De 10 meest memorabele Runescape momenten

  Het ooit zo populaire Runescape kent een paar lastige laatste jaren. Net als World of Warcraft zag studio Jagex de spelersaantallen behoorlijk teruglopen. Met de nieuwe Runescape 3 client op komst in een poging het tij te keren nemen wij je mee terug in het verleden, met deze top 10 meest memorabele Runescape momenten.

  10. Lumbridge

  Je begint Runescape, net als iedereen, op tutorial island. De meest basale elementen krijg je aan de hand van quests mee en daarna kom je aan op de plek waar het grote avontuur begint: Lumbridge. Zelfs op de laagste grafische settings ziet het kasteel er nog imposant uit, terwijl er nog veel indrukwekkendere gebouwen in de wereld van Gielinor te vinden zijn.

  Wie het spel nog nooit eerder heeft gespeeld zou hoogstwaarschijnlijk een van de meest gelopen routes nemen. Praten met de kok in de keuken om Cooks Assistant te beginnen, het kippenhok waar beginnelingen hun eerste combatervaring opdoen en goudstukken verdienen met het oprapen van veren of een langzame, pijnlijke dood door een goblin op de weg naar Draynor.

  Het begin van Runescape opent dan ook onze lijst met meeste memorabele Runescape momenten.

  9. Bots

  Iedereen zal zich de standaard poppetjes herinneren die is grote getallen aan het vissen, houthakken en minen waren. Deze bots waren spelers die zelf geen uren kwijt wilden zijn totdat ze echt aan de slag konden met Runescape, of het waren accounts die gebruikt werden op in-game goud te verzamelen en te verkopen voor keiharde dollars. Jarenlang voerde Jagex een harde strijd tegen de mensen achter deze Real World Trading en deels met succes.

  Door invoering van een nieuw anti-bot systeem een paar jaar geleden zijn bots in de nieuwste versie van Runescape slechts her en der te vinden. Hoewel ook die bots uiteindelijk een ban aan hun broek krijgen, bracht het nieuwe systeem ook een groot probleem met zich mee. Waar de werelden van Runescape vaak tot de nok toe gevuld waren met 2000 spelers, daalde het aantal actieve Runescapers drastisch. Afgezien van wereld 1 en 2, gebruikt voor het traden van zeldzame items, komen de spelersaantallen per wereld niet ver boven de 500.

  De bots komen daarom op de negende plek in deze top 10 meest memorabele Runescape momenten

  8. Scammen

  Zodra je genoeg tijd door hebt gebracht bij de goblins, koeien en kippen, had je eindelijk genoeg goud verzameld om een iets fatsoenlijkere uitrusting te kopen dan die je meekreeg van tutorial island. Grote kans dat je, in plaats van extra te betalen in de winkel, die items goedkoop van een andere spelers wilt kopen. Het snel verwisselen van een item in het tradescherm zorgde voor menig vloekpartij, en in de belangrijkste les die je eigenlijk alleen op die manier kon leren: blijf altijd goed opletten of de andere persoon wel de intentie heeft jou echt iets te verkopen of alleen uit is op je verzamelde goud.

  Deze wijze les staat op de achtste plaats van meest memorabele Runescape momenten.

  7. Rune Mysteries en Prince Ali rescue

  Wie een paar uur doorbrengt in Runescape leert al snel dat het verzamelen van kippenveren en koeienhuiden niet genoeg goud in het laatje brengt. Wie echt keiharde poen wil verdienen zou een aantal quests moeten doen om bepaalde gebieden in Runescape te unlocken.

  Rune Mysteries was de quest die je moest doen om toegang te krijgen tot de Rune Essence mijnen. Daar kon je vervolgens in korte tijd je rugzak volladen met Essence en deze voor 25 goud per stuk in de dichtstbijzijnde bank verpatsen aan spelers die hun Runecrafting wilden trainen.

