Top 25 PlayStation 3 games (PS3) met goede singleplayer ervaring!

  De lading games voor de PS4 begint de laatste tijd aardig op gang te komen. Een goed moment om een terugblik te werpen op de vorige generatie. De PS3 heeft een gigantische bibliotheek aan pareltjes en wij zochten daarom de allerbeste single-player ervaringen uit. Je leest het in onze top 25 PlayStation 3 games!

  25. Top 25 PlayStation 3 games - Bayonetta

  De vorige generatie bracht ons een nieuwe heldin die zich kon mengen met hack 'n slash-grootheden als Kratos en Dante. Bayonetta werd bedacht door Hideki Kamiya, bekend van onder andere Devil May Cry.

  De gameplay in Bayonetta zit superstrak in elkaar en vergt meer van de speler dan alleen maar zinloos op vijanden inhakken. Wanneer je in Bayonetta een aanval op precies het juiste moment weet te ontwijken, wordt de zogeheten Witch Time geactiveerd. Tijdens deze periode vertraagt de tijd om Bayonetta heen en heb je dus de vrijheid om aan te vallen.

  Bayonetta nam het in deze game op tegen een aantal ontzettend originele eindbazen. Het toppunt werd echter bereikt bij het allerlaatste gevecht, wanneer Bayonetta de strijd aangaat met Jubileus, The Creator. In dit gevecht neem je het namelijk op tegen een gigantisch, goddelijk wezen. HOLY SHIT.

  Top 25 PlayStation 3 games

  24. Top 25 PlayStation 3 games - Heavy Rain

  Press X to JASON!!!!! Er zijn behoorlijk wat grappen gemaakt over de sequentie uit Heavy Rain waarin je als Ethan Mars op zoek bent naar je zoon Jason. Hoewel de game wat traag op gang kwam, is Heavy Rain toch echt een meesterwerk. Heavy Rain valt bijna geen game te noemen, aangezien het meer een soort interactieve film is.

  In Heavy Rain wissel je tussen vier personages die deel uitmaken van hetzelfde verhaal. Een seriemoordenaar vermoordt zijn jonge slachtoffers door ze op regenachtige dagen in regenwater te laten verdrinken. De vier hoofdpersonages raken hier op hun eigen manier bij betrokken. Heavy Rain heeft de perfecte atmosfeer om op een herfstachtige dag te spelen.

  Top 25 PlayStation 3 games

  23. Top 25 PlayStation 3 games - Nier

  Nier is één van de obscuurdere titels die op de PS3 is uitgekomen. Op het eerste oog lijkt Nier misschien niet heel bijzonder aangezien de graphics matig zijn en de side quests vrij saai kunnen zijn.

  Wanneer je hier echter doorheen kunt bijten, zul je al gauw merken dat Nier een fantastisch verhaal heeft dat bij elke playthrough iets meer wordt toegelicht. Daarnaast weet Nier ook qua gameplay enorm te verrassen.

  Zo worden hack 'n slash-sessies gecombineerd met bullet hell-sequenties, wisselt Nier op bepaalde momenten tussen 3D en 2D en zit er zelfs een text-based stuk in de game. Deze door Square Enix uitgebrachte Action RPG is een ware culthit en wij kijken dan ook ontzettend uit naar het volgende Nier-project!

  Top 25 PlayStation 3 games

  22. Top 25 PlayStation 3 games - Catherine

  Ook Catherine is een vreemde eend in de bijt, maar het is misschien wel één van de meest originele titels op de PS3. Catherine is namelijk een combinatie tussen een puzzel-game en een dating sim. Hoofdrolspeler Vincent heeft nu al een tijdje een relatie met de brunette Katherine, maar raakt op een avond verstrengeld in een affaire met de blondine Catherine.

  Wat Catherine zo een bijzondere game maakt, is dat het onderwerpen zoals relatieproblemen, sleur en verleiding behandelt. Bovendien is Catherine ook nog een enorm uitdagende game, want zelfs op het laagste niveau zijn de puzzels allesbehalve makkelijk!

