Top 14 beste films voor oktober 2015

  Iedere avond zakt de zon steeds vroeger achter de horizon, waardoor lekker binnen zitten weer een normale tijdbesteding is geworden. Dit kun je bijvoorbeeld thuis doen, maar uiteraard ook in de bioscoop. Daarom hebben wij voor jullie samengesteld de top 14 beste films voor oktober 2015.

  De grootste film van de maand oktober is zonder twijfel, Spectre. Alweer de 24ste James Bond film en de vierde keer voor Daniel Craig in deze befaamde rol, waarin hij het dit keer opneemt tegen Franz Oberhauser gespeeld door Christoph Waltz. In de film The Martian hoeft Matt Damon het niet op te nemen tegen een vijand, maar wel tegen verhongering en misschien ook wel eenzaamheid. Zo is hij door omstandigheden achtergelaten op Mars, waar hij in zijn eentje moet zien te overleven.

  Spectre - 29 oktober

  In de nasleep van Raoul Silvas aanval op MI6, zet een cryptische boodschap een serie aan evenementen op gang, waardoor James Bond oog in oog komt te staan met de sinistere organisatie, beter bekend als SPECTRE. Terwijl Gareth Mallory (de nieuwe M) aan het vechten is tegen politieke druk die de toekomst van MI6 bedreigt, ontdekt Bond dat de oplossing tot het ontrafelen van het web aan samenzweringen, ligt bij het beschermen van een onschuldige dochter van een gevaarlijke vijand.

  Dit brengt Bond op een gevaarlijk pad van Mexico naar Italië en van Oostenrijk naar Marokko, waar hij wordt geforceerd om te handelen buiten zijn bereik om tot een confrontatie te komen met een vijand uit zijn verleden.

  Het nieuwste deel van James Bond kent veel bekende gezichten waaronder uiteraard Daniel Craig, maar ook Ralph Fiennes (M), Naomi Harris (Eve Moneypenny), Ben Whishaw (Q) en Rory Kinnear (Tanner). Nieuwe gezichten binnen de James Bond films zijn onder andere van Christoph Waltz (Franz Oberhauser), Léa Seydoux (Madeleine Swann), Dave Bautista (Mr. Hinx) en Monica Belucci (Lucia Sciarra). De gehele cast staat onder leiding van regisseur Sam Mendes, die eerder ook verantwoordelijk was voor de vorige James Bond film, Skyfall.

  The Martian - 1 oktober

  Tijdens een bemande missie naar Mars wordt vastgesteld dat astronaut Mark Watney (Matt Damon) is overleden na een gevaarlijke storm, waardoor de rest van de bemanning hem achterlaat. Alleen blijkt achteraf dat Watney de storm wel heeft overleefd en is daardoor in zijn eentje gestrand op een vijandige planeet. Met enkel magere voorraden, moet hij zijn intuïtie, hersenen en daadkracht inzetten om een bericht naar de aarde te sturen.

  Miljoenen kilometers verderop werken NASA en een team van internationale wetenschappers onvermoeibaar aan een oplossing om "the Martian" naar huis te brengen, terwijl de bemanningsleden van Watney gelijktijdig een plan opzetten om een gewaagde en misschien wel onmogelijke reddingsmissie uit te voeren. De wereld kijkt toe hoe deze plannen zich uitspelen in de hoop dat Watney veilig thuis kan komen.

  De film The Martian is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Andy Weir en omgezet naar een film door de bekende regisseur Ridley Scott (Alien, Prometheus). Naast een hoofdrol voor Matt Damon wordt de cast van The Martian verder aangevuld met andere grote namen als Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Peña, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Sean Bean en Donald Glover.

  Mocht je in oktober toch liever het criminelencircuit induiken, ook dan zijn er twee films die je kunnen bekoren. In Black Mass duik je de jaren zeventig in, waar de Ierse maffioso James "Whitey" Bulger (Johnny Depp) heel South Boston op zijn kop zet.

  Mocht je niet het verleden in willen duiken, dan kun je kijken naar Sicario, waar Emily Blunt een FBI-agent speelt in de strijd tegen drugs. Hiervoor reist ze de grens over naar Mexico waar ze in aanraking komt met dubieuze praktijken.

  Black Mass - 15 oktober

  South Boston, de jaren zeventig, FBI-agent John Connolly (Joel Edgerton) overtuigt de Ierse maffioso James "Whitey" Bulger (Johnny Depp) ervan om samen te werken met de FBI, om zodoende een gezamenlijke vijand aan te pakken: de Italiaanse maffia. Deze dramafilm vertelt het verhaal achter de onheilige samenwerking, die al snel buitenproportioneel is, waardoor Whitey de kans krijgt om de wet te omzeilen, zijn macht consolideert en daarmee één van de meest brute en machtige gangsters wordt uit de geschiedenis van Boston.

