Top 10 eenzame films voor een single Valentijnsdag

Article
dinsdag, 14 februari 2017 om 11:23
xgn google image
Valentijsdag, de dag van de liefde. Wat een heerlijk gevoel is het toch om samen met je geliefde je leven door te brengen. Helaas is het niet iedereen gegund om Valentijnsdag samen met iemand door te brengen. Ben jij zo iemand die een single Valentijnsdag doormaakt? Dan hebben wij tien eenzame films voor je, om dat gevoel aan te spreken.
Beleef je een single Valentijnsdag en heb je geen zin om naar een van die duizenden liefdesfilms te kijken? Dan hebben wij een leuk lijstje voor je. Een top 10 vol met films die gaan over personen die een eenzaam leven lijden. Dan voel je jezelf misschien niet zo eenzaam meer.

10. Lost in Translation (2003)

Als er één film is die goed weet over te brengen hoe het is om eenzaam te zijn, dan is het Lost in Translation wel. Hoe zou jij je voelen als je in een stad vastzat waar iedereen om je heen een onverstaanbaar gebrabbel uit z'n mond laat komen, oftewel Japans praat? Voor Bob Harris, gespeeld door Bill Murray, is het een vreselijk gevoel.
Hij zit voor zijn werk in Tokio en ziet het niet zitten om in zijn eentje eropuit te trekken in de drukke metropool. Tijdens een slapeloze nacht ontmoet Bob de charmante Charlotte, gespeeld door Scarlett Johansson. Charlotte nodigt Bob uit om met haar vrienden leuke dingen te gaan doen. Ze beleven een typische Japanse uitgaansavond, ze drinken, doen karaoke en drinken nog meer.
De twee groeien naar elkaar toe en weten niet wat ze met hun huwelijken aan moeten. Gelukkig hebben ze in hun eenzame bestaan genoeg tijd om over hun levens na te denken. Je kunt vast wel raden waar dat naartoe leidt. Deze film laat mooi zien hoe één persoon al het verschil in de wereld kan maken. Dus kop op, en ook jij vindt een partner die een eenzame locatie een stuk leuker kan maken.
106001

9. Gone Girl (2014)

Sommige eenzame films zullen je overhalen om meteen op zoek te gaan naar een partner om de rest van je leven mee door te brengen. Sommige films maken je juist blij dat je single bent. Gone Girl valt in die tweede categorie. Pas dan ook op met deze film te kijken, want je zult nooit meer hetzelfde kijken naar potentiële partners.
Gone Girl, een film geregisseerd door David Fincher, gaat over de relatie tussen Nick Dunne, gespeeld door Ben Affleck, en zijn vrouw Amy, gespeeld door Rosamund Pike. Op de dag van hun vijfjarige huwelijk komt Nick thuis in een leeg huis. Zijn vrouw is verdwenen. De politie trekt al snel de conclusie dat Amy is vermoord en nu zijn alle ogen gericht op Nick als de schuldige.
Meer kunnen we niet vertellen over Gone Girl, want het is een te goede film om de rest van plot te spoilen. Neem maar van ons aan dat het plot ontzettend goed in elkaar zit en de film zeker een indruk op je zal achterlaten. Gone Girl is gebaseerd op een boek, dus als je meer eenzame uren wil opvullen kun je dat ook gaan lezen. Zeker de moeite waard!
106002

8. Castaway on the Moon (2009)

Om deze lijst cultureel verantwoord te houden, maken we een tripje naar Zuid Korea. Ook daar zijn er films over een eenzaam leven. Castaway on the Moon, ofwel Kimssi Pyoryugi, is zo'n film. Hierin volgen we Kim Seong-geun, die zijn leven compleet hopeloos vindt. Om die reden springt hij van een brug de Han rivier in.
Niet veel later spoelt Kim aan op een klein eilandje in die rivier. Het eiland ligt te ver van de oevers om al schreeuwend aandacht te trekken en hij kan niet zwemmen. Kim vindt het wel prima op zijn eigen eiland. Al zijn schulden en zorgen van het echte leven laat hij achter zich, om als kluizenaar te overleven.
Op een gegeven moment vindt Kim een fles met een berichtje voor hem erin. Het blijkt dat Kim Jung-yeon hem heeft gezien vanuit haar slaapkamer. De twee Kims wisselen berichtjes uit, Kim 1 door antwoorden te schrijven in het zand, Kim 2 door flessen met berichten van de brug te gooien, totdat een storm alles van het eiland blaast en de eerste Kim wordt gevonden. Castaway on the Moon is een schattige film, die demonstreert dat het best leuk kan zijn, alleen op een eiland.
106011

