Ken jij deze 10 game woorden of ben je een n00b?!

Article
dinsdag, 26 januari 2016 om 15:40
xgn google image
Als gamer is het je misschien weleens opgevallen dat je vocabulaire woorden bevat waar de gemiddelde persoon geen touw aan vast kan knopen. Voor sommigen is het werkelijk abracadabra wat je als gamer zegt. Game woorden zou je het wel kunnen noemen. Wat zijn nou typische woorden die alleen gamers kennen? Wij hebben een top 10 voor je opgesteld!
Als buitenstaander is gamen misschien maar een beetje een vreemde hobby. Je oma, vader, moeder of tante uit Marokko: allemaal vragen ze zich af hoe je nou in godsnaam zoveel uur naar een scherm kan kijken. In combinatie met de woorden die je gebruikt in je zinnen als je met mede-gamers praat is gamen alles behalve een toegankelijke hobby voor buitenstaanders.
Deze tien woorden heb je als gamer sowieso een keer gebruikt. Misschien gebruik je de woorden wel dagelijks, zoveel voorkomend zijn deze tien woorden immers.

10. LAN

LAN staat voor local area network. Het is een verbinding tussen verschillende computers in een klein gebied. Vaak wordt LAN dan ook gebruikt voor zogenaamde LAN-parties. Iedere gamer heeft weleens gehoord van LAN-parties: de kans is groot dat je zelf al een keer naar een LAN-party bent geweest.
De schaal van LAN-parties lopen nogal uiteen. Je kunt met een tiental vrienden een party houden, maar ze zijn er ook in grote omvang. Denk bijvoorbeeld aan Dreamhack, een enorm LAN-evenement in Zweden dat vaak gehouden wordt. Maar ook kleinschalige LAN-parties met een stel vrienden zijn heel gezellig en een typische bezigheid voor gamers.
85449 1

9. HUD

Gamers kennen het woord HUD ook ongetwijfeld. Het woord staat voor Head-Up Display. De HUD zorgt er min of meer voor dat belangrijke zaken in je gezichtsveld zichtbaar zijn. Denk bij gamen aan dingen als je hoeveelheid kogels, de kaart, je levensbalkje en nog veel meer.
De HUD is eigenlijk waar je naar kijkt als je een game speelt. Vaak vormt de HUD dan ook een integraal onderdeel van je game-ervaring. Met een duidelijke en goed geordende HUD wordt het leven je makkelijk gemaakt en dat is juist wat je wil als gamer natuurlijk. Iedereen kent daarom wel de HUD en grote kans dat je het woord ook zelf weleens gebruikt.
85450 1

8. Kappa

Als je een beetje bekend bent met Twitch, dan ken je de Kappa emote. Dit plaatje is gebaseerd op het gezicht van Josh DeSeno, die vroeger bij Justin.TV werkte. Kappa wordt vooral gebruikt in de Twitch chat om sarcasme aan te duiden. Denk aan een zin als: Wow, nice killsteal *insert Kappa.*
De emote is misschien wel de meest bekende emote die op Twitch gebruikt wordt. Vaak wordt Kappa veelvuldig gebruikt in chat. Soms leidt het zelfs tot enorme spamaanvallen waardoor de chat al snel helemaal gevuld wordt met de Kappa emote. Kappa wordt ook als woord vaak gebruikt door gamers die bekend zijn met Twitch, wat duidelijk aangeeft hoe bekend de emote is en je er dus eigenlijk niet meer omheen kunt.
85451 1

7. GG

Aan het einde van een online match zie je vaak GG in het scherm staan. Vaak wordt de uitdrukking aangevuld met WP. GG staat voor good game en WP staat voor well played. Deze twee woorden worden vaak op een sportieve manier gebruikt om te zeggen dat de game leuk was ongeacht het resultaat.
Behalve dat de term gebruikt wordt om sportief over te komen, kun je het ook op een andere manier gebruiken. Soms wordt het woord gebruikt op een sarcastische manier. Heb je bijvoorbeeld een slechte teammaat, dan is de kans aanwezig dat diegene een zin als: this guy sucks GG! naar zijn hoofd krijgt geslingerd. GG is wat dat betreft een handig woord wat je zowel gemeend als sarcastisch kan gebruiken!
85452

6. Lag

Als je aan de gemiddelde gamer zou vragen waar hij of zij het meest een hekel aan heeft, dan is dat sowieso lag. Met lag wordt bedoeld dat je internetverbinding wordt verstoord waardoor de game tijdelijk een soort vertraging oploopt. Lag kan je vaak net die ene kill kosten in Call of Duty of ervoor zorgen dat je in de afgrond springt. Wat dat betreft is lag uitermate frustrerend en een doorn in het oog voor velen van ons.
Speel je alleen maar singleplayer games, dan heb je geen last van lag natuurlijk. Maar zodra je online speelt, heb je gegarandeerd weleens te maken gehad met dit uiterst irritante fenomeen. Vaak schreeuw je het uit als je een lagspike hebt en daardoor doodgaat. Lag is iets wat je je ergste vijanden toewenst, want Lag is sowieso het ergste wat je als online gamer kan meemaken.
85453