  Regisseur Scott Cooper (Crazy Heart, Out of the Furnace) voert een bekende cast aan in Black Mass met acteurs als Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Jesse Plemons, Peter Sarsgaard, Dakota Johnson en Corey Stoll. Dit op basis van het boek Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob uit 2001 van Dick Lehr en Gerard O'Neill.

  Sicario - 8 oktober

  In het grenzeloze gebied tussen de Verenigde Staten en Mexico, wordt een idealistische FBI-agente (Emily Blunt) gevraagd door een vertegenwoordiger (Josh Brolin) voor een elite speciale eenheid van de overheid, om te helpen in de escalerende oorlog tegen drugs. De groep wordt geleid door een mysterieuze consultant met een twijfelachtig verleden (Benicio Del Toro) en gezamenlijk gaat het team op een ongeoorloofde reis, waardoor Kate de FBI-agente gaat twijfelen in alles wat ze gelooft, enkel om te kunnen overleven.

  Tussen al het geweld aan films, is er in oktober ook tijd voor wat meer kindvriendelijke films. Zo betreden wij de magische wereld van Neverland in de live-action film Pan, die de oorsprong vertelt achter het personage Peter Pan. In Hotel Transylvania 2 is het Dracula die zijn half-mens/half-vampier kleinzoon probeert op te voeden tot een echt monster, wat voor meer dan genoeg problemen zorgt in deze kindvriendelijke sequel.

  Pan - 7 oktober

  Het oorsprong verhaal van Peter Pan speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin Peter in een weeshuis woont nadat hij door zijn moeder is achtergelaten. Op een nietsvermoedende nacht, worden alle jongens van het weeshuis ontvoerd door een stel piraten in een vliegend schip en meegenomen naar Neverland om daar te werken als slaven. Hier komt Peter Pan in aanraking met verschillende karakters, die mogelijk een uitweg bieden om hem uit zijn vervelende situatie te verlossen.

  Zodra Peter in aanraking komt Tiger Lily (Rooney Mara) en haar stam, zien zij dat Peter de ketting draagt van Pan, waardoor hij wordt gezien als de machtigste krijger van het land en daardoor voorbestemd is om iedereen te redden van de piraat Blackbeard (Hugh Jackman). Om hem te helpen tijdens deze gevaarlijke missie, gaat Peter de samenwerking aan met James Hook (Garrett Hedlund), waarmee hij samen Blackbeard gaat verslaan.

  Hotel Transylvania 2 - 7 oktober

  In Hotel Transylvania 2 lijkt alles op rolletjes te lopen, maar achter gesloten deuren maakt Dracula (Adam Sandler) zich erg veel zorgen over zijn kleinzoon Dennis (Asher Blinkoff), een half-mens/half-vampier, die nog geen tekenen laat zien dat hij een vampier is. Tegelijkertijd gaat Mavis (Selena Gomez), de dochter van Dracula, samen met haar vriend Jonathan (Andy Samberg) een bezoek brengen aan haar menselijke schoonouders.

  Dit is voor Dracula het perfecte moment om samen met zijn vrienden Frank (Kevin James), Murray (Keegan-Michael Key), Wayne (Steve Buscemi) en Griffin (David Spade) zijn kleinzoon Dennis een training te geven in het worden van monster.

  Het plan lijkt perfect te zijn, totdat de chagrijnige en erg ouderwetse vader van Dracula, Vlad (Mel Brooks) een onverwachts bezoekje komt brengen aan het hotel. Vlad kan alleen maar chagrijniger worden als hij er achterkomt dat zijn achterkleinzoon geen volbloed vampier is en dat bovendien normale mensen welkom zijn in Hotel Transylvania.

  Vanuit de fantasiewerelden van Pan en Hotel Transylvania gaan wij door in hetzelfde thema alleen dan wat actievoller en enger. Zo komt een huis tot leven en vertelt het haar geschiedenis aan de nieuwe bewoonster Mia Wasikowska, waarbij haar nieuwe echtgenoot Tom Hiddleston samen met zijn zus Jessica Chastain een beangstigd geheim onderhouden.

  Mocht je liever wat meer actie willen hebben in een fantasiewereld, dan staat Vin Diesel voor je klaar in The Last Witch Hunter. In de film wisselt hij tussen verschillende werelden om zijn baan als Witch Hunter waar te maken.

  Crimson Peak - 15 oktober

  Crimson Peak speelt zich af in Cumbria, een landelijk en heuvelachtig gebied in Noord-Engeland in de late negentiende eeuw. De jonge auteur Edith Cusing (Mia Wasikowska) raakt verliefd op Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) en stapt samen met hem in het huwelijksbootje. Sir Thomas neemt Edith mee naar de villa op een berg van bloedrood klei, een plek gevuld met geheimen die haar eeuwig zullen achtervolgen.

