Top 5 beste Japanse games van 2016 - Het beste uit het verre Oosten

Article
donderdag, 22 december 2016 om 10:30
xgn google image
Japan is niet alleen het land van tongstrelend eten en mysterieuze tempels, maar ook komen hier geweldige games vandaan. De afgelopen decennia zijn we verwend met games van Nintendo en Sony en dit jaar is dat niet anders. Het beste uit Japan van dit jaar vind je in onze top 5 beste Japanse games van 2016.
Misschien wel het meest bekende subgenre games uit Japan is de JRPG. Je weet wel, die games waarin je vaak lange tijd levels moet grinden, je uitrusting moet verbeteren en waarin de combat vaak turn based verloopt. Wat Japanse games ook vaak gemeen hebben, is dat je jezelf er vaak tientallen uren in kan verliezen en dat de meeste games uitdagend zijn. Soms zijn de games zo lastig, dat je echt de neiging krijgt je controller in tweeën te breken.
Gelukkig zijn er ook genoeg andere games die niet turn based zijn en niet tenenkrommend lastig. Sommige games zijn real time en laten je niet lang nadenken over je volgende zet. Nee, constant opletten geblazen is het dan. De vijf beste Japanse games van dit jaar bevatten van alles wat, dus lees snel verder.

5. Steins;Gate 0

Steins;Gate 0 is een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Het is niet zomaar een game, maar een visual novel. Dat wil zeggen dat het voornamelijk een soort visueel boek is dat je leest, waarbij je af en toe input moet geven. Je keuzes hebben invloed, en leiden naar diverse eindes voor een hogere replay value.
De originele Steins;Gate game verscheen in 2009 in Japan (vorig jaar in Europa) en werd later vertaald in een animeserie van ruim 20 afleveringen. Steins;Gate 0 is feitelijk een vervolg van de originele visual novel. Je komt dan ook veel te weten over alles wat zich na Steins;Gate afspeelt. Al is het wel zo dat je wat voorkennis moet hebben.
Hoe het precies werkt met het tijdreizen en de diverse tijdlijnen is lastig te begrijpen als je de anime niet hebt gezien. Voor nieuwkomers is de game dus niet per se een aanrader, maar voor de fans is hij simpelweg fantastisch. Gezien de populariteit van de anime zijn er ongetwijfeld veel mensen die deze game te gek gaan vinden.
En ken je Steins;Gate nog niet, doe jezelf dan een plezier en ga de anime kijken. Het is één van de beste anime van de afgelopen jaren met een heel interessante setting en karakters. Zelfs als je niet zo’n fan van anime bent.
103114

4. Dragon Quest 7 Fragments of the Forgotten Past

Dragon Quest 7 is een game die eigenlijk al ruim 16 jaar bestaat. Het gaat hier dan ook om een remake van het origineel voor de PlayStation, die nu voor het eerst speelbaar is op de Nintendo 3DS. Dat maakt de game niet minder leuk. Vooral voor de fans van de bekende Dragon Quest franchise.
De vijanden, omgevingen en animaties voelen aan als vanouds en je waant je meteen 16 jaar terug in de tijd. Net als wel meer JRPGs, komt de game alleen een beetje langzaam op gang en duurt het enkele uren voordat je eindelijk het eerste eiland af bent. Maar ben je eenmaal wegwijs in de wereld, dan ben je zo (weer) tientallen uren zoet met dit pareltje.
Je verzamelt fragmenten uit het verleden om andere eilanden te redden in de game. Daar komt ook de naam van de game vandaan. Heb je genoeg fragmenten, dan kun je een eiland bevrijden. En elk eiland heeft zijn eigen gezicht.
De bekende karakters en figuren uit het Dragon Quest universum vind je terug op de diverse eilanden. Je blijft geboeid na het ietwat trage begin, maar voor je het weet zie je de credits over je scherm rollen. En dan ben je toch echt wel vele tientallen uren verder.
Turn based gevechten, bekende wezens en omgevingen en het grafische stijltje maken de remake van Dragon Quest 7 tot een verplicht nummertje voor de fans. En ook voor de liefhebbers van JRPGs. Want dit is een toffe game vol avontuur.
103115

