De 3 beste films van Christopher Nolan

Article
zondag, 24 september 2023 om 11:00
cristopher nolanf1695223562
Christoper Nolan, de regisseur die graag in zijn films vooral de kijker aan het denken zet. Een regisseur die door velen wordt gezien als de beste van zijn tijd, verantwoordelijk voor ijzersterke films zoals Inception en Interstellar. Vandaag ranken wij zijn 3 beste films.

3. Memento

Een breinbreker zoals we van hem gewend zijn, deze film uit het jaar 2000 kan niet ontbreken op onze lijst. Een film over een man die probeert te weten wie er zit achter de moord van zijn vrouw, alleen lijdt hij aan ernstig geheugenverlies waardoor hij de meeste interacties na enkele minuten alweer vergeet. Hij kan enkel door middel van het nemen van foto’s en het tatoeëren van aanwijzingen op zijn eigen lichaam bepaalde sporen onthouden.
Creatief van Nolan is dat de film zich afspeelt in twee verhaallijnen: De zwart-wit scenes spelen zich af in chronologische volgorde en de scenes in kleur spelen zich af in omgekeerde volgorde. Een ingewikkelde film die je minimaal tweemaal gezien moet hebben voor het complete plaatje.

2. The Dark Knight

Vaak wordt een sequel gezien als een minderwaardig stuk media, een vervolg die het origineel vaak geen eer doet. Bekende uitzonderingen op die regel zijn bijvoorbeeld Shrek 2 en Star Wars: The Empire Strikes Back. Een film die op dat lijstje echt niet mag ontbreken is het vervolg van de goed ontvangen Batman Begins: The Dark Knight.
Deze film schoot de trilogie naar nieuwe, ongekende hoogtes. Met een sterrencast van onder andere Christian Bale, de inmiddels overleden Heath Ledger, Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman en Cillian Murphy is het ook vrijwel onmogelijk een slechte film te produceren. Voornamelijk de performance van Heath Ledger, die postuum een Oscar hiervoor in de wacht sleepte, is fenomenaal. Als de gestoorde clown ‘Joker’ stort hij met zijn acties de gehele, fictieve stad Gotham in chaos. Alleen superheld Batman kan hem stopppen. Een film met erg veel actie, goede dialogen en voornamelijk uitmuntend acteerwerk.
oppenheimer cillian murphyf1689591532

1. Oppenheimer

Noem het gerust ‘recency bias’ maar zijn meest recente werk belandt bij onze lijst op 'numero uno'. De film, die zich voornamelijk afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog, gaat over Robert J. Oppenheimer (het brein achter de atoombom).
In deze film is te zien hoe Oppenheimer (gespeeld door Cillian Murphy, misschien wel Nolan’s favoriete acteur) zijn opleidingen geniet, groot wordt als natuurkundige en betrokken raakt bij het idee en het uitvoeren van een bom die de gehele oorlog moet doen stoppen. Je leert over zijn persoonlijke perikelen met zijn vrouw, zijn bonje met Lewis Strauss (gespeeld door Robert Downey Jr.) en voornamelijk de nasleep van het creëren van een atoombom die verantwoordelijk is voor honderdduizenden doden. Een film die bij de première al geduid werd als één van de beste films aller tijden.