  Top 25 PlayStation 3 games

  21. Top 25 PlayStation 3 games - Beyond: Two Souls

  Net als Heavy Rain werd Beyond: Two Souls door Quantic Dream ontwikkeld. Beyond: Two Souls heeft dan veel gemeen met deze voorganger, waaronder de minimalistische gameplay. Opvallend aan deze titel is dat de hoofdrollen gespeeld zijn door Ellen Page en Willem DaFoe, waardoor Beyond: Two Souls nog cinematischer aanvoelt dan Heavy Rain.

  In Beyond: Two Souls volg je het leven van Jodie Holmes, een meisje dat van kinds af aan een spirituele connectie heeft met Aiden, een entiteit die alleen zij kan zien. Het verhaal wordt verteld in een non-lineaire volgorde, waardoor er steeds meer duidelijk wordt over het leven van Jodie. Beyond: Two Souls is een bijzondere game met enorm aangrijpende momenten.

  Top 25 PlayStation 3 games

  20. Top 25 PlayStation 3 games - Assassin's Creed IV: Black Flag

  Yo ho, yo ho, a pirate's life for me! Laten we eerlijk zijn, wat is er nou toffer dan piraatje spelen? In Assassin's Creed IV: Black Flag deden we dit dan ook als nooit tevoren. Dit vierde (of eigenlijk zesde?) deel in de Assassin's Creed-reeks sloeg een totaal andere richting in dan zijn voorgangers.

  Zo was protagonist Edward Kenway bij lange na niet geïnteresseerd in de Creed. Hij ondervond veel meer plezier in varen, plunderen, rum drinken en scheepsliederen zingen. De vrijheid in Assassin's Creed IV: Black Flag zorgde voor een frisse wind in de franchise. Arrr, matey!

  Top 25 PlayStation 3 games

  19. Top 25 PlayStation 3 games - Far Cry 3

  Oh, wat hebben we ontzettend veel uren in de wereld van Far Cry 3 besteed. Deze fantastische open wereld voelde daadwerkelijk aan als een avontuur, had belachelijk veel te bieden en we konden er daarom ook geen genoeg van krijgen.

  Bovendien heeft Far Cry 3 natuurlijk één van de meest wrede, gestoorde en bovenal coolste antagonisten ooit. Je kunt er niet omheen: Vaas is een baas.

  Top 25 PlayStation 3 games

  18. Top 25 PlayStation 3 games - God of War III

  Als dit de top 25 games met een hoog testosteron-gehalte had geweest, had God of War III vermoedelijk op nummer 1 gestaan. Kratos was altijd al een boze jongen, maar in God of War III bereikte zijn aggressie een ware climax. Iedereen die hem in de weg staat, zal zijn toorn moeten voelen.

  God of War III was de perfecte afsluiter van de trilogie en als je deze epische conclusie gemist hebt, kunnen wij je aanraden om de geremasterde versie te gaan spelen!

  Top 25 PlayStation 3 games

  17. Top 25 PlayStation 3 games - Batman: Arkham Asylum

  De Arkham-games zijn stuk voor stuk pareltjes, maar het eerste deel in deze reeks ligt ons nog steeds nauw aan het hart. Deze fantastische superhelden-game gaf ons voor de eerste keer écht het gevoel dat we zelf de Caped Crusader konden zijn.

  Bovendien zaten er een aantal enorme mindfucks in Batman: Arkham Asylum die bijna een Hideo Kojima-gehalte hadden. Het wat matige einde proberen we dan maar even door de vingers te zien.

  Top 25 PlayStation 3 games

  16. Top 25 PlayStation 3 games - Red Dead Redemption

  Als het aankomt op sandbox-games, is Red Dead Redemption één van de meest memorabele ervaringen op de PS3. Wanneer je als John Marston te paard over de prairies en door de woestijnen rijdt, roept dit ware gevoelens van vrijheid op.

