Top 10 beste Xbox One games ooit - Alleen het allerbeste

  Nu de Xbox Series X eind van het jaar verschijnen is het tijd om terug te kijken op de huidige generatie. Met de Xbox One en Xbox One X heeft Microsoft voor veel plezier in de huiskamers gezorgd. Deze generatie kende een prachtige lijst grote en meeslepende games, alsook pareltjes van kleinere games die iedere gamer eigenlijk gespeeld moet hebben. Bovendien zijn veel van deze games via de Game Pass service van Microsoft te spelen. Wij blikken terug op de huidige generatie met de tien beste exclusieve games van de Xbox One.

  Gears of War Ultimate Edition

  We beginnen meteen met een klapper van jewelste. Gears of War: Ultimate Edition is niet zomaar een game, het is meteen een van de grote pijlers waar Xbox zijn populariteit vandaan haalt. De eerste Gears of War komt al uit 2006 en sindsdien is de serie niet meer weg te denken van de consoles van Microsoft. Deze Ultimate Edition is de Remaster die in 2015 uitgebracht werd en bracht de gameplay van het origineel in een modern jasje naar de huidige generatie.

  In Gears of War kruip je in de huid van Marcus Fenix die met zijn team het hoofd moet bieden aan wezens van de planeet Sera, genaamd de Locust. Deze game verdient zeker een plaats op ieder zijn harde schijf. De game is, net als het origineel, onderdeel van de Game Pass.

  Sea of Thieves

  Deze game van Rare werd al in 2015 aangekondigd tijdens de E3 show van Microsoft. Het duurde nog tot 2018 voor de game uitkwam. In Sea of Thieves mag je naar hartelust piraatje spelen en dat blijkt tot de verbeelding spreken. De graphics zijn cartoony, en dat werkt bijzonder goed. De game had wat aanloopproblemen en technische hobbels, maar inmiddels is het 2020 en loopt de game als een zonnetje. Sinds de lancering krijgt de game regelmatig updates en uitbreidingen.

  Ook prettig: de game kent vooral 'horizontale upgrades', waardoor het spel voor zowel veteranen als beginners leuk is om samen te spelen. Sea of Thieves is een van de prettigste online multiplayer games die op de Xbox One verschenen is. De game is sinds de launch onderdeel van de Game Pass, dus heb je die service, dan is er niets dat je tegenhoudt om het ruime sop te kiezen!

  Cuphead

  Hevig geïnspireerd door oude tekenfilms als Merry Melodies en de oude Walt Disney tekenstijl ziet Cuphead er grappig en cute uit, maar is het ondertusen hondsmoeilijk. Cuphead is een klein wit mannetje met een koffiekopje als hoofd. De game bestaat uit slechts drie werelden, die elk bestaan uit gevechten tegen bosses en run-and-gun levels.

  Als je alle drie de werelden overleefd hebt, mag je het opnemen tegen de duivel zelf. De game wordt alom gewaardeerd om zijn geweldige nostalgische stijl maar ook enorme uitdaging. De game is gemaakt door Indie studio StudioMDHR. Helaas is deze game geen onderdeel van Game Pass.

  Ashen

  Nog zo'n moeilijke game. Ashen is geinspireerd op de Dark Souls serie van From en dat merk je meteen. Dat wordt dus uitdagende gevechten, regelmatig het loodje leggen en een ingewikkelde wereld ontdekken. Ashen heeft zijn eigen draai gegeven aan het hele Souls concept en dat gecombineerd met een mooie minimalistische grafische stijl. Makkelijk zal je het niet krijgen, maar deze game beloont doorzettingsvermogen. Ashen is helaas nog niet op game Pass beschikbaar.

  Sunset Overdrive

  Sunset Overdrive is over the top gekkigheid eerste klas. In deze third person shooter kan je een geweldig vormgegeven open wereld bestormen met een grote keuze aan wapens waarmee je muntanten te lijf kan gaan. Je mag alle mogelijkheden gebruiken die je kan verzinnen, niets is te gek. De game zit vol humor en heerlijke niet-nadenken gameplay. Ideaal voor als je eens een avondje niet te hard wil nadenken. Sunset Overdrive kan je ook via Game Pass spelen, zowel op PC als op je Xbox One.

