zes wereldkampioenschappen, weten te winnen en heeft 160,000 euro aan prijzengeld gewonnen. Naast al zijn overwinningen heeft hij ook meerdere awards in ontvangst mogen nemen. Zo was hij meerdere jaren achter elkaar eSports Player of the Year.
Manuel Schenkhuizen begon op jonge leeftijd met het spelen van de real time strategy game Populous 2. Zijn eerste Warcraft 3 competitie, met een prijzenpot van 200 euro, was in 2003 toen hij 17 jaar oud was. Hij won deze en begon hiermee zijn professionele carrière. In 2011 stapte Schenkhuizen over van Warcraft 3 naar Starcraft 2.
In Warcraft 3 kwam Schenkhuizen bekend te staan als de King of Orcs, vanwege zijn vele overwinningen als Orc speler. Schenkhuizen zat van 2004 tot 2008 bij een team dat bekend staat als meest succesvolle Warcraft 3 team ooit, 4Kings. Manuel Schenkhuizen is één van de grootste Nederlandse eSporters die we kennen.