  Wij waanden ons dan ook echte Amerikaanse outlaws in het begin van de 20e eeuw. Het verhaal van John Marston is er dan ook één dat ons nog een lange tijd zal bijblijven.

  Top 25 PlayStation 3 games

  15. Top 25 PlayStation 3 games - Sleeping Dogs

  Wij rekenen er niet op dat er snel een Grand Theft Auto: Hong Kong zal uitkomen, maar gelukkig bestaat Sleeping Dogs al. Sleeping Dogs heeft misschien niet dezelfde aandacht gekregen als de Grand Theft Auto-franchise, maar haalt zeker het niveau van deze grote speler.

  Op bepaalde punten weet Sleeping Dogs de franchise zelfs te overtreffen; neem bijvoorbeeld het fantastische vechtsysteem en het wat serieuzere verhaal. Hong Kong zag er in ieder geval zelden zo mooi uit in een game!

  Top 25 PlayStation 3 games

  14. Top 25 PlayStation 3 games - Dark Souls

  Als we Dark Souls in twee woorden zouden moeten omschrijven, kunnen we dit makkelijk voor je doen: YOU DIED. Deze woorden verschenen zo vaak op onze schermen dat we de tel al lang kwijt zijn geraakt.

  Dark Souls gaf ons dat oude retro-gevoel van ware uitdagingen zonder checkpoints en andere hulpmiddelen die gebruikelijk zijn geworden in de game-industrie. Dit had dan ook als gevolg dat iedere keer dat we een hoek omgingen, we op onze hoede waren.

  Top 25 PlayStation 3 games

  13. Top 25 PlayStation 3 games - Uncharted 3: Drake's Deception

  Als het even kon, zouden wij ons bijna willen laten invriezen tot ergens in 2016 zodat wij zo snel mogelijk aan Uncharted 4: A Thief's End kunnen beginnen. Want laten we eerlijk zijn, alle avonturen van Nathan Drake zijn nou eenmaal geweldig.

  Voor ons sprong Uncharted 3: Drake's Deception er tot nu toe het meeste uit, al is het alleen al om dat stuk waarin Nathan weet te ontsnappen uit een neerstortend vrachtvliegtuig. EPISCH!

  Top 25 PlayStation 3 games

  12. Top 25 PlayStation 3 games - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Snake? SNAKE?!?! SNAAAAAAKKKKKEEEEE!!!! Oh, we lieten ons even gaan, maar wat blijft de Metal Gear Solid-reeks toch steengoed.

  In deze epische conclusie van Solid Snake's verhaal werd letterlijk alles uit de kast getrokken. Er werd flink op onze nostalgische gevoelens ingespeeld bij het herbezoeken van Shadow Moses Island en dat allemaal voor de eerste keer in HD.

  Metal Gear Solid 4: Sons of the Patriots is tot nu toe één van de meest complete Metal Gear-ervaringen, maar we zullen volgende maand zien of Metal Gear Solid V: The Phantom Pain hier verandering in weet te brengen!

  Top 25 PlayStation 3 games

  11. Top 25 PlayStation 3 games - BioShock

  Bioshock is nog steeds één van de meest bijzondere First Person Shooters die wij ooit hebben gespeeld. De griezelige atmosfeer van de dystopische onderwaterstad Rapture is ongeëvenaard. En dan hebben we het nog niet eens over die bizarre plottwist!

  Wij zullen na het spelen van Bioshock in ieder geval nooit meer hetzelfde tegen de woorden 'would you kindly' aankijken.

  Top 25 PlayStation 3 games

  10. Top 25 PlayStation 3 games - Journey

  Journey is meer dan gewoon een game. Het is een visueel prachtige ervaring waarin het een keer niet aankomt op competitie of actie. Journey is vrij letterlijk een reis die je zelf zult moeten nemen om het te begrijpen.

  Als je nog niet gelooft dat games een waardige kunstvorm kunnen zijn, adviseren wij je dan ook zeker om Journey een keer een kans te geven.

