Top 10 beste games van 2016 volgens Stefan Stuursma

  Ook 2016 is weer een goed jaar geweest voor de fanatieke gamer onder ons. Van razendsnelle shooters tot meeslepende Role-playing games, je hoefde je dit jaar niet te vervelen. Ook de redacteuren hebben genoeg uren gemaakt dit jaar. Dit de top 10 beste games van 2016 volgens Stefan Stuursma!

  10. Far Cry Primal (PS4)

  De lijst wordt afgetrapt met een titel van Ubisofts hand. Het tripje naar de prehistorie is een mix van bekende gameplay en nieuwe elementen. Het feit dat je niet bovenaan de voedselketen staat en vijandelijke dieren dus enorm gevaarlijk kunnen zijn, is een zeer toffe ervaring.

  Het jagen op jachtluipaarden en mammoeten was dan ook spannend en super vet om te doen. Hoewel de game zeker niet perfect is, heb ik me kostelijk vermaakt met deze reis door de tijd. Als oermens rondrennen in een game kan je niet vaak, en Far Cry Primal is wat dat betreft de ideale keuze.

  9. Mirror’s Edge Catalyst (PS4)

  En van het lompe gedrag van de oermens is het een hele grote sprong naar de subtiele freerun-actie uit Mirror’s Edge Catalyst. Dit nieuwe avontuur met protagonist Faith brengt de unieke gameplay uit het origineel terug en zorgt ervoor dat het rennen over daken ook in 2016 nog altijd super vet is.

  Zeker als je in een vloeiende lijn door de uitgestrekte wereld rondrent voel je je onsterfelijk. Mirror’s Edge Catalyst oogt enorm stilistisch en strak, met een in het oog springend kleurenpalet. Net als in het vorige deel worden de te nemen paden rood opgelicht, zodat je te allen tijde weet waar je naartoe moet. De originele gameplay en toffe visuals geven reden genoeg om Mirror’s Edge Catalyst op te nemen in mijn top 10.

  8. Hitman (PS4)

  2016 was ook het jaar van de kale huurmoordenaar Agent 47. Hitman is qua opzet trouw aan de originele games, maar houdt wel de gebruiksvriendelijke besturing uit de recentere delen. Hierdoor biedt de game uitgestrekte levels waarin jij alle vrijheid hebt om te gaan en te staan. Die omgevingen ogen niet alleen prachtig, maar zitten ook vol met interactie.

  Met bestemmingen verspreid op de aardbol zie je ook meteen wat voor moois deze planeet te bieden heeft. Juist die diversiteit maakt de nieuwe Hitman zo tof om te spelen. Elke speelsessie voelt weer anders aan. Al met al kun je dan ook stellen dat dit de meest complete Hitman-game tot dusver is, en ik heb me er dan ook kostelijk mee vermaakt.

  7. Watch Dogs 2 (PS4)

  Met Watch Dogs 2 werd een beter uitgewerkte versie van het origineel beloofd, en dat is precies hoe je deze game moet beschrijven. Dit vervolg pakt alles wat deel een tof maakte en gooit daar een hoop welkome humor overheen. De serieuze ondertoon van de eerste Watch Dogs werd niet door iedereen gewaardeerd, en het nieuwe avontuur met het Deadsec team is gelukkig een stuk luchtiger.

  Protagonist Marcus Holloway is een ingenieuze hacker die een grote lading snufjes tot zijn beschikking heeft om het digitale San Francisco onveilig te maken. De afwisselende missies en humor zorgden ervoor dat ik Watch Dogs 2 binnen no-time uitgespeeld had. Een ieder die het eerste deel ook maar een klein beetje kan waarderen, moet Watch Dogs 2 zeker een kans geven.

  6. Firewatch (PS4)

  De volgende game op het lijstje is er niet eentje met bulten actie, maar wel eentje met wellicht de beste dialogen die ik dit jaar in een game ben tegengekomen. Jij kruipt in de rol van Henry, een man met een heftig verleden die rust wil vinden door een baan als boswachter te nemen. In eerste instantie lijkt dit te werken, maar al snel gebeuren er dingen die je niet voor mogelijk had gehouden.

  Tijdens het geheel avontuur hou je contact met een andere vrouwelijke boswachter, en de interactie die je met haar hebt tijdens het spelen is enorm goed geschreven. Je hebt echt het gevoel dat de gesprekken oprecht zijn, en niet vooraf bepaald door een schrijver. Alleen al daarom kan ik iedereen die verhalende games omarmt Firewatch aanbevelen.