5. Pwned

Pwned, ook vaak geschreven als owned, is een term die regelmatig door jullie stembanden wordt gevormd. Dit schreeuw je als je net die ene clutch kill maakt in bijvoorbeeld Call of Duty of een legendarische goal maakt in FIFA. Het woord gebruik je wanneer je iemand eigenlijk vernederd. Hij is volledig verslagen: pwned dus.
De kans is groot dat je weleens iets tegen je vrienden hebt gezegd als ‘gisteren pwnde ik een hoop mensen in Call of Duty zeg!’ Pwned is een echt abracadabra woord dat non-gamers niet kennen. Als je het woord tegen je moeder of tante zegt, kijken ze je waarschijnlijk met een enorm onbenullig hoofd. Gelukkig weet jij wel de betekenis van het woord, want jij bent immers een echte gamer natuurlijk.
85454

4. Grinden

Speel je weleens een RPG, dan is het woorden grinden niet onbekend. En nee, we hebben het hier niet over het grinden over rails met een skateboard bijvoorbeeld. Nee, grinden betekent iets repetitiefs doen om zo bijvoorbeeld een hoger level te halen. Soms moet je net dat level omhoog om verder te kunnen en om dat te halen, moet je soms een saai taakje doen: dit is nou wat je grinden noemt.
Vooral bij (MMO)RPG’s komt het woord vaak voor. Soms moet je honderden vijanden doden om een level omhoog te gaan of dat ene stukje gear te vinden. Veel mensen vinden grinden nogal saai, maar soms is het essentieel als je iets unieks wil of zoals eerder gezegd level up wil gaan.
Grinden onderscheidt ook doorzetters van afhakers. Wil je in een MMORPG een bepaald item hebben dat maar een heel kleine kans heeft om te droppen, dan ontkom je haast niet aan grinden. Sommige mensen hebben geluk, maar het grofst van het geheel moet voor bepaalde dingen vele uren eentonige dingen doen om dat ene ding te krijgen. World of Warcraft is een game die nogal berucht is wat betreft grinden, maar ook andere MMORPG’s doen niet onder aan de gigant van Blizzard.
85455

3. Nerfen

We spreken van een nerf als iets aangepast wordt. Zo kan een wapen bijvoorbeeld generfed worden: hierdoor wordt het wapen zwakker. Ook bepaalde vaardigheden in games kunnen worden generfed om zo wat meer balans in een game te maken. Nerfen is dan ook alles behalve positief.
Ook als je het niet eens bent met iets, kun je natuurlijk schreeuwen dat iets generfed moet worden. Nerf please is een zinnetje dat je vaak tegenkomt op het internet. Als je weer doodgaat door iets dat te sterk of overpowered is, dan is nerf please al snel gezegd. Als online gamer ben je het woord zeer zeker tegengekomen en het is, zeker tegenwoordig, een van de meest gebruikte gamewoorden op het internet.
85456

2. Campen

Vooral in shooters kom je ze tegen. Die bloedvervelende campers. Zoals de naam al impliceert, zijn campers mensen die zeer lange tijd op dezelfde plek blijven zitten. Vaak is er wel een speler in een game die zichzelf een hoekje op de map toegeëigend heeft en daar lekker blijft zitten.
Hoe irritant is het om een hoekje om te rennen en vermoord te worden door een camper, om er een minuut later achter te komen dat hij er nog steeds zit? Campers zijn dan ook geen geliefde mannetjes in het online-gaming universum. Desondanks lijkt hun tactiek vaak wel zijn vruchten af te werpen. Sommige spelers die zich het campen eigen hebben gemaakt, kunnen hoge scores halen in bijvoorbeeld Call of Duty of Counter-Strike.
Laten we nou toevallig zo'n persoon hier bij XGN hebben. Onze eigen Hugo heeft zich het campen eigen gemaakt in de allereerste Call of Duty. Sommigen zouden dit omschrijven als een vieze tactiek, maar het resultaat mag er zijn. Hugo is dan ook de onbetwiste Call of Duty kampioen van XGN!
85457

1. N00b

Stipt op nummer één staat natuurlijk maar één woord. Dat is natuurlijk n00b. Dit woord is al oud, maar je weet wat ze zeggen: oud, maar goud. Als gamer is de kans heel groot dat dit woord deel uitmaakt van je vocabulaire.
Zelfs mensen die gebrekkig Engels kunnen, kennen het woord n00b. Soms wordt het woord ook wel geschreven als 1337, wat staat voor Leet, dat min of meer hetzelfde betekent als n00b. Eigenlijk is dit woord zo bekend, dat een beschrijving van het woord niet nodig is. Mocht je daar toch behoefte aan hebben, dan zou je kunnen zeggen dat een n00b in de betreffende game die hij speelt ‘niet erg goed’ is.
Gebruik je dit woord niet zo vaak, dan moet je je afvragen of je wel een echte gamer bent. N00b is en blijft namelijk het meest gebruikte woord in het online wereldje. Ongeacht je Engelse skills en thuisland, iedereen die weleens een spelletje speelt kent het woord n00b.
Dit is natuurlijk maar een kleine selectie. Er zijn al veel woorden die alleen gamers kennen. Je zou er haast een woordenboek vol mee kunnen maken. Misschien wel een leuk idee om je levenswerk van te maken: het groot woordenboek der gametaal.