  Top 25 PlayStation 3 games

  9. Top 25 PlayStation 3 games - The Walking Dead: Season One

  Die jongens van Telltale Games weten precies hoe je een goede game maakt. Hoewel het point-and-click genre lange tijd uitgestorven leek te zijn, heeft Telltale dit prachtige genre weer nieuw leven ingeblazen. Een beetje zoals The Walking Dead dus eigenlijk. *rimshot*

  Maar even serieus, The Walking Dead: Season One is een enorm aangrijpende game waarin Lee in een post-apocalyptische wereld het meisje Clementine leert kennen. De twee bouwen een band op en gaan samen op zoek naar de ouders van Clementine.

  Het eerste seizoen van The Walking Dead heeft ons keuzes laten maken waardoor wij soms van onszelf moesten walgen. Over het einde willen wij het niet meer hebben, want hier hebben we trauma's aan overgehouden.

  Top 25 PlayStation 3 games

  8. Top 25 PlayStation 3 games - Grand Theft Auto V

  Als je het over sandbox-games hebt, heb je het over Grand Theft Auto. Grand Theft Auto V is zoals iedereen weet de meest recente toevoeging in deze fantastische reeks en bracht ons terug naar het zonnige San Andreas. Rockstar gaf ons in deze gigantische sandbox-game niet één, maar wel drie speelbare characters!

  Michael De Santa, Franklin Clinton en Trevor Philips hebben stuk voor stuk een totaal verschillende persoonlijkheid, wat vaak tot lachwekkende momenten leidt. Vooral de momenten met sociopaat Trevor hebben ons laten bulderen van het lachen.

  Rockstar deed in dit vijfde deel precies wat iedereen van een Grand Theft Auto-game zou verwachten en we zouden het ook niet anders willen.

  Top 25 PlayStation 3 games

  7. Top 25 PlayStation 3 games - Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

  Wij gaan hier even een heel gedurfd standpunt naar voren brengen door te zeggen dat Ni no Kuni: Wrath of the White Witch de allerbeste JRPG van de afgelopen tien jaar is.

  Deze fantastische samenwerking tussen Level 5 en de legendarische animatiestudio Studio Ghibli bracht ons een meesterwerk in een prachtige wereld die volledig is vormgegeven in cel-shading. De grafische stijl zorgt ervoor dat Ni no Kuni er precies uitziet als een Ghibli-film. Het voelde dan ook heerlijk om op avontuur te gaan in deze schitterende game!

  Top 25 PlayStation 3 games

  6. Top 25 PlayStation 3 games - Portal 2

  De eerste Portal-game werd oorspronkelijk als extra game geleverd binnen The Orange Box. De originele gameplay en briljante humor maakten Portal vrijwel onmiddelijk tot een hit, maar de game was vrij kort en kon binnen een middag uitgespeeld worden.

  Portal 2 nam alle goede elementen uit Portal met zich mee en vermenigvulde deze elementen keer tien. Portal 2 zit bomvol hilarische momenten, geweldige puzzels en is goed voor behoorlijk wat speeluren!

  Top 25 PlayStation 3 games

  5. Top 25 PlayStation 3 games - The Elder Scrolls V: Skyrim

  Natuurlijk kan het epos van Skyrim niet in deze lijst ontbreken. We reisden in The Elder Scrolls V: Skyrim van Solitude naar Riften, schreeuwden tegen draken en reuzen en verkenden alle grotten en ruïnes. Menig gamer heeft in het najaar van 2011 in Skyrim geleefd en dit vijfde deel van The Elder Scrolls zullen we dan ook niet gauw vergeten. FUS RO DAH!

  Top 25 PlayStation 3 games

  4. Top 25 PlayStation 3 games - The Last of Us

  Nadat Naughty Dog de wereld verbijsterde met de Uncharted-reeks, brachten ze ons het minder luchtige The Last of Us. In deze post-apocalyptische third-person shooter kruip je in de rol van Joel, die het jonge meisje Ellie door een gevaarlijke wereld moet loodsen.

