Top 5 beste 4K UHD tv's met HDR

  Als je van plan bent om binnenkort een nieuwe tv te kopen, dan is dit het juiste moment om te upgraden. En dit is de lijst met de beste 4K UHD tv’s met HDR die je op dit moment kunt kopen.

  Samsung

  Met de resolutie 3840 x 2160 ofwel 4K zijn de UHD tv’s vier keer scherper dan conventionele full HD panelen. In de afgelopen maanden is er genoeg 4K content uitgekomen om de aankoop van een dergelijke UHD tv te rechtvaardigheden. Daarnaast zorgt de steeds grotere acceptatie van deze nieuwe standaard ervoor dat het blijvend is en geen gimmick zoals de 3D televisies van een aantal jaar geleden.

  Naast de hogere 4K resolutie is het ook belangrijk dat je nieuwe televisie ook HDR ondersteunt. Met HDR wordt het mogelijk dat wit- en zwartwaarden beter en natuurlijker worden weergegeven. Zo komt het beeld beter tot zijn recht.

  Er zijn twee soorten HDR formats: HDR10 en Dolby Vision. Het grootste verschil tussen de twee standaarden is dat HDR10 10-bit (1 miljard kleuren) aan kleurdiepte kan weergeven en dat Dolby Vision 12-bit (68 miljard kleuren) aan kleurdiepte kan weergeven. Zo is het Dolby Vision qua kleurdiepte veel scherper dan HDR10.

  Wel moet je er rekening mee houden dat Dolby Vision een vaste standaard is van Dolby Laboratories. En dat 4K UHD tv’s met een speciale chip uitgerust moeten worden om dergelijke Dolby Vision content af te spelen. Daarnaast wordt deze technologie niet ondersteund in de PS4 Pro of Xbox One S. Waarschijnlijk wordt de Xbox Scorpio wel met deze chip uitgerust, zodat je games in de grafisch best mogelijke kwaliteit af kunt spelen op je tv.

  5. Samsung KS7000

  De KS7000 serie is ideale instap 4K tv tussen specs en kosten. De televisie heeft ondersteuning voor het HDR10 format en heeft een beeldverversing van 100Hz.De 49 inch versie kost 1251 euro bij bol.com.

  Daarnaast voldoet de KS7000 serie aan alle specificaties die als Ultra High Definition standaard worden gebruikt. Zo is het contrast, resolutie, kleurbereik en scherpte van deze televisie meer dan voldoende.

  Maar deze televisie serie biedt geen ondersteuning aan 3D en beelden met een hoog contrast kunnen last hebben van clouding. Dit komt doordat de KS7000 is uitgerust met edge lit waardoor er licht vlekken aan de zijkanten van het scherm kunnen ontstaan.

  Ondanks dit vormt deze televisie de ideale instap om te genieten van games in 4K. Zo kun je Dark Souls 3 spelen in de hoogst mogelijke resolutie met de PS4 Pro.

  Philips

  4. Philips 65PUS7601

  Door de combinatie van backlights, 4K en HDR geeft deze Philips televisie een unieke kijkervaring. Tevens is deze televisie uitgerust met het Google Android TV smart platform waarop je honderden apps kunt downloaden.

  Naast de backlights heeft deze televisie ‘Full Array Local Dimming’ wat inhoudt dat het gehele paneel verlicht wordt in plaats van de zijkanten zoals een bij een edge lit tv. Zo heb je met deze televisie geen last van clouding. Dit houdt dat er witte lichtvlekken op het scherm kunnen ontstaan, wat voor een onduidelijker beeld zorgt.

  Deze televisie is voorzien van de HDR10 standaard met een beeldhelderheid van 700 nits. Deze lichtsterkte ligt wel lager dan de aangeraden 1.000 nits om alles uit HDR10 te halen.

  Sony

  3. Sony KD-75XD9405

  Hoe groter, hoe beter als het om 4K gaat. Voor de thuisbioscoop ervaring is het 75-inch Sony paneel ideaal. Naast voordelen van het scherpere 4K op een groter scherm, is het beeld ook levensecht groot. Zo lijkt het net of acteurs en actrices echt in jou woonkamer staan.

  Door een combinatie van HDR10 en Sony’s eigen Trilumionos kleuren spectrum technologie komen kleuren natuurlijker op beeld en, zijn er minder oneffenheden in kleurschakelingen op contrastrijke beelden.

  In tegenstelling tot de eerder genoemde televisies is dit een LED paneel in plaats van een LCD paneel. Het grootste voordeel van LED ten opzichte LCD is dat LED minder energie verbruikt. Dit komt doordat het paneel niet constant verlicht wordt op zwarte stukken. Zo verbruikt deze 75 inch LED televisie net zoveel als een LCD paneel van 50 inch.

  Samsung

  2. Samsung UE65KS9500

  De Samsung KS9500 is in staat om een van de scherpste 4K beelden weer te geven. Door een combinatie van Samsungs eigen Quantum Dot technologie en HDR komt het kleurbereik op het paneel natuurlijker over. Deze technologie is vergelijkbaar het met het Trilumionos technologie van Sony.

  Het grootste voordeel van Quantum Dot is dat het energieverbruik van dit LCD paneel lager komt te liggen dan gebruikelijker, aangezien kleuren efficiënter worden weergegeven. Zo ligt het energieverbruik van paneel ongeveer net zo als een LED paneel.

  Dit paneel is wel ‘curved’ wat voor gaming ideaal is aangezien je centraal voor het beeld zit en, je hoofd niet hoeft te draaien om de hoeken te zien. Daarentegen is dit schermtype minder geschikt als thuisbioscoop of om samen een film te kijken aangezien de kijkhoek gelimiteerder is dan een plat scherm.

  LG

  1. LG OLED55E6V

  Voor het optimale beeld heb je een OLED televisie nodig. OLED is in staat om zwartwaarden volledig weer te geven waardoor het contrast veel hoger ligt dan bij LED en LCD. Door de combinatie van HDR10, Dolby Vision en OLED levert dit paneel de optimale kijkervaring voor games en films.

  Door het gebruik van OLED kan iedere pixel los van elkaar verlicht worden, waardoor niet alleen kleurbereik hoger komt te liggen maar ook het energieverbruik verlaagd wordt.

  Naast OLED is dit ook de enige televisie in deze lijst met passieve 3D mogelijkheden. Waarbij je een speciale 3D bril moet dragen om hiervan te genieten, hiervan zijn er overigens twee bij deze televisie geleverd.

  Ook zit er in dit paneel een Harmon Kardon 40W surround speaker set ingebouwd. En kun je direct jouw Facebook- en Twitter feed bekijken op de televisie met de ingebouwde social media apps.

  De aankomende Xbox Scorpio is als enige console in staat om de volledige mogelijkheden van deze televisie te benutten. Zo worden nagenoeg alle Xbox One games grafisch het beste tot hun recht op deze televisie.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.