De top 5 beste games van 2015 volgens Koen van Rijsoort

Article
donderdag, 31 december 2015 om 18:00
xgn google image
Koen is er nieuw bij dit jaar! En wat zijn we blij met hem. Hij weet ongeveer alles van Nintendo én maakte zijn debuut in de Q&A Tuesday. We gaan 'm vast nog veel horen en zien in 2016. Dit is de top 5 beste games van 2015 volgens Koen!

5. Splatoon (Wii U)

Spla-tatatatata-Splatoon! Splatoon is een gigantische hit. De game is niet alleen perfect gepromoot, met geweldige reclames die de jaren 90 oproepen, maar had ook voor dat hij überhaupt uit was al een soort cultstatus op het internet. Beslissen of je nou een kind of een inktvis ben, je weet wel wat ik bedoel.
Splatoon is precies wat Nintendo nodig had; een nieuwe, frisse IP in de vorm van een third-person shooter, een genre waarin Nintendo eigenlijk geen rol speelde. Maar Splatoon gaat verder dan de meeste third-person shooters, want in Splatoon ben je eigenlijk voornamelijk bezig met de grond te verven in plaats van je tegenstanders uit te schakelen. Daardoor is Splatoon een game die door iedereen gespeeld kan worden, niet alleen door echte third-person shooter fanaten.
Splatoon is een hele toffe Wii U game geworden die nog steeds goed ondersteund wordt met gratis DLC. De game ziet er geweldig uit, ondanks dat het design in het begin nogal vreemd en misschien wat goedkoop oogde, zijn de Inklings nu echt nieuwe leden van de Nintendo familie.
83152 1

4. BOXBOY! (3DS)

In BOXBOY! speel je als Qbby, de vierkante held met pootjes en oogjes. Qbby mist wel bepaalde aspecten die elke platformheld moet hebben. Qbby kan bijvoorbeeld niet echt erg hoog of ver springen. Wat Qbby echter wel kan is dozen creëren vanuit zichzelf. Hierdoor kan onze kleine vierkante held alsnog allerlei plekken bereiken.
Deze dozen worden op allerlei manieren gebruikt om puzzels op te lossen. Soms blokken ze juist lasers, houden ze een knop voor je ingedrukt of vormen een brug om aan de overkant te komen.
Dit spel gebruikt eigenlijk maar één gimmick, maar de verschillende manieren waarop die gimmick gebruikt wordt blijft de speler verrassen en boeien.
BOXBOY! is voor slechts 4,99 in de eShop te krijgen voor de Nintendo 3DS, als je deze game nog niet hebt, is dit een mooi moment om hem snel te halen. Ik heb mij er in ieder geval prima mee vermaakt tijdens lange treinritten.
83153

3. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (3DS)

Ik heb het altijd al gezegd; The Legend of Zelda: Majora’s Mask is beter dan de klassieker The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Waar Ocarina of Time je nog wat aan het handje mee neemt in het vertrouwde land van Hyrule, dropt Majora’s Mask je gewoon zonder pardon in het verontrustende Termina.
In het begin steelt Skull Kid Link’s ocarina en paard en verandert hem ook nog in een Deku Scrub wanneer Link hem achterna rent. Vervloekt en zonder ocarina en zijn vertrouwde paard bevindt Link zich opeens in een vreemd land, dat binnen 72 uur door de maan wordt vernietigd.
Maar het is niet alleen het verhaal en het visuele design die Majora’s Mask zo goed maken, ook de tempels zijn steengoed. De eindbazen zijn merendeels verbeterd in deze 3DS remake en het spel komt prima tot zijn recht in het draagbare formaat. Majora’s Mask 3D is de manier om The Legend of Zelda: Majora’s Mask te ervaren. Ik heb mij in ieder geval weer prima vermaakt met wat naar mijn mening misschien toch wel de beste Zelda tot op heden is.
83154 1

2. Undertale (PC)

Tja, waar moet ik beginnen? Als iemand in 2015 een goed jaar had, dan is het Toby "Radiation" Fox wel. De beste man bracht in mei 2013 eerst een demo uit van zijn spel Undertale en kreeg toen al veel positieve reacties. En nadat het spel een succesvolle Kickstarter campagne had afgerond kwam de volledige versie voor PC en Mac op Steam dan eindelijk op 15 september 2015 uit.
In Undertale speel je als een jong mensenkind dat is beland in de Underground, een plek waarin mensen eigenlijk niet echt gewenst zijn. Om uit de Underground te komen moet je door de barrière heen die de Underground scheidt van de mensenwereld. Tijdens je reis door de Underground kom je allerlei personages tegen waarvan jij het lot in handen hebt. Je kunt ze namelijk uitschakelen zoals in elke RPG, maar Undertale biedt ook de mogelijkheid om het vertrouwen van je vijand te winnen en vriendschap te sluiten. Undertale is letterlijk een RPG waarin niemand hoeft te sterven.
Undertale is een hartverwarmende game die niet vies is om zo nu en dan in datzelfde hart een mes te steken. Al vanaf het begin was ik gelijk verkocht omdat het mij deed denken aan alles wat ik juist zo leuk vond aan Earthbound toen ik dat voor het eerst speelde. Undertale speelt principes van een RPG, waardoor je toch beter na gaat denken over bepaalde keuzes die je maakt.
83155

1. Xenoblade Chronicles X (Wii U)

2015 is voor fans van Xenoblade een geweldig jaar. Begin dit jaar kwam de Shulk amiibo uit, kreeg de orginele Xenoblade maar liefst twee heruitgaven en wordt Fiora ook nog eens toegevoegd aan Project X Zone 2 dat begin volgend jaar verschijnt. En als afsluiter was daar dan eindelijk Xenoblade Chronicles X.
Xenoblade Chronicles X is geen direct vervolg op Xenoblade Chronicles, dus spelers die zich zijn gaan hechten en Shulk en zijn kameraden hebben pech. Daarentegen biedt Xenoblade Chronicles X wel een gloednieuwe cast met memorabele personages en een wereld nog groter dan de Bionis en Mechonis bij elkaar. Xenoblade Chronicles X is net als zijn voorganger een gigantische game met een enorme speeltijd. Ik speel het spel nu al 70 uur en ik ben nog lang niet klaar.
De soundtrack is dit keer verzorgd door Hiroyuki Sawano, bekend van populaire anime zoals Attack on Titan en Kill la Kill. Hiermee heeft Hiroyuki Sawano wat mij betreft ook de soundtrack van het jaar gemaakt in mijn favoriete game van het jaar.
Xenoblade Chronicles X is voor mij de grote winnaar van 2015. Een geweldige afsluiter in een jaar vol met Xenoblade, wie had dat nou gedacht vijf jaar geleden?