  Natuurlijk gaat het de twee niet makkelijk af en zo worden Joel en Ellie dan ook constant op de hielen gezeten door soldaten en The Infected (want niemand noemt ze natuurlijk zombies). De fantastisch vormgegeven wereld en de lanzgaam opbouwende band tussen Joel en Ellie ontstaat maken The Last of Us tot een waar meesterwerk.

  Top 25 PlayStation 3 games

  3. Top 25 PlayStation 3 games - Fallout 3

  We blijven nog even in de post-apocalyptische sferen, want ook in Fallout 3 liepen we rond door een treurige woestenij. Bethesda deed wat niemand ooit nog had verwacht en kwam met een volledig nieuwe Fallout-game.

  Hoewel Fallout 3 qua gameplay bijna niks gemeen heeft met de originele twee delen, wist Bethesda het gevoel van de franchise op vakkundige wijze tot iets nieuws te brengen. Fallout 3 is voor ons de beste Fallout-game tot dusver en we kunnen dan ook niet wachten op het veelbelovende Fallout 4!

  Top 25 PlayStation 3 games

  2. Top 25 PlayStation 3 games - Mass Effect 2

  Het moment dat Mass Effect 2 uitkwam voor PS3 was een onverwachte verrassing voor veel gamers. Het eerste deel in de Mass Effect-reeks was tot op dat punt namelijk alleen uitgekomen voor de PC en Xbox 360. Bovendien was dit niet een reeks waar je zomaar even in kon springen zonder de nodige achtergrondinformatie over het verhaal.

  De oplossing die Bioware voor dit probleem biedde kwam in de vorm van een interactief stripverhaal waarin je de belangrijkste gebeurtenissen en keuzemomenten uit Mass Effect voorgelegd kreeg. Hoewel dit systeem misschien niet de ideale oplossing was, konden nieuwe spelers zo toch nog een beetje volgen wat er precies aan de hand was.

  Als Mass Effect gelijkstaat aan Star Wars: A New Hope, dan staat Mass Effect 2 zonder twijfel gelijk aan The Empire Strikes Back. Mass Effect 2 is de ultieme sequel en misschien wel de beste game uit de Mass Effect-franchise tot nu toe. Nu wordt het maar afwachten wat we in Mass Effect: Andromeda gaan meemaken!

  Top 25 PlayStation 3 games

  1. Top 25 PlayStation 3 games - BioShock Infinite

  Als er één game is die onze hersenen tot ontploffing heeft gebracht, is het Bioshock Infinite. Bioshock Infinite speelde zich niet meer af in Rapture zoals zijn voorgangers, maar tilde de franchise tot nieuwe hoogtes. Vrij letterlijk, want de stad Columbia waarin Bioshock: Infinite zich afspeelt, zweeft door de lucht dankzij luchtballonnen en propellers.

  Bioshock Infinite heeft een verbijsterend diep verhaal en gaat onder andere in op onderwerpen zoals kwantummechanica. Behoorlijk zware theorie voor in een game, als je het ons vraagt!

  Een ander sterk punt aan Bioshock Infinite is dat je in tegenstelling tot de eerdere twee games in de stad arriveert voordat alles naar de filistijnen gaat. Columbia is in het begin namelijk nog een welvarende stad, terwijl er in het begin van de eerste Bioshock er al niet meer veel over is van Rapture.

  Als je dit combineert met de prachtige visuele stijl en één van de fijnste companions ooit (Booker, catch!) is er voor ons geen twijfel mogelijk. Bioshock Infinite is de ultieme single-player ervaring.

  Top 25 PlayStation 3 games

  Ben je het eens met onze top 25 single-player ervaringen op PS3 of had je liever een andere game op de eerste plaats gezien? Laat het ons weten in de comments!

  BioShock Infinite: The Complete Edition

  Verkijgbaar vanaf 4 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.