  Sir Thomas is namelijk niet de charmante nieuwe man waar ze op hoopte. In zijn huis herbergt hij spookachtige en mysterieuze entiteiten, die hij gezamenlijk met zijn zus, Lady Lucille Sharpe (Jessica Chastain), wanhopig en intensief probeert te verbergen.

  The Last Witch Hunter - 22 oktober

  De moderne wereld herbergt meerdere geheimen, maar het verwonderlijke geheim van allemaal, is dat heksen nog steeds onder ons leven. Het zijn wrede bovennatuurlijke wezens, die erop uit zijn om de zwarte dood los te laten op de wereld.

  Legers aan heksenjagers hebben gestreden met deze onnatuurlijk vijand over de gehele wereld en door verschillende eeuwen heen, waaronder Kaulder (Vin Diesel), een moedige krijger die het is gelukt om de almachtige Queen Witch (Julie Engelbrecht) en haar volgers te verslaan.

  In de momenten voor de dood van de Queen Witch, spreekt ze een vloek uit over Kaulder met haar eigen onsterfelijkheid, waardoor Kaulder voor altijd wordt gescheiden van zijn geliefde vrouw en dochter in het leven na de dood.

  Tegenwoordig is Kaulder de laatst overgebleven heksenjager, en de afgelopen eeuwen heeft hij gejaagd op de overgebleven heksen, nog steeds hunkerend naar zijn verloren liefdes. Buiten het medeweten om van Kaulder is de Quen Witch uit de dood opgestaan en op zoek naar wraak op haar moordenaar, waardoor een epische strijd ontstaat die het overleven van het menselijke ras bepaalt.

  Mocht je meer op zoek zijn naar een wat vreemde komedie, dan stelt de maand oktober ook niet teleur. In de Nederlandse film J. Kessels word je mee op reis genomen van Tilburg naar Hamburg, om op zoek te gaan naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar. Terwijl je in de film The Lobster kijkt naar het leven van Colin Farrell, die binnen 45 dagen een partner moet vinden, anders verandert hij in een dier en moet hij zien te overleven in de wildernis.

  J. Kessels - 1 oktober

  J. Kessels is een verhaal over een bizarre roadtrip van de literaire pulpschrijver Frans Thomése (Fedja van Huêt) met zijn favoriete personage J. Kessels (Frank Lammers). In opdracht van een onbekende maken ze een lange reis van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn in de oude Amerikaanse ‘Kamikaze’ roestbak van Kessels, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar (Ruben van der Meer). Maar dan neemt het verhaal een plotselinge wending, als er plots een lijk in de achterbak van de Kamikaze ligt.

  De film is gëinspireerd op het boek J. Kessels: The Novel van P.F. Thomése en geregiseerd door Erik de Bruyn. De cast wordt naast Fedja van Huêt, Frank Lammers en Ruben van der Meer aangevuld door Vlaamse actrice Annick Christiaens, debutante Romi Van Renterghem, Marc Lauwrijs en Bert Huysentruyt.

  The Lobster - 22 oktober

  The Lobster is een onconventioneel liefdesverhaal, dat zich afspeelt in een dystopische toekomst waar alleenstaanden, volgens de regels van de 'Town', worden gearresteerd en vervoerd naar het 'Hotel'. Eenmaal daar zijn de alleenstaanden verplicht om een partner te vinden binnen 45 dagen.

  Als zij falen, dan worden ze getransformeerd in een dier naar eigen keuze en vrijgelaten in de wildernis. Een wanhopige man (Colin Farrell) lukt het echter om te ontsnappen uit het Hotel en te vluchten naar het bos waar de Loners leven en daar raakt hij verliefd op een vrouw (Rachel Weisz), desondanks dat tegen de regels is.

  The Lobster is het Engelstalige filmdebuut voor de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. De cast bestaat naast Colin Farrell en Rachel Weisz uit onder andere Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Angeliki Papoulia, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley en Ben Whishaw.

  In twee totaal verschillende films is het leven van de hoofdpersoon in gevaar, bij de een bewust en bij de ander een totale verrassing. In The Walk is het Joseph Gordon-Levitt die bewust zijn leven op het spel zet als de Fransman Philippe Petit.

  Zo is hij namelijk van plan om een koord te spannen tussen de torens van het World Trade Center, om daar heel ontspannen overheen te lopen. In No Escape speelt Owen Wilson een expat, wiens eigen leven en dat van zijn familie in gevaar komt als in het betreffende land een coup wordt gepleegd, waarbij iedere buitenlander onmiddellijk wordt geëxecuteerd.

