Top 10 wtf momenten in games - Alle gekheid op een stokje

  Soms ben je een game aan het spelen en dan gebeurt er iets opmerkelijks. Veel games hebben easter eggs, maar dat hoeft niet altijd de reden tot verbazing te zijn. Voor bugs geldt hetzelfde. Nee, het kan soms ook opzet zijn van de ontwikkelaar waar je niet omheen kan. Wij hebben 10 wtf momenten in games op een rijtje gezet.

  In deze special staan tien bizarre momenten in games die je doen verbazen, dus het is niet uit te sluiten dat je spoilers kan tegenkomen. Buiten het moment om zullen we niets proberen te verklappen, maar je bent in ieder geval gewaarschuwd. Nog steeds benieuwd? Lees dan snel verder.

  10. Red Dead Redemption – Criminaliteit loont

  In Rockstars westerngame speel je als John Marston, voormalig bendelid van Dutch’s Gang. De open wereld biedt je de mogelijkheid om te doen wat je wil. Van pokeren tot paardenraces en van premiejagen tot het redden van onschuldige burgers.

  Red Dead Redemption heeft daarvoor een systeem genaamd Honor en Fame. Dit houdt in dat jouw acties door de wereld worden opgemerkt en je daar vervolgens op afgerekend wordt. Je kan zelf kiezen of je als goedzak door de game gaat of als een ware Billy the Kid.

  Eén van de raarste momenten in de game is wanneer je voor het criminele pad kiest. Je kan een vrouw vastbinden met je lasso, haar op het spoor leggen en toekijken hoe de stoomtrein een einde aan haar miezerige leven maakt. Enkele seconden later beloont de game je met een trophy genaamd Dastartly, oftewel ‘laaghartig’.

  9. Yakuza 0 - Een lesje sado masochisme

  In Yakuza 0 kom je de raarste dingen tegen en de game schuwt erotiek zeker niet. Zo is er een zijmissie te spelen waarbij een meisje vraagt of je haar kan helpen. Wat is je doel: haar opleiden tot SM-meesteres. Door toe te kijken hoe ze aan het werk gaat bij haar klanten en haar tips te geven over wat ze bijvoorbeeld moet zeggen leer je haar het vak.

  De situatie waarin Kiryu terecht komt is voor zowel de speler als hemzelf frappant. Zo vraagt Ayu, gekleed in een fout leren pakje, onder andere hoe je aangepakt wilt worden, waarop Kiryu aan het twijfelen is. De antwoorden om uit te kiezen zijn ronduit hilarisch.

  8. The Witcher 3 – seks op een eenhoorn

  In de eerste twee Witcher games komen spelers al subtiele verwijzingen tegen naar een zeker moment tussen Yennefer en Geralt op een eenhoorn, maar het is pas in het derde deel dat we met eigen ogen te zien krijgen wat er nou daadwerkelijk aan de hand is.

  Terwijl Geralt als witcher een bed als de beste luxe beschouwt om op te slapen en andere dingen te doen, vindt zijn eeuwige liefje Yennefer het interessanter om wat meer te experimenteren met locaties. Na de mainquest The King is Dead - Long Live The King is het mogelijk om de romantiek flink op te laten bloeien tussen de twee.

  Kies je voor die optie, dan kom je uiteindelijk uit bij het huis van Yennefer. En zoals gezegd vindt zij een bed niet zo spannend, dus besluit het duo om - met enige tegenzin van Geralt - op de rug van een opgezette eenhoorn te klimmen en de liefde te bedrijven.

  7. Mafia 2 – Een ongenadige dood

  Mafia 2 heeft eigenlijk tal van wtf momenten, maar het moment in deze lijst spant de kroon. De game draait om de familievete tussen de machtige Clementes, Vinci’s, Falcones en Chinezen. Na voor meerdere families te hebben gewerkt, besluit Vito met Henry en zijn beste vriend Joe om drugs te verkopen. Dit lijkt een tijdje goed te gaan, maar al snel gebeurt er iets gruwelijks.