  5. The Division (PS4)

  The Division is een game die veel in het nieuws geweest is de laatste paar maanden, zowel positief als negatief. Het concept dat de game voorschotelde was super interessant. Een open wereld waarin jij met andere spelers moet zien te overleven en een gemuteerde ziekte tegen dient te houden. Kortgezegd een MMO-shooter zoals Destiny dat ook is. Zeker toen de game net uit was heb ik enorm genoten van de gameplay die The Division te bieden heeft.

  Helaas heeft de game wat problemen gekend, zeker op het gebied van balancering en de manier waarop loot verdeeld werd. Het heeft er zelfs toe geleid dat de DLC voor de game uitgesteld werd. Gelukkig is The Division uit dat dal gekropen, en tegenwoordig is de shooter dan ook weer een genot om te spelen.

  4. Overwatch (PS4)

  Ook Blizzard heeft in 2016 niet stilgezeten, en met Overwatch heeft de ontwikkelaar een game afgeleverd waar ik persoonlijk tientallen uren in heb gestopt. Hoewel de basis van de game simpel is, is de uitwerking des te verfrissender. Elk karakter in de game heeft zijn eigen manier van spelen, waardoor geen enkele held hetzelfde aanvoelt. Hou je meer van een ondersteunende rol, of schiet je liever alles overhoop? Overwatch biedt je zelf de keuze.

  Die veelzijdige gameplay samen met de prachtige visuele stijl hebben er zelfs voor gezorgd dat ik de collector's editie van de game gehaald heb, inclusief het beeld van Soldier 76. Alle toekomstige downloadbare content is tevens gratis. Hierdoor splijt je de spelerbasis niet en kan iedereen met een gerust hart genieten van die actie die Overwatch te bieden heeft.

  3. Final Fantasy XV (PS4)

  Dan nu voor de top drie. Op nummer drie staat Final Fantasy XV, een game die mij persoonlijk enorm heeft weten te verrassen. Ik had nog nooit eerder een game gespeeld binnen de Final Fantasy-reeks, dus ik had het nodige scepsis. Echter, nu ik de game een flink aantal uur gespeeld heb, ben ik helemaal verkocht.

  De open wereld van Final Fantasy XV is gigantisch en zit vol met plaatsen om te ontdekken. Dungeons, steden, wildernissen vol met monsters, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in de game. Noctis en zijn vrienden zijn een goed gezelschap tijdens dit epische avontuur, en elke RPG-fanaat moet Final Fantasy XV zonder pardon op zijn of haar lijstje zetten. Deze game verdient het om gespeeld te worden.

  2. Titanfall 2 (PS4)

  Zoals misschien wel opvalt bevat mijn lijst een goed aantal shooters. Het is mijn genre, en ik kan met zekerheid zeggen dat shooters het meest van mijn gametijd gevuld hebben dit jaar. Tussen al die games zit een titel die mij enorm heeft weten te verrassen in positieve zin. Ik heb het hier over Titanfall 2 van ontwikkelaar Respawn Entertainment. Met een vermakelijke singleplayer en solide multiplayer is deze game een van de hoogtepunten van 2016.

  De titans in Titanfall 2 zorgen ervoor dat je tijdens alle shooteractie de nodige afwisseling hebt, en je voelt je tijdens het rijden in deze gigantische mechs dan ook onoverwinnelijk. Toch is de game goed gebalanceerd, en dus moet je goed oppassen. Jouw titan kan anders zonder pardon vernietigd worden. Titanfall 2 vindt het wiel zeker niet opnieuw uit, maar geeft de blauwdruk wel een broodnodige update.

  1. Uncharted 4: A Thief's End (PS4)

  En dan de nummer een. De game waarvan ik het meest onder de indruk ben dit jaar. Zoals je hierboven wel al kunt zien gaat die eer uit naar het nieuwste avontuur van ontwikkelaar Naughty Dog. Uncharted 4 is een grafisch spektakel van jewelste, maar ook het verhaal weet enorm indruk achter te laten. Het is dan ook deze game die me weer uren achter elkaar heeft weten te boeien, iets wat niet vaak meer bij me voorkomt.

  Dit slotstuk betekent het einde van het lange avontuur met schattenjager Nathan Drake, en dat einde wordt groots ingeluid. De actie vliegt over het scherm, waarbij de vergelijking met een Michael Bay-film niet geheel onterecht is. Explosies zijn in veelvoud aanwezig, maar worden wel afgewisseld met rustigere en intiemere momenten. Uncharted 4 is een prachtgame, en ik heb van elke minuut genoten.

  Uncharted 4: A Thief's End

  Verkijgbaar vanaf 10 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.