Top 5 grootste E3 verrassingen - Deze zagen wij niet aankomen

Article
donderdag, 16 juni 2016 om 11:55
xgn google image
Elk jaar lekt er al veel informatie over nieuwe games of consoles uit, nog voordat de E3 in Los Angeles goed en wel is begonnen. Desondanks slaagden uitgevers en ontwikkelaars erin om ook deze keer een paar konijnen uit de hoge hoed te toveren voor gamers. Dit is volgens ons de top 5 grootste E3 verrassingen.

5. Days Gone

Nadat Microsoft voor de Xbox One de survivalgame State of Decay 2 uit de doeken deed, kwam Sony met een tegenhanger voor de PlayStation 4: Days Gone. Deze gloednieuwe IP wordt ontwikkeld door Sony Bend, dat jaren geleden aan de wieg stond van PlayStation-franchise Syphon Filter.
In de trailer en de daaropvolgende gameplay die tijdens de persconferentie van Sony op de E3 werden geshowd, zien we een voormalige biker die in een postapocalyptische wereld zijn gezin en zijn bezittingen kwijtgeraakt is. De enige passie die hij nog kan achtervolgen, is rondrijden op zijn motor. In dat opzicht heeft Days Gone qua thematiek wat weg van Mad 'Road Warrior' Max, maar in deze nieuwe Sony-game staan zombies en geen War Boys centraal.
Grafisch lijkt de openwereldgame enigszins op Naughty Dogs actie-horrorgame The Last of Us, inclusief de interactie met de spelomgeving. De zombies komen in enorme hordes op de hoofdpersoon afgesneld, die zich weet te redden met een machinegeweer en tijdelijke obstakels als garagedeuren en bouwmateriaal. Over het verhaal is verder niets bekendgemaakt.
Days Gone heeft nog geen releasedatum ontvangen van Sony.
93139

4. Prey 2

De bovennatuurlijke shooter Prey met een Native American in de hoofdrol, kwam in 2006 uit en werd gemaakt door Duke Nukem-studio 3D Realms. In maart 2011 werd het langverwachte vervolg aangekondigd door uitgever Bethesda. Het vervolg, dat sinds de E3 2016 door het leven gaat als simpelweg Prey, moest een open wereld bevatten, alsmede verticale gameplay en een Blade Runner-achtige setting met de vreemdste NPC's.
Jarenlang bleef het stil rondom de game, die na veel gedoe werd overgeheveld naar Dishonored-ontwikkelaar Arkane Studios. Men heeft het spel daar achter de schermen blijkbaar opnieuw naar de tekentafel gebracht. De beelden op de E3 deden denken aan de futuristische film Elysium, met een zeer licht kleurenpalet dat bijna meer aan Mirror's Edge dan aan Blade Runner doet denken. Qua gameplay werd er vooralsnog niets concreets getoond.
De reboot van Prey moet ergens in 2017 verschijnen.
93140 1

3. Quake Champions

Met de release van de vierde DOOM eerder dit jaar, werden gamers die van oldschool shooters houden eindelijk eens op hun wenken bediend. Aan een free-to-play versie van de multiplayer-klassieker Unreal Tournament wordt ook nog steeds gewerkt, nadat in 2014 al een pre-alpha build verscheen. Unreal Tournament moet het eerste deel in de serie van ontwikkelaar Epic Games worden sinds Unreal Tournament III uit 2008.
De derde klassieke first-person shooter met een hoog tempo die in dit rijtje thuishoort, is Quake. Sinds Quake Arena in 2010 naar Xbox Live Arcade kwam, was het erg stil rondom deze ooit zo populaire fragger, die in de jaren negentig toonaangevend was op LAN-party's. Maar toen was daar ineens Bethesda, dat op zijn E3-persconferentie Quake Champions aankondigde. Fans van retroshooters kunnen hun hart weer ophalen.
Over de daadwerkelijke gameplay kunnen we nog vrijwel niets vertellen. De CGI-trailer die Bethesda in Los Angeles aan het publiek toonde, liet slechts zien dat de levels als vanouds verticaal en met grijsbruine tinten zijn opgebouwd. De wapens zijn weer lekker over-the-top: niet kogels, maar lasers en elektriciteitsstralen maken de dienst uit in Quake Champions. Aan de hoge speelsnelheid die we kennen uit de Quake-games wordt met een beeldverversing 120 Hz ook gedacht.
Bethesda heeft nog niet laten weten wat de releasedatum van Quake Champions wordt. Waarschijnlijk vertelt de Amerikaanse ontwikkelaar meer op het aankomende evenement QuakeCon, dat in Dallas, Texas plaatsvindt van 4 tot 7 augustus.
93141

2. Spider-Man PS4

Spider-Man: Friend or Foe, Web of Shadows, Shattered Dimensions en The Amazing Spider-Man. Het waren de afgelopen tien jaar stuk voor stuk geinige superheldengames, maar ze konden bij lange na niet tippen aan genretoppers als Prototype en inFAMOUS. Fans van de games met Marvels Peter Parkers alterego wachtten al jaren met smart op een game die de geweldige filmgame Spider-Man 2 uit 2004 kan overtreffen.
Sony, dat tot voor kort ook de filmrechten van Spidey beheerde, heeft ontwikkelaar Insomniac (Ratchet & Clank, Sunset Overdrive) de opdracht gegeven om daaraan te voldoen. De PlayStation 4-game met Spider-Man als stralend middelpunt verraste zowel het publiek in Los Angeles als de mensen die via de livestream naar Sony's E3-briefing keken.
De graphics ogen beter dan ooit voor een Spidey-game, het webslingeren en de vechtpartijen kwamen gestroomlijnd over en zelfs de humor die Peter Parker als Marvel-personage zo kenmerkt, lijkt door de stemacteur in de trailer goed bestudeerd te zijn. Met Insomniac als ervaren PlayStation-studio aan het roer, hebben wij het vertrouwen dat dit de eerste goede Spider-Man-game wordt sinds jaren.
De releasedatum voor Spider-Man PS4 is nog niet bekendgemaakt door Sony en Insomniac.
93142

1. Death Stranding

Wat een soap speelde zich het afgelopen jaar af rondom de legendarische gameontwikkelaar Hideo Kojima. De Japanner, verantwoordelijk voor klassieke reeksen als Metal Gear Solid en Zone of the Enders, vertrok na een hoogoplopend conflict bij ontwikkelaar Konami en belandde bij Sony. Daar begon hij wederom een eigen studio onder de naam Kojima Productions.
Voor Konami werkte Kojima destijds aan de horrorgame Silent Hills. De PS4-demo P.T., die ter promotie verscheen in 2015, kon op enorme lof rekenen bij pers en gamers. Helaas voor hen werd het project stopgezet, evenals later gebeurde met het officieuze vervolg Allison Road.

Top 5 grootste E3-verrassingen - Kojima en Norman Reedus zijn terug!

Sinds de E3 2016 weten we echter dat Hideo Kojima alsnog samenwerkt met acteur Norman Reedus, bekend als Daryl Dixon uit de populaire zombieserie The Walking Dead. Het duo werkt nu aan de PS4-game Death Stranding. Dat de eerste Kojima-game onder Sony eraan zat te komen, was een feit, maar de vorm en inhoud waren nog in nevelen gehuld.
Wat voor game Death Stranding precies gaat worden, wordt echter evenmin duidelijk uit de drie minuten durende trailer die Sony vertoonde tijdens zijn E3-persconferentie. We zien een uitstekend gemotion-capturede Norman Reedus huilend en knielend op een zwartgeblakerd strand dat bezaaid is met objecten die op botten lijken. Reedus' karakter lijkt verdriet te hebben om een foetus die tussen de knieën van zijn naakte lichaam ligt.
Alleen Kojima en Reedus weten wat deze scène inhoudt. Het grote publiek weet hoogstens dat Death Stranding een PS4-exclusive wordt, met een nog onbekende releasedatum.