  The Walk - 8 oktober

  The Walk is het waargebeurde verhaal over de jonge dromer, Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) en een groep van onwaarschijnlijke leden die gezamenlijk het onmogelijke waarmaken. Namelijk een illegale lijn aanleggen tussen de torens van het World Trade Center in New York.

  Met niets meer dan stalen zenuwen en blinde ambitie, lukt het Petit en zijn bij elkaar geraapte groep om ontmoedigende fysieke obstakels, verraad en overweldigende tegenslagen te overkomen, waardoor het lukt om dit gestoorde plan uit te voeren.

  Robert Zemeckis is de regisseur van The Walk en onder andere bekend van films als Back to the Future, Forrest Gump, Cast Away en Flight. In het spannende avontuur over koorddansen, krijgt Joseph Gordon-Levitt nog verdere ondersteuning van Ben Kingsley, Charlotte le Bon en James Badge Dale.

  No Escape - 29 oktober

  No Escape is een intense internationale thriller over een Amerikaanse zakenman (Owen Wilson), die samen met zijn familie een nieuwe huis betrekt in Zuidoost-Azië. Plotseling komt de familie terecht te midden van een gevaarlijke politieke opstoot, waardoor ze gehaast op zoek moeten naar een veilige plek, terwijl rebellen meedogenloos te werk gaan in de stad. De rebellen vermoorden namelijk iedere buitenlander die ze tegenkomen.

  Owen Wilson vlucht samen met zijn vrouw Lake Bell en zijn twee dochters Sterling Jerins en Claire Geare voor de rebellen. Gelukkig krijgt hij nog steun van Pierce Brosnan in deze benarde situatie, die wordt aangevoerd door regisseur en schrijver van de film John Erick Dowdle (So Above, So Below). Het verhaal heeft Dowdle overigens gezamenlijk geschreven met zijn broer Drew Dowdle.

  Wij eindigen de top 14 beste films voor oktober 2015 met wat meer luchtige films. Zo zien wij dat de bekende sukkel Zach Galifianakis onderdeel is van een grootschalige overval in Masterminds, terwijl Jason Sudeikis de wat vreemde huurmoordenaar speelt in het verhaal. Deze rol staat wel haaks op zijn rol als seksverslaafde in Sleeping with Other People, waarin Sudeikis tegenover Alison Brie staat die dezelfde verslaving heeft.

  Masterminds - 8 oktober

  Masterminds is een actie-komedie gebaseerd op waargebeurde evenementen met David Ghantt (Zach Galifianakis) in de hoofdrol, die de ware betekenis ontdekt van avonturen ver buiten zijn wildste dromen. David is zelf een ongecompliceerde man, die vastzit in een monotoon leven.

  Dag in dag uit rijdt hij rond in een bepantserd voertuig, waarin hij andermans miljoenen dollars vervoerd zonder een uitweg in zicht. De enige sprankeling aan opwinding is zijn flirtende werkliefde Kelly Campbell (Kristin Wiig), die hem snel genoeg meesleurt in het spannendste plan uit zijn leven.

  Gezamenlijk met een groep van halve criminelen, aangevoerd door Steve Chambers (Owen Wilson), komt een absurd en foutief plan voor een overval tot stand. Toch lukt het David om het onmogelijke waar te maken en er vandoor te gaan met zeventien miljoen dollar in briefgeld. Het enige probleem is dat hij het geld afstaat aan een groep van bandieten, waardoor David alle schuld op zich krijgt.

  Terwijl de bandieten de miljoenen verspillen aan overdadige en absurde luxe artikelen, laten zij zelf een spoor aan bewijsmateriaal achter. Voor David is het plan is boven zijn hoofd gestegen en nu moet hij zowel de autoriteiten als ook de hilarische huurmoordenaar Mike McKinney (Jason Sudeikis) ontwijken, terwijl hij de rollen probeert om te draaien op de personen die hij het meest vertrouwde.

  Sleeping with Other People - 29 oktober

  Jason Sudeikis en Alison Brie zijn twee romantische mislukkelingen wiens jaren van continue ontrouw en zelfsabotage hebben geleid tot het zweren van een enkel platonische relatie met elkaar. Hierdoor ontstaat de vraag of liefde kan ontstaan tussen twee mensen die met andere mensen slapen.

  Sleeping with Other People is de tweede film van regisseur Leslye Headland, die eerder haar debuut maakte met de film Bachelorette. Naast het regisseren van de film is Leslye ook verantwoordelijk voor het schrijven van het script van Sleeping with Other People, waarin naast Jason Sudeikis en Alison Brie ook Natasha Lyonne, Amanda Peet, Adam Scott, Jason Mantzoukas en Andrea Savage te zien zijn.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.