  Terwijl Vito en Joe over straat lopen, horen ze plotseling gegil een eindje verderop. Wanneer ze op het geluid afkomen, zien ze dat het van Henry komt die door een groep Chinezen in stukken wordt gehakt. Dit is één van de meest heftige momenten uit de game en vindt bovendien op klaarlichte dag plaats. De game is sowieso hard, maar Henry’s dood was het meest schokkend en bracht een kettingreactie teweeg, waardoor het dodental in de game flink opliep.

  6. GTA 5 – Trippen in Los Santos

  In GTA 5 komen drie mannen samen om een serie bankovervallen te plegen. Hoe goed georganiseerd hun overvallen ook zijn, het is een feit dat Michael, Trevor en Franklin in de verste verte niet op elkaar lijken en het onderling niet altijd even goed botert.

  Van het drietal is wel te stellen dat Michael het meeste succes heeft gehad in zijn leven. Met een gezin, een enorm huis en een paar dure auto’s voor de deur heeft hij in principe niets te klagen. Toch lijkt hij in een midlifecrisis te zitten en alle negatieve energie opgekropt te hebben. Zijn geregelde woede-uitbarstingen onderstrepen dit des te meer.

  Het duurt dan ook niet lang of Michaels familie laat hem in de steek. Zo dwingt Michael zijn zoon Jimmy tot wat quality time tijdens een autoritje, maar eindigt het niet zoals de meestercrimineel hoopte. Door zijn eigen zoon gedrogeerd, bestolen van zijn auto en geld begint hij midden op straat flink te trippen. Have fun Michael!

  5. Batman Arkham Asylum – Crasht de game nu!?

  Batman Arkham Asylum is de game die superhelden succesvol naar consoles en PC bracht. Na eindeloos veel matige games omtrent de caped crusader, maar ook andere helden, wist Arkham Asylum met vernieuwende combat en een sterk verhaal de cyclus te doorbreken. De Joker neemt de controle over het zwaarbewaakte gekkenhuis waar veel aartsvijanden van Batman zich bevinden en het is aan jou om hem te stoppen.

  Op een zeker moment in de game stuit je op Scarecrow, één van de meest bekende aartsvijanden van Batman. Deze creep gebruikt gas en injecties om zijn slachtoffers te laten hallucineren en tot waanzin te drijven. Dat doet hij ook bij jou wanneer je achter hem aangaat.

  Wat volgt is een hallucinatie van Batman, maar omdat Scarecrow subtiel het gas verspreidt heb je het in eerste instantie niet door. Het lijkt namelijk alsof de game crasht en vervolgens helemaal opnieuw begint, maar al gauw kom je erachter dat ontwikkelaar Rocksteady je beet heeft genomen. Hopelijk vloog die controller nog net niet uit je handen!

  4. Call of Duty Black Ops – Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

  Na de moderne setting van Modern Warfare 2, duikt Activisions meest populaire franchise terug in de tijd met Call of Duty: Black Ops. Het is aan ontwikkelaar Treyach, dat ook World at War bracht, om iets te doen met de Koude Oorlog. Je komt langs iconische locaties voor dat tijdperk, zoals de Bay of Pigs en Vietnam.

  Alex Mason is de soldaat waar het allemaal om draait. Hij zit vastgebonden aan een stoel in een verhoorkamer en moet van de ontvoerders iets vertellen over een schijnbaar zeer belangrijke code. Daarvoor graaft hij diep in zijn geheugen en de missies die jij speelt zijn flashbacks van hem.

  Wat volgt is een intrigerend en spectaculair verhaal over hersenspoeling, verraad en complottheorieën van de hoogste plank. In je missies krijg je vaak hulp van Reznov, een Rus waarmee je in het begin van de game uit een goelag bent ontsnapt. Maar wat blijkt: Reznov heeft de ontsnappingspoging nooit overleefd. Jij bent gehersenspoeld door de Russen om president John F. Kennedy te vermoorden!