  Voor wie de route naar Varrock te lang leek kon ook proberen de poort tussen Lumbridge en Al Kharid door te gaan. Elke keer kost je alleen wel 10 goudstukken, waardoor de poort al snel uitgroeide tot een plek waar nieuwelingen verwoed pogingen deden om goud los te krijgen van rijke spelers die toevallig in de woestijn moesten zijn.

  De enige manier om gratis door de poort te gaan was door de prins van het woestijnstadje te redden in de gelijknamige quest: Prins Ali rescue. Voor deze quest had je alleen wel een variatie aan vreemde items nodig, waardoor slechts weinig nieuwe spelers zonder constante betaling van de poort gebruik maakten.

  De combinatie van deze twee quests komt op de zevende plaats in onze top 10 te staan.

  6. De grind

  Op de zesde plaats van meest memorabele Runescape momenten staat de grind. Wie uit gaat rekenen hoeveel gewone logs, oak logs, willow logs en tot slot yew logs moest hakken om de felbegeerde woodcutting skillcape binnen te halen zou stijl achterover vallen. Vandaar ook dat een hoop spelers besloten een bot te gebruiken zoals op plaats 9 van deze lijst beschreven.

  Wie wel volgens de regels speelde en geen ban wilde riskeren waren de skills dan ook echt iets waar je je doorheen moest slaan. Urenlange sessies waarin je niets anders deed dan tussen een boom en een bank rennen waren normaal en eigenlijk kwam elke skill daarop neer. Hoewel latere updates snellere manieren van levelen introduceerden keek je daarvoor echt op tegen spelers die rondliepen met skillcapes en maximale combatlevels.

  5. Random events en collectibles

  De Evil Chicken, Tree Spirit en Drunken Dwarf. Slechts een greep uit het aanbod van random events die Runescape kent. Volledig toevallig kreeg je tijdens het trainen van welke skill dan ook een random event, waarbij je of gedwongen was weg te rennen (in het geval van de Tree Spirit kon je ook besluiten tegen hem te vechten en misschien een onderdeel van de shade uitrusting te krijgen) of een vraag te beantwoorden waarna je een kleine beloning kreeg.

  \Wie niet snel genoeg op de random events klikte werd naar een random plek getoverd met het idee dat zulke spelers een bot gebruikten. Spelers die wel opletten liepen dat risico dus niet.

  De beloningen liepen uiteen van een glas bier en een kebab tot de populaire Froghat. Deze sullige helm was niet zeldzaam, maar zorgde toch voor bekijks omdat hij zo opviel. Het alternatief waren de felbegeerde Party Hats. Deze ooit waardeloze items werden door stoppende spelers na een tijdje zo zeldzaam dat mensen miljoenen goudstukken betaalden om er eentje in hun bezit te hebben.

  Tegenwoordig gaan ze, afhankelijk van de kleur, voor een paar miljard over de toonbank. Geen slecht idee om te kijken of je toevallig nog een account van rond 2000 hebt en toevallig een paar party hats op je bank hebt staan.

  De random events en party hats komen op de vijfde plaats te staan in deze top 10

  4. De Wildernis

  Op de vierde plaats in deze lijst staat de gevaarlijke wildernis, of Wildy. Wie vanaf Varrock naar het noorden blijft lopen komt op een gegeven moment een greppel tegen waarachter een behoorlijke stapel skeletten liggen. Een aantal bordjes met doodskoppen geven aan dat het meenes is: alleen mensen met lef betreden de wildernis.

  In dit noordelijke gedeelte van Gielinor kunnen spelers elkaar naar hartenlust aanvallen en als je doodgaat ben je alles wat je bij je hebt kwijt. Wie zelfverzekerd genoeg is zie dit als een kans snel geld te verdienen met het doden van andere spelers, maar het gevaar om een groep tegen te komen met hetzelfde idee ligt altijd op de loer.

