Top 10 beste Stephen King films - Hoogstandjes van een schrijfmeester

Article
zaterdag, 13 mei 2017 om 14:00
xgn google image
Stephen King heeft ontelbaar veel boeken geschreven en veel van zijn werken zijn omgezet in films. Met films als The Dark Tower en It in het vooruitzicht, allebei gebaseerd op geschreven werken van Stephen King, blikken wij terug op de beste Stephen King films tot nu toe.

10. 1408 (2007)

1408 is een van de jongste films van Stephen King die in deze lijst is opgenomen. De in 2007 verschenen film wist indruk te maken door het spelen met de psyche van hoofdpersoon Mike Enslin, gespeeld door John Cusack. Samuel L. Jackson speelt ook een rol in 1408, als de manager van het hotel waar de film zich afspeelt.
In de film schrijft Enslin boeken over bovennatuurlijke locaties. Hij is zelf heel sceptisch en gelooft er maar niets van en laat zich daarom ook niet tegenhouden om een nachtje door te brengen in kamer 1408. Hier komt hij erachter dat er iets goeds mis is met de kamer en begint hij te hallucineren over de tientallen mensen die hun leven geëindigd hebben in de kamer. 1408 toont goed de kracht van horrorschrijver Stephen King.
111122 1

9. Children of the Corn (1984)

Children of the Corn is inmiddels een negendelige filmserie gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King. De eerste film verscheen in 1984 en volgt het verhaal geschreven door King. De opvolgende films zijn leuke extra's, die het filmuniversum verder uitbreiden.
In de film komt een koppel terecht in het plaatsje Gatlin, waar de twee erachter komen dat er bijna niemand woont. De kinderen in de stad zijn namelijk samengekomen om iedereen boven de 18 jaar uit te moorden. Stephen King weet goed dat kinderen ongelooflijk creepy kunnen zijn en gebruikt dat in dit verhaal om je op het puntje van je stoel te houden.
111123 1

8. Secret Window (2004)

Als schrijver vindt Stephen King het interessant om de personages in zijn boeken ook schrijvers te maken. In Secret Window is dit ook het geval, waarin Johnny Depp de rol aanneemt van Mort Rainey. Dit verhaal is gebaseerd op het boek Secret Window, Secret Garden en werd in 2004 naar het witte doek gebracht.
In de film wordt Rainey ervan beschuldigd dat hij met zijn laatste script plagiaat zou hebben gepleegd op werk van John Shooter. Shooter blijft de schrijver lastig vallen om zijn zin maar te krijgen. Dit draait volledig door naar de verkeerde kant, waarbij Shooter een gevaarlijk persoon blijkt te zijn. Rainey moet zichzelf even goed bij elkaar rapen om de stalker te weerstaan.
111124 2

7. Misery (1990)

Als je op zoek bent naar een psychologische thriller, dan ben je bij Misery aan het goede adres. Kathy Bates speelde de rol van Annie Wilkes zo goed dat ze een Oscar voor beste actrice kreeg voor de rol. Misery is daarmee tot op heden de enige film gebaseerd op het werk van Stephen King die ooit een Oscar heeft gewonnen.
Het verhaal van Misery gaat over een beroemde schrijver, gespeeld door James Caan, die na een auto-ongeluk weer opgelapt wordt door Annie Wilkes. Wilkes blijkt een groot fan te zijn van de schrijver en besluit om hem voor haarzelf te houden. De schrijver wordt mishandeld, gevangen gehouden en gedwongen om een verhaal te schrijven naar de wensen van Wilkes. Misery is onwijs spannend en houdt je in zijn greep terwijl de schrijver probeert te ontsnappen.
111125

6. The Mist (2007)

Een film van The Mist zat er al aan te komen sinds de jaren '80, maar toch moesten we tot 2007 wachten tot alles op een rijtje werd gezet en de film daadwerkelijk uitkwam. De film werd geregisseerd door Frank Darabont, waarvan we nog andere werken terug gaan zien in deze lijst. The Mist is in essentie een monsterfilm waarin een groep mensen probeert te overleven.
In de film wordt een stadje overrompeld door een dichte mist waarin zich kwade monsters schuilhouden. Een groep mensen verzamelt zich in een supermarkt om de monsters daar van zich af te slaan. The Mist heeft alles van spanning, horror, drama en gore. Helaas heeft de film een teleurstellend einde, dat in het gelijknamige boek beter wordt afgehandeld.
111126