  Forza Horizon 4

  Dit lijstje met de allerbeste Xbox One games is natuurlijk niet compleet zonder Forza. We hebben gekozen voor Forza Horizon 4, maar hadden ook voor Forza Motorsport kunnen kiezen. De grote open wereld deed ons naar Horizon 4 neigen, juist omdat het zo lekker is om gewoon met die opgevoerde wagens lekker door het open landschap te racen. Ben je meer een circuitracer, dan mag je deze vervangen door Forza Motorsport 7. Daar doen we niet moeilijk over. Forza Horizon 4 kan je spelen via Game Pass, Forza Motorsport 7 niet.

  Ori and the Will of the Wisps

  Als je aan sfeervolle games denkt, dan kom je al snel uit bij Ori and the Blind Forest and het vervolg Ori and the Will of the Wisps, die dit jaar uit kwam. Als kleine witte beschermgeest moet je je door een gevaarlijke wereld besturen en puzzels oplossen. De game is een 2D platformer in metroidvania stijl. Ori and the Will of the Wisps is op diverse punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger door bijvoorbeeld het vechtsysteem aan te passen en auto-save te gebruiken in plaats van op een handmatige save te vertrouwen.

  Wil je een game spelen die anders is dan de standaard race of schietspellen, dan ben je bij Ori aan het goede adres. En het mooie is: beide games zijn via Game Pass te spelen!

  Halo Wars 2

  Wie aan Halo denkt, denkt meestal aan first person shooters met een zekere gehelmde baas in de hoofdrol. Dat is hier niet het geval. Halo Wars is een heuse RTS game, en nog een hele goede ook. In de game volg je de belevenissen van het Spirit of Fire team. Je bouwt je basis, verzamelt resources en ontwikkelt je legereenheden om de strijd aan te kunnen gaan. Met Halo Wars heeft 343 Industries een behoorlijke gok genomen, en wat ons betreft zeer geslaagd. Het tweede deel verbetert nog een hoop punten, en doet ons eigenlijk naar een nieuw derde deel verlangen. Halo Wars en Halo Wars 2 zijn beide via Game Pass te spelen op PC en XBox One.

  Gears 5

  Gears 5 is nog geen jaar uit, maar is al uitgegroeid tot favoriet van vele gamers. De game is een bijzonder spectakel met third person gezichtsveld. Uitgangspunt is anders dan bij eerdere delen. In Gears 5 speel je als Kait Diaz, een van de Outsiders en afstammeling van de Locust. De vijand dus. Zij moet de oorspong van de Locust en haar familie zien te achterhalen. Bijzonder is dat deze game in singleplayer te spelen is, maar ook een multiplayer co-op modus kent.

  De gameplay, campagne en presentie werden ook door ons gewaardeerd. De game verdient dan ook zeker een plekje hoog op onze lijst beste games van de Xbox One. Ook Gears 5 is via Game Pass te spelen.

  Halo: The Master Chief Collection

  Tja, we kunnen er eigenlijk niet omheen. Het aller-allerbeste wat Xbox One te bieden heeft is Halo en dan in de Master Chief Collection. Deze game collectie bestaat uit Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST, Halo: Reach, en Halo 4. De collectie wordt nog steeds uitgebreid, zo werd deze week nog aangekondigd dat Halo 2 Anniversary aan de collectie op PC toegevoegd wordt.

  Met deze enorme collectie heb je een ware overdosis aan volgens velen de beste First Person Shooter serie die je kan spelen. Deze set mag dan ook niet in onze top 10 beste Xbox One games ontbreken. En ja, ook Halo: Master Chief Collection is speelbaar via Game Pass.

  Gears of War: Ultimate Edition

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2015

  Meer over deze game

  ┬ę 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.