  3. Heavy Rain – Onthulling van de Origami Killer

  In Heavy Rain ben je op zoek naar de Origami Killer, een mysterieus figuur die kinderen ontvoert en verdrinkt. De game van Quantic Dream heeft meerdere uitkomsten en jouw handelingen bepalen hoe het verhaal zich ontvouwt.

  Er zijn vier hoofdpersonages in Heavy Rain om te bespelen. Allemaal zitten ze achter de Origami Killer aan, maar om verschillende redenen. Ethan Mars probeert zijn kind te redden, Madison Paige doet onderzoek als journaliste, Norman Jayden doet dat namens de FBI en Scott Shelby is als privédetective ingezet.

  Je ontmoet veel verdachte mensen en vindt belangrijke aanwijzingen tijdens je zoektocht. Daardoor vult je lijstje met potentiële daders al snel, maar het antwoord laat tot één van de laatste momenten op zich wachten. En hoe schokkend is de onthulling, wanneer we erachter komen dat het één van de personages is waar we zelf al die tijd mee speelden!

  2. Spec Ops the Line – van goed naar slecht

  Spec Ops the Line moet het niet van zijn gameplay hebben. Als third-person shooter stelt het namelijk redelijk teleur met zijn standaard actie en coversysteem. Mocht je door blijven spelen, dan kom je voor een grote verrassing te staan tegen het einde van de game. Het verhaal is namelijk wel degelijk goed.

  Als de Amerikaanse soldaat Walker ben je naar Dubai uitgezonden voor een verkenningsmissie. Van de wereldstad is niet meer veel over, nadat de grootste zandstorm die de mensheid kende alles heeft bedolven onder het zand. Al gauw ga je op zoek naar overlevenden en stuit je op vijanden.

  Wat Spec Ops the Line goed maakt, is dat de game stilstaat bij het thema geweld, iets wat maar weinig shooters doen. Na elk gevecht en na elke dode krijgen de drie soldaten meer en meer spijt van hun missie. Toch willen ze koste wat kost hun missie halen: het vinden en evacueren van een generaal. Het doel heiligt de middelen zeg maar.

  Wanneer je de generaal eenmaal vindt, blijkt deze allang dood te zijn en Walker zocht naar een excuus voor zijn daden. Dat vond hij in zijn verbeelding, waardoor je de hele tijd op het verkeerde been bent gezet. Zo verandert de good guy plotseling in een bad guy.

  1. BioShock Infinite – Een bizarre ontknoping

  Wat als een rechtdoorzee shooter aanvoelt, eindigt als een geniaal en hersenkrakend verhaal. Hoofdpersoon Booker DeWitt moet een meisje redden van een enorme mechanische vogel genaamd Songbird. Om zijn schulden af te lossen neemt hij de opdracht tegen beter weten in maar aan.

  Redelijk snel krijgt hij het aan de stok met Comstock, de onderdrukker van de vliegende stad Columbia waar je de gehele game rondloopt. Het verhaal draait dan ook grotendeels om de strijd tegen Comstock en het redden van Elizabeth uit de klauwen van de Songbird.

  Dat blijft zo tot de bijzondere ontknoping van BioShock Infinite. Comstock en DeWitt lijken ineens een stuk meer gemeen te hebben en hetzelgde geldt eigenlijk ook voor het hoofdpersonage en Elizabeth. Om nog maar te zwijgen over het concept constants and variables. En dan dacht je het in eerste instantie allemaal te begrijpen…

  10 wtf momenten in games - Welke vind jij het raarst?

  Dit was de top 10 wtf momenten in games. Wat zijn volgens jullie noemenswaardige momenten? Laat het ons weten in een reactie.

  Red Dead Redemption

  Verkijgbaar vanaf 21 may 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.