5. Stand By Me (1986)

Met Stand By Me, gebaseerd op het boek The Body, bewijst Stephen King dat hij meer kan dan alleen maar horror. Deze film brengt het beste van avonturenfilms samen met drama. De film werd over het algemeen heel goed ontvangen en staat ook vaak in lijstjes van de beste films uit de jaren '80.
In de film besluiten vier jongens van 12 jaar om op zoek te gaan naar het lichaam van een jongen die een paar dagen eerder vermist is geraakt. Op hun reis komen ze in spannende situaties terecht en leren ze steeds meer over zichzelf en elkaar. Vriendschap is dan ook een belangrijk onderwerp in de film. Stand By Me is een absolute klassieker, die je zeker gezien moet hebben in je leven.
111127

4. Carrie (1976)

Het eerste boek van Stephen King dat ooit werd omgezet in een film of serie, is Carrie. In 1976 verscheen de eerste film over dit verhaal met Sissy Spacek in de hoofdrol. Piper Laurie nam de rol aan van de misbruikmakende moeder van Carrie. Dit verhaal over een gepest meisje met telekinetische krachten werd op slag een hit en wordt nog steeds gezien als een van de beste horrorfilms uit de jaren '70.
In de film wordt het meisje Carrie flink gepest op school omdat ze anders is dan de rest. Thuis is het niet veel beter, aangezien haar moeder haar flink mishandelt met het Christendom als wapen. Carrie leert haar woede om te zetten in telekinetische krachten en besluit daarmee op een wraaktocht te gaan. Het resultaat is geweldig en indrukwekkend.
Er is in 2013 een remake verschenen van Carrie met Chloë Grace Moretz in de hoofdrol. Hoewel die remake ook goede kanten heeft, raden wij het origineel aan boven de remake. Zelfs na 40 jaar is dat nog een uitstekende film.
111128

3. The Shining (1980)

Met The Shining is een ware klassieker geboren. Met Stanley Kubrick achter de camera en Jack Nicholson er voor, is een horrorfilm ontstaan die veel indruk weet te maken. Stephen King is zelf niet zo'n fan van de film omdat The Shining maar losjes gebaseerd is op zijn werk, maar dat weerhield mensen er niet van om verliefd te worden op het eindresultaat. Veel elementen uit deze film, zoals de "Here's Johnny"-scène, de tweeling en de lift met bloed zijn bekende horror elementen die we nog vaak terugzien.
In de film trekt Jack Torrance met zijn familie naar een afgelegen hotel om daar in alle rust zijn boek te kunnen schrijven. De stilte wordt hem te veel en hij draait helemaal door. De overige leden van de familie vrezen voor hun leven terwijl Jack steeds verder weg van de wereld raakt. The Shining is een absolute must watch als je van horror houdt.
111129

2. The Green Mile (1999)

The Green Mile is meer dan drie uur lang, maar iedere minuut is het waard. Dit verhaal over een onterecht veroordeelde man met magische krachten is een emotionele rit die gegarandeerd een flinke indruk zal achterlaten. Deze film betekende ook het begin van het succes van wijlen Michael Clarke Duncan.
In de film speelt Tom Hanks de rol van bewaker Paul Edgecomb bij de dodencel. Hier bewaakt hij onder andere John Coffey, die ervan wordt verdacht twee kleine meisjes vermoord te hebben. Coffey blijkt helende krachten te hebben en gebruikt die om zijn medegevangen weer op te lappen. Hij gebruikt de krachten ook bij Edgecomb, die inziet dat Coffey inderdaad onschuldig is.
Het is een hele investering om drie uur lang een film te kijken, maar voor het geweldige verhaal van The Green Mile is dit geen probleem.
111130

1. The Shawshank Redemption (1994)

Hoe kan het ook anders, dan dat we The Shawshank Redemption op 1 zetten? Deze film staat al jaren bovenaan de lijst met beste films ooit op IMDb. Dit is een dijk van een film en het begon allemaal met een kort verhaal van Stephen King: Rita Hayworth and Shawshank Redemption. De film deed het in eerste instantie helemaal niet goed, maar is over de jaren uitgegroeid tot een van de beste films ooit gemaakt.
In de film volgen we Andy Dufresne, gespeeld door Tim Robbins, die onterecht wordt veroordeeld voor een levenslange straf in de Shawshank gevangenis. Hier maakt hij vrienden met andere gevangenen, waaronder de door Morgan Freeman gespeelde Ellis Boyd "Red" Redding. Dufresne probeert zich staande te houden terwijl het leven in de gevangenis moeilijker wordt gemaakt door directeur Norton.
We hoeven vast niet te zeggen dat The Shawshank Redemption absoluut het kijken waard is, maar we doen het toch. Deze moet je gezien hebben!