Top 5 beste Friday The 13th films - Jason Voorhees op zijn best!

  Het is vandaag griezelen met vrijdag de 13e. Er is een hele filmreeks over Friday the 13th en daarom is dit de toplijst: beste Friday The 13th films!

  5. Jason Lives: Friday the 13th Part VI (1986)

  Je zal nu vast denken waarom het zesde deel uit de serie überhaupt in deze lijst voorkomt. Meestal is het zoveelste deel van een horrorfilm ongeïnspireerde troep, toch? Fout! Jason Lives: Friday the 13th Part VI is een ontzettend vermakelijke film.

  Dit komt omdat regisseur Tom McLoughlin er zich van bewust was dat een zesde deel eigenlijk niet meer serieus te nemen was. Zeker nadat deel vier trots 'The Final Chapter' heette. Daarom gaat Jason Lives voor een licht komische toon met lekker veel kills van Jason!

  Tommy Jarvis (de enige die Jason ooit overleefde) wil het graf van Jason opgraven om zijn lichaam te vernietigen. Helaas voor Tommy wordt Jason weer tot leven gewekt door een handige bliksemschicht en gaat hij wederom op moord tocht door Crystal Lake.

  Beste scène: De openingsscène waarin Jason iemand door zijn borst slaat en zijn hart eruit grijpt.

  4. Friday the 13th Part II (1981)

  Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar Jason droeg zijn iconische hockeymasker pas vanaf deeltje drie in de serie. Dat is alleen niet de reden waarom je jouw netvliezen moet richten op Friday The 13th Part II. Deze film doet namelijk één ding goed: Jason een enge freak maken!

  Jason draagt in deze film in plaats van een hockeymasker een juten zak over zijn hoofd. Omdat dit meer verhullend is dan een masker, is het alleen nog maar een groter mysterie wat eronder schuilt.

  Deel twee gaat verder waar het eerste deel stopte (min of meer). Omdat we de 'twist' het einde van deel één niet willen verpesten, laten we het hierbij. Gewoon snel kijken!

  Beste scène: De beruchte double impalement scène!

  3. Freddy vs. Jason (2003)

  Het is misschien vals spelen om een crossover in dit lijstje zetten, maar iedere horrorfan kan het erover eens zijn: Freddy vs. Jason is een legendarische strijd tussen de twee grootste horror-iconen uit de jaren 80.

  Voor de lijken leken onder ons; Freddy Krueger is de kindermoordernaar met het verbrande gezicht, bekend uit de Nightmare On Elm Street films. Deze moordenaar dringt je dromen binnen en als je het loodje legt in je droom ben je ook in het echt dood! Freddy verscheen eerder ook als DLC-personage in Mortal Kombat (2011).

  Als Freddy erachter komt dat de kinderen van Elm Street niet meer bang voor hem zijn, manipuleert hij Jason Voorhees om de tieners weer de schrik aan te jagen. Het gaat mis als Jason per ongeluk teveel slachtoffers maakt die eigenlijk voor Freddy bedoeld zijn. De enige oplossing voor dit debacle? Vechten tot de dood natuurlijk!

  Beste scène: Het allerlaatste gevecht tussen Freddy en Jason.

  2. Friday the 13th (1980)

  In een lijstje met de beste Friday the 13th films mag het origineel natuurlijk niet ontbreken. Hoewel deze eerste film slechts in het leven geroepen was om mee te liften op het succes van Halloween, bleek de zomerkamp setting uit de film een groot succes. Negen vervolgen, een remake en een crossover waren het gevolg.

  Toch is relevantie niet de enige reden waarom je Friday the 13th moet kijken. Deze film is namelijk ook gewoon een lekker vieze horrorfilm. De gore effecten van meester Tom Savini zijn heerlijk onsmakelijk en de suspens is dik aanwezig.

  Het verhaal is natuurlijk heel erg simpel. Een aantal tieners openen voor het eerst in jaren weer het 'verdoemde' zomerkamp Camp Crystal Lake. Jaren eerder was het kamp gesloten na een aantal mysterieuze moorden. Uiteraard keert de moordenaar terug, maar wie dat precies is verklappen we niet!

  Beste scène: Kevin Bacon ligt in bed, wanneer hij zomaar van onder het bed een pijl door zijn nek krijgt. Het doet ons ineenkrimpen!

  1. Friday the 13th Part IV: The Final Chapter (1984)

  Achteraf gezien is het grappig dat deze film (zoals we al eerder schreven) trots claimde dat dit het allerlaatste deel zou zijn. Echt hoor! Jason is honderd procent dood! De ironie is natuurlijk dat er uiteindelijk nog zes sequels achteraan kwamen, maar dat mag de pret niet drukken.

  Omdat dit het 'laatste' deel moest worden, hebben de filmmakers hun uiterste best gedaan om de serie tot een waardig einde te brengen. Het was ze nog gelukt ook! The Final Chapter is een horrorfilm vol suspense en hartverscheurende kills van Jason. Het is meneer Voorhees op zijn best!

  In The Final Chapter denkt de politie dat Jason eindelijk dood is. Maar als de gemaskerde killer in het ziekenhuis ligt voor onderzoek, staat hij gewoon weer op en baant hij zich weer een weg naar Crystal Lake. Daar ontmoet hij zijn meest waardige tegenstander ooit: een klein jongetje genaamd Tommy Jarvis.

  Beste scène: Het gekke dansje van Crispin Glover. Ja, echt!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.