  Niet alleen spelers met de intentie elkaar af te maken betreden de gevarenzone. Ook spelers die nietsvermoedend langs de bordjes lopen of gelukszoekers die weten van de kostbare items die in de wildernis liggen wagen hun kans. In de nieuwste versie van Runescape is de wildernis geen heel groot gevaar meer. Geld kan bij je gedragen worden zonder risico dit te verliezen en de inflatie door de jaren heen zorgt ervoor dat goede wapens en armor vrij weinig kosten. Wie dit memorabele moment wil herbeleven zou dus uit moeten wijken naar het Old-School Runescape.

  3. Jad en de Fight Caves

  Welke versie van Runescape je ook kiest, er zijn genoeg eindbazen om uit te dagen in een poging hun zeldzame drops te krijgen. De meest memorabele bossfight in Runescape staat daarom op de derde plaats in deze top 10: Jad. Dit vulkanische monster maakt onderdeel uit van de Fight Caves: een soort toernooi waarin je als speler 62 ronden moet zien te overleven tegen vijanden om het tenslotte op te nemen tegen TzTok-Jad.

  Deze gigant heeft in de loop der jaren behoorlijk wat levens geëist en met rede: wie hem weet te verslaan krijgt de Fire Cape als beloning. Dragers van deze cape trekken aardig wat bekijks. Hij ziet er best gelikt uit en geeft weer dat je je zenuwen de baas bent gebleven tegen een monster die je aan slechts één aanval genoeg heeft om de tijd die je kwijt bent aan de voorgaande 62 ronden weg te gooien.

  2. Dragon Slayer

  Wie als non-member genoeg geld bij elkaar heeft geraapt en klaar is voor de ultieme uitdaging zal deze quest zeker herinneren. In Dragon Slayer is het aan de speler om te bewijzen wat je waard bent en neem je het op tegen een heuse draak. Met een oud schild waar de nagels van de draak in zijn gekrast en het beste wapen dat je je kunt veroorloven, baan je een weg naar het beest om voor eens en altijd met hem af te rekenen.

  Het gevecht zelf is niet bijzonder lastig, maar de beperkingen die het niet zijn van member met zich meebrengen maken het tot de lastigste Free-to-play quest in Runescape. Als beloning leer je het dragen van de beste non-member armor in het spel: de rune platebody. Gefeliciteerd, je bent nu officieel geen n00b meer!

  1.Membership

  Er kan maar 1 meest memorabele moment in Runescape zijn en wat ons betreft is dat membership. Als je begint met spelen is er de eerste paar levels van bijna alle skills weinig reden om maandelijks te betalen voor Runescape. Maar zodra je eenmaal druk bezig bent met het doen van quests en je op een gegeven moment de bij nummer twee genoemde rune platebody hebt, is de kans groot dat je besluit het een maandje te proberen. En daarna is er geen weg meer terug.

  Wie de wereld van Gielinor voor non-members al indrukwekkend vindt, zal volledig weg worden geblazen als hij de wereld op een memberserver instapt. Er zijn zoveel meer plekken te bezoeken, zoveel extra quests te doen en zoveel nieuwe spelers om te ontmoeten dat je het niet voor mogelijk houdt om ooit terug te moeten naar de gelimiteerde versie voor non-members.

  Daarnaast zal je bank vol komen te staan met wapens, armor en andere items waar je niets aan hebt zonder membership, waardoor de drang om betaald speler te blijven erg groot zal zijn. Tegenwoordig is het ook mogelijk om voor je lidmaatschap te betalen met in-game geld, in het leven geroepen om Real World Trading tegen te gaan.

  Door middel van deze bonds kun je je hard verdiende geld gebruiken om kennis te maken met member zijn zonder dat je €7 op hoeft te hoesten. Want inderdaad, de prijzen voor membership zijn de afgelopen jaren sterk gestegen om het dalende aantal spelers te compenseren. Maar wat ons betreft is Runescape zeker de moeite waard om weer op te pakken met de komst van de nieuwe versies en binnenkort de nieuwe client!

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.