Top 10 beste JRPG's op de PlayStation 3 - Welke heb jij gemist?

  Het PlayStation 3-tijdperk heeft veel parels gekregen aan games, en vooral de Japanse rollenspellen zijn bij PlayStation goed vertegenwoordigd. Bekende en onbekende games hebben de revue gepasseerd en daarom hebben we voor jullie een Top 10 beste JRPG's op de PlayStation 3.

  Japanse role-playinggames zijn er in verschillende soorten en maten. Van realistisch tot animéstijl, van op elkaars beurt wachten tot rammen op de knoppen. Een JRPG is dan ook niets anders dan een rollenspel van Japanse makelij. Maar meestal herken je ze aan de stijl die wordt gehanteerd.

  De beste JRPG's op de PlayStation 3

  Omdat er veel Japanse role-playinggames zijn die in allerlei opzichten anders zijn dan een ander, is het altijd lastig een RPG boven een ander te stellen. De gameplay of de grafische stijl verschillen en het is dan ook goed mogelijk dat voor iedereen de lijst anders is. Toch hebben we ons best gedaan een lijst samen te stellen. Here we go.

  10. Atelier Totori: The Adventurer of Arland (2011)

  Atelier is een relatief onbekende en vooral ondergewaardeerde game. Hoewel het verhaal niet echt spectaculair is en het niet altijd even makkelijk instappen is in de dozijn aan games, is het voor de nuchtere gamer zeker goed te vertoeven.

  De game lijkt misschien girly en typisch Japans, maar de stijlvolle turned-based gameplay en het veelal diepgaande synthesize-systeem zorgen voor een zeer vermakelijke game.

  9. Eternal Sonata (2009)

  Eternal Sonata is een game die waarschijnlijk veel mensen hebben overgeslagen. Deze actie-RPG is echter een van de pareltjes van de vorige generatie. Vooral met het verhaal weet de game je mee te nemen op een emotionele reis naar een prachtige, harmonieuze wereld.

  Wanneer componist Chopin op zijn sterfbed ligt, droomt hij over deze wereld en komt hij mensen tegen wiens lot niet zo mooi zijn als hun wereld doet lijken. In een wereld waar magie een zonde is, proberen de personages aan hun lot te ontsnappen. Met actievolle gameplay, een prachtige soundtrack en een interessant verhaal biedt Eternal Sonata een leuke RPG-ervaring.

  8. Kingdom Hearts 2.5 HD ReMIX (2014)

  Misschien is het niet helemaal eerlijk deze game hier te plaatsen, het is namelijk een bundel en een remaster. Deze bundel van maar liefst drie games (of eigenlijk twee en en half) vat tevens de hoogtijdagen van Kingdom Hearts samen. Kingdom Hearts is een serie waarin het verhaal zich door allerlei moeilijke bochten wringt. Daarom is deze bundel misschien niet de beste om mee te beginnen (het is namelijk de tweede bundel), maar qua verhaal en gameplay is deze wel een stuk sterker dan de eerste.

  De Kingdom Hearts-games zijn snelle rollenspellen waar je terechtkomt in allerlei magische werelden uit het Disney-universum. Dit betekent alles behalve dat het kinderachtig is. Het verhaal gaat soms duistere kanten op en is sowieso vrij lastig te volgen op bepaalde momenten. Dit is echter de kracht van de serie waardoor het een grote fanbase heeft.

  7. Final Fantasy X HD (2014)

  Nog een remaster van Square-Enix' kant, maar even eerlijk: Final Fantasy X blijft een van de meest memorabele Final Fantasy's. Het verhaal van Tidus en Yuna gaat over een pelgrimstocht die uitbloeit in een liefdesverhaal. Dit gaat alleen niet zonder slag of stoot.

  Met scènes waar menig mens kippenvel van krijgt, er veel ruimte voor optionele eindbazen en dungeons is, een soundtrack die overal past in de game en een old-skool turned-based gevechtssysteem is het ook geen wonder dat deze game de tijd heeft weten bij te benen.

  6. Final Fantasy XIII (2010)

  Voor velen was het niet dé Final Fantasy waar ze op gehoopt hadden, maar of het helemaal terecht is laten we in het midden. De game heeft namelijk een groot overkoepelend (politiek) verhaal met verscheidene persoonlijke subverhalen. De game is nog steeds turned-based, maar veel actiegerichter, maar voor een Final Fantasy-game is het wel aan de makkelijke kant.

  Door de makkelijkere moeilijkheidsgraad krijg je wel veel meer het idee dat er een volledig verhaal aan vast zit, wat wordt versterkt door het soms wat lineaire leveldesign. Het verhaal en de game worden wel met grafische pracht en praal weergegeven en verteld.

  5. Valkyria Chronicles (2008)

  Valkyria Chronicles speelt zich af in een alternatief 1935 en is vooral typerend dankzij de grafische stijl. Deze Japanse RPG heeft wederom een nieuw gevechtssysteem, dat vooral met een strategisch oog benaderd moet worden.

  Belangrijk is om de sterke en zwakke punten van je personages te kennen en te gebruiken in het strijdveld. Klinkt bijna realistisch, maar niets is minder waar. De game komt nota bene nog steeds uit Japan en dat betekent flitsende beelden en af en toe een ongekend overdreven manoeuvre.

  4. Dark Souls (2011)

  Dark Souls is zo'n game waarbij je van te voren weet dat het geen makkelijke klus wordt om het uit te spelen. Een game die vooral gericht is op je reactievermogen om te ontwijken en te verdedigen, kun je er ook donder op zeggen dat de je als gamer een paar keer, of honderd keer, het onderspit moet delven.

  Maar bij sommige games is dat geen probleem en zo ook bij deze. Dark Souls is een van die paar games die je de uitdaging biedt, maar ook het doorzettingsvermogen geeft om door te gaan in plaats van de game gelijk weg te zetten.

  3. Tales of Xillia (2013)

  De Tales-serie is een lange lijn actie-RPG's met sterke en minder sterke delen. De PlayStation 3 heeft enkele Tales-games gehad, maar hoe goed ze ook waren, Xillia blijft de betere.

  In de game kun je aan de slag met twee verhalen, twee hoofdpersonages: Jude en Milla. Wat deze game zo sterk maakt? De manier van vertellen. Buiten enkele tussenfilmpjes krijg je ook veel mee door zogenaamde skits. Dit zijn korte dialogen die soms gewoon grappig zijn en soms handig voor het verhