Top 5 beste science fiction films op Netflix

Article
maandag, 20 april 2015 om 18:20
xgn google image
Voordat elk hoekje van de aardkloot ondekt was, waren verhalen over verre zeereizen populair. In de loop van de twintigste eeuw werden dit ruimtereizen. Want de toekomst en het heelal intrigeert ons. Dit verklaart de populariteit van science fiction. Een raam naar alternatieve werkelijkheden, een kieteling voor de geest. We presenteren de top 5 beste science fiction films op Netflix!

5. Minority Report

Tom madderfakking Cruise! De man kent veel haters en we hebben hem al vaker moeten verdedigen hier op XGN. Maar, hij is al decennialang een grootheid in Hollywood en geeft altijd 110% bij al z'n rollen.
Zo ook in Minority Report, waar in het jaar 2054 n.o.j. geen misdaad meer voorkomt. Tom Cruise zit in een elite eenheid die moorden voorkomt, vóór ze gepleegd worden. The Cruiser wordt echter zelf verdacht van een moord die hij (nog?) niet gepleegd heeft en slaat op de vlucht.
Met 2,5 uur is de film uit 2002 aan de lange kant, maar houdt je aandacht vast dankzij een gezonde mix van spanning en actie. Ook het rechtsfilosofische thema en de prima cinematografie van Steven Spielberg maken dit een topper van een science fiction film!

4. Equilibrium

Voordat Christian Bale echt helemaal doorbrak speelde hij in 2002 een kick-ass rol in Equilibrium. De dystopische setting is wellicht vergelijkbaar met de voorgaande film. In een poging om criminaliteit en oorlog geheel uit te bannen, zijn alle emoties in de wereld van Equilibrium verboden.
De vergelijking kan verder doorgetrokken worden: Bale werkt in de film bij het agentschap dat er verantwoordelijk voor is dat elke burger z'n anti-emotie medicijn neemt, totdat hij op een dag zelf z'n medicijn niet neemt en emoties begint te voelen. Nu is één man versus het regime, en de actie is goed!
Mocht je 'm al een keer gezien hebben, je ontdekt elke keer weer nieuwe details en diepere lagen. Ondergesneeuwd meesterwerkje dit!

3. Gattaca

Een obscuur cult-klassiekertje met Ethan Hawke (Predestination) en Uma Thurman, die in 1997 nogal flopte. Gattaca kwam in Nederland niet eens in de bioscoop, maar werd direct op VHS gezet en in de budgetbak bij de Blokker getieft. Onterecht, want de film won meerdere prijzen en werd zelfs voor een Oscar genomineerd.
In een maatschappij waarin eugenetica een hoofdrol speelt, probeert Ethan Hawke het tot astronaut te schoppen. Hij is zelf, in tegenstelling tot de meeste mensen, op de normale manier verwekt en geboren, en is daardoor tot een kort leven als simpele arbeider gedoemd. Gelukkig is daar Jude Law, die wél met perfecte genen gekweekt is, maar door een ongeluk geparalyseerd is geraakt en zijn identiteit wel wil weggeven aan Hawke.
De scènes tussen de ambitieuze Hawke en verbitterde Law zijn fantastisch, en zoals het een goede science fiction film betaamt gaat het meer om ideeën dan om actie. Het is tegenwoordig al bijna mogelijk om door middel van genetische manipulatie een perfect gezond en intelligent kind te krijgen, en vele aanstaande ouders zouden waarschijnlijk voor deze mogelijkheid zwichten.
Is dit de toekomst die je wilt? Bekijk dit biopunk meesterwerk en laat het ons weten!

2. Moon

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) wordt naar de maan gestuurd om daar drie jaar lang een grondstof te verzamelen en dit in pakketjes terug naar de aarde te sturen. Maar zo'n eenzaam verblijf is geen pretje, en als er dan ook nog eens een ongeluk gebeurt vlak voor z'n contract afloopt, kun je spreken van drama! Het enige contact dat Sam heeft is met een computer genaamd GERTY, waarvan de stem door niemand minder dan Kevin Spacey gedaan is!
Thema's zoals eenzaamheid, menselijkheid en zijn met een relatief laag budget (en in 33 dagen gefilmd) uitstekend naar voren gebracht. Hoop je op aliens, ruimtegevechten en lasers dan ben je aan het verkeerde adres. Moon zet je aan het denken en is eigenlijk één grote mindfuck. Het is onbegrijpelijk dat Sam Rockwell niet bekender is, want hij draagt deze film op zijn schouders.
Laat je twee uur lang onderdompelen in een fantastisch stukje filmgeschiedenis uit 1999, wat je daarna ook niet snel zult vergeten.

1. The Matrix

Waarschijnlijk de beste science fiction film op Netflix, zonder twijfel de populairste! The Matrix sloeg in 1999 in als een bom en heeft een enorme invloed gehad op andere sci-fi films, pop culture en zelfs games. Bullet time, anyone?
Wat zou je doen als je erachter komt dat de wereld niet alleen anders is dan je denkt, maar zelfs helemaal niet bestaat? Hoe kom je hier überhaupt achter? Plato, Descartes, Kant en vele anderen hebben aandacht besteed aan dit 'probleem', maar The Matrix gaf er een nieuwe draai aan en zette een wereldwijd publiek aan het denken.
Neo (Keanu Reeves) is overdag een kantoorslaaf, 's nachts een coole hacker. Hij wordt dankzij Morpheus (Lawrence Fishburne) 'wakker' gemaakt uit de virtual reality wereld die The Matrix is. Een revolutie jegens de machines die The Matrix bedachten volgt, maar dat gaat natuurlijk niet van een leien dakje.
Krankzinnig goede visuals, CGI en actiescènes, een intrigerend verhaal en een iconische status: The Matrix is een rasechte science fiction klassieker die je niet gemist mag hebben.