3. Pokémon Sun & Moon

Op plek drie vinden we Pokémon Sun en Moon, de nieuwe games in de Pokémon franchise. Het is inmiddels al de zevende generatie Pokémon sinds we kennis maakten met de eerste 150 monstertjes. Dit keer ga je op avontuur om de nieuwe regio Alola en alle nieuwe Pokémon op deze eilanden te ontdekken. Hierbij wordt duidelijk vastgehouden aan de roots wat de Pokémon van de franchise betreft, terwijl er toch veranderingen worden doorgevoerd.
Zo zijn er geen gyms meer, maar trials. Over heel Alola zijn trials verspreid, die je moet verslaan om zo je Island Challenge te halen. Toch voelt het vertrouwd en voel je op geen enkel moment heimwee. Een probleem waar je in ieder geval zeker geen heimwee naar krijgt, is het HM-slaaf probleem.
Dit probleem is in Sun en Moon opgelost. Door de Ride Pager kun je altijd bepaalde Pokémon oproepen die je inzet voor Surf, Fly of Strength. Je hoeft dus niet langer een HM-slaaf in je team te hebben en kan je nu daadwerkelijk zes sterke Pokémon bij je dragen. Driewerf hoezee!
Over juichen gesproken, je kan nu ook zien hoe effectief een aanval zal zijn op de vijand, tijdens een gevecht. Wel zo handig. En je hebt ook nog de toffe Z-Moves. Je hoort het al: het zit vol nieuwe features waar je je als Pokémon-fan gegarandeerd mee gaat vermaken.
Houd je van Pokémon of Japanse games, dan mag je de nieuwe generatie Pokémon niet missen. Want wees eens eerlijk: wie houdt er nou niet van Pokémon?
103117

2. Dark Souls III

Plek 2 in de top 5 is voor Dark Souls 3, als het aan de makers ligt de laatste Souls-game in de franchise. Als franchise voldoet Dark Souls helemaal aan de typische kenmerken van een Japanse game, wat moeilijkheid betreft en de mogelijkheid om eindeloos te grinden. Ook qua uren gameplay klopt het helemaal: je bent al snel een uur of 30 kwijt om een Souls-game voor de eerste keer te doorspelen. Op hulp kun je ook maar beter niet rekenen: je staat er qua informatie van de game helemaal alleen voor.
Gelukkig kunnen andere spelers boodschappen achterlaten, maar basisinformatie zoals waar je naartoe moet, is aan jou om te onderzoeken. Als real time actie-RPG kent Dark Souls als franchise weinig gelijken, en dat geldt ook voor deel III. Net als in de vorige delen neem je het op tegen hordes vijanden en gigantische bazen. Comfort is geen luxe, want het aantal save-points is niet heel groot: ga je dood, dan moet je vaak een heel stuk opnieuw doen.
Niet voor niks dus, dat Dark Souls bekend staat als een van de moeilijkste games allertijden. Hoewel de tocht niet altijd makkelijk is, is de voldoening des te groter als je eenmaal die baas neerhaalt. En heb je een game eenmaal uitgespeeld, dan begin je gewoon weer opnieuw aan New Game + om het jezelf nog moeilijker te maken. Want je wordt er masochistisch van, op een goede manier.
In deel 3 ga je op zoek naar de Lords of Cinder om uiteindelijk de Soul Of Cinder te verslaan. Net als in de voorgaande delen mag je zelf kiezen hoe je speelt en welke stats je van een upgrade voorziet, want zonder levels en stats voelt het alsof je een tijger probeert te verslaan met een tandenstoker. Gaat je niet lukken. Dus level up en spendeer die punten.
Zelfs naast de enorm uitgebreide singleplayer is er nog de PvP om je skills te testen tegen andere spelers. Of val andere spelers lastig door hun wereld binnen te vallen. Dark Souls III biedt tientallen uren plezier en uitdaging en begin je eenmaal, dan krijg je er geen genoegen van. Wel jammer dat dit het laatste deel is van een nu al legendarische gamefranchise.
103118

1. Final Fantasy XV

Na tien jaar wachten is het eindelijk zo ver. Dit jaar verscheen een nieuwe Final Fantasy. Nummertje 15 welteverstaan. Gelukkig was de game het wachten waard. Anders zou deze game niet op nummer 1 staan natuurlijk.
Hoewel de game als geheel aanvoelt als een Final Fantasy game, is het niet helemaal vergelijkbaar met vorige games in de serie. Vooral het vechtsysteem is totaal anders. Het om de beurt aanvallen maakt plaats voor real time gevechten.
Het gevolg is gevechten met monsters waar je met Noctis en zijn vrienden omheen vliegt en allerlei flitsende aanvallen op aflost. Al voelt het geheel soms wat makkelijk, ziet het er te gek uit. En het oog wil natuurlijk ook wat.
Want Eos, de wereld van Final Fantasy XV, ziet er prachtig uit. En ben je niet aan het vechten, dan is er nog genoeg te doen in de vorm van heel veel zijmissies en minigames. Of spring de auto in en luister opnieuw naar de fantastische soundtracks van de Final Fantasy games van weleer. Oorgasme incoming.
Vanwege deze redenen verdient Final Fantasy XV dit jaar de eerste plek in onze top 5 beste Japanse games van het jaar.