7. Lars and the Real Girl (2007)

Misschien is het leven ook wel beter alleen. En als je dan toch nog behoeftes hebt, kun je altijd een anatomisch correcte sekspop aanschaffen. Dat is wat de sociaal onbekwame Lars, gespeeld door Ryan Gosling, doet in Lars and the Real Girl. Om zijn leven wat op te beuren laat hij Bianca, een sekspop, bezorgen. Lars is ervan overtuigd dat Bianca een levend persoon is.
Het duurt niet lang voordat Lars mensen begint voor te stellen aan Bianca, zijn vriendinnetje. De mensen uit zijn dorp zijn blij dat Lars wat meer buiten komt en doen dan ook net alsof Bianca een levend persoon is. Lars groeit steeds meer als persoon en kan dankzij Bianca een beetje uit zijn schulp kruipen.
De persoonlijke groei die Lars meemaakt is mooi om te zien en geeft hoop aan zelf de meest sociaal awkward mensen. Nu zit het misschien even niet mee, maar met een beetje oefening en steun van de mensen om je heen kan iedereen groeien tot een beter persoon.
106012

6. Moon (2009)

Als je denkt dat er op aarde niemand voor jou rondloopt, dan kun je net zo goed op de maan gaan zitten. In Moon is de beschaving zo ver, dat de maan gebruikt wordt om naar alternatieve benzine te boren. Alles is geautomatiseerd, dus er is maar één persoon nodig om alles een beetje in de gaten te houden. Sam Bell, gespeeld door Sam Rockwell, is die persoon.
Sam is bijna klaar met zijn driejarig verblijf op de maan wanneer hij met zijn rover een fatale crash maakt. Even later wordt hij wakker en lijkt er niets gebeurd te zijn. Blijkbaar heeft het bedrijf dat aan het boren is Sam gekloond, zodat ze de oude kloon steeds kunnen vervangen. Sam komt hier achter en gaat samen met zijn kloon op zoek naar de waarheid.
Als je dus graag alleen met jezelf bent, klinkt dit mogelijk wel als een goed idee. Om er drie jaar voor op de maan te zitten, is waarschijnlijk wat ver gegrepen. Al is het het misschien wel waard om drie jaar in eenzaamheid te wonen als Kevin Spacey, de stem achter de artificiële intelligentie in Moon, de hele tijd zachtjes in je oor fluistert.
106013

5. Wall-E (2008)

Voel je soms alsof je alleen op de wereld bent? Voor Wall-E is dat de realiteit. Hij is de enige afvalrobot die nog in werking is, lang nadat de laatste mensen van de aardbodem verdwenen zijn. Hoewel al zijn soortgenoten uitgestorven zijn, gaat Wall-E er nog met goede moed tegenaan. Maar hij is toch wel heel eenzaam, zo in zijn eentje.
Zijn moederbord vonkt dan ook van geluk als de mooie robot EVE naar de aarde komt. Wall-E had nooit gedacht dat EVE hem het avontuur van zijn leven zou laten beleven. Zij brengt Wall-E naar het schip waar alle overlevende mensen zich bevinden, die net als jij relaxed naar een schermpje aan het kijken zijn terwijl de wereld aan hen voorbij gaat.
Als zelfs de laatste robot op aarde een robotvriendinnetje kan vinden, dan hebben wij zeker ook hoop voor jou! Wall-E is een fantastische film, die mooi laat zien dat een lange periode eenzaamheid niet het einde is. Blijf hopen en misschien ontmoet je ook wel iemand die eigenlijk veel te mooi voor je is.
106015

4. Taxi Driver (1976)

Voor Travis Bickle, gespeeld door Robert De Niro, voelt het leven als een hel. Hij ziet het helemaal niet meer zitten en leidt daardoor een eenzaam bestaan. Om zijn dagen door te brengen is hij een taxichauffeur geworden. Travis heeft wel een lichtpuntje in zijn leven, een dame genaamd Betsy.
Waar Travis de fout in gaat, is dat hij geobsedeerd raakt door Betsy. Het duurt dan ook niet lang voordat hij haar afschrikt en weer alleen is. Dat klikt niet goed in zijn brein en dus neemt hij het heft in eigen handen om de wereld beter te maken. Hij probeert kindprostituee Iris van haar pimp te redden, maar ook dat wil niet lukken.
Travis voelt zich helemaal hopeloos en dus koopt hij pistolen om zijn leven te eindigen als een 'lone crazed gunman'. Waar eenzaamheid en hopeloosheid je al niet toe kunnen zetten. We hopen dat jij je niet zo hopeloos voelt en anders kun je beter een leuke film kijken om je op te beuren, maar misschien niet deze.
106028

3. Her (2013)

Wellicht heb je helemaal geen behoefte aan menselijk contact. Dan zou je een relatie kunnen zoeken met een artificiële intelligentie. Dat doet Theodore Twombly, gespeeld door Joaquin Phoenix, ook. In Her koopt hij een AI, die gemaakt is om zich aan te passen aan de relatie. De AI kiest de naam Samantha voor zichzelf en haar stem wordt ingesproken door Scarlett Johansson.
Terwijl vrienden van Theodore hem proberen te koppelen aan verschillende dames, heeft Theodore alleen maar aandacht voor Samantha. Hij vertrouwt de AI met zijn hele leven. Geloof het of niet, maar de AI en Theodore vallen voor elkaar en ze doen echt alles samen.
Her is een fenomenale film, die de groeiende liefde prachtig in beeld brengt. Voor alle eenzame zielen die toch nog hoop hebben op een veelbetekenende relatie is Her echt een aanrader. Want als je geen levende partner kunt vinden, waarom dan geen partner die je zelf kunt programmeren?
106033

2. The Martian (2015)

Je denkt misschien dat je alleen bent met Valentijnsdag, maar ben je echt alleen met zeven miljard mensen om je heen? Mark Watney, gespeeld door Matt Damon, is pas alleen. Zijn crew laat hem per ongeluk achter op Mars als hun missie daar plots wordt beëindigd. Mark is de enige persoon op de hele planeet, miljoenen kilometers van de aarde verwijderd.
Gelukkig is Mark een geniale astronaut en hij weet zichzelf wel te redden op Mars. Zo'n leventje op Mars is wel ontzettend eenzaam en Mark doet dan ook ontzettend zijn best om contact te zoeken met de aarde. Als dat eenmaal gelukt is, is hij nog niet gered natuurlijk. Hij moet ruim een jaar zien te overleven, terwijl hij maar eten voor een paar maanden heeft.
Dat is een probleem. Bij NASA zitten wel verschillende slimme kopjes, dus uiteindelijk is er wel een idee om Mark te redden. The Martian zit vol accurate wetenschap en is een pretje om naar te kijken als je wilt duimen voor het eenzame leven van een medemens.
106038

1. Cast Away (2000)

Wiiillllssoooooooonnn!! We pikken nog steeds af en toe en traantje weg als we denken aan Chuck Noland, gespeeld door Tom Hanks, en zijn relatie met een volleybal in de film Cast Away. Om de een of andere reden zijn films waarin iemand zich getrokken voelt tot een levenloos object altijd een succes.
Chuck is de gelukkige overlever van een vliegtuigcrash. Hij spoelt aan op een onbewoond eiland. De komende vier jaar zit Chuck vast op dit eiland met niemand om zich heen behalve zijn maatje Wilson, de volleybal. Hij leert te leven in de eenzame omstandigheden en weet zich prima te redden door te vissen en vuur te maken.
Eigenlijk hebben het wel goed met onze internetverbinding. Waar houd je je op een onbewoond eiland mee bezig, als je klaar bent met vissen? Het zal er in ieder geval een stuk eenzamer zijn dan in ons dagelijks leven. Vergeleken met alle hoofdpersonages uit deze lijst, is ons eenzame leven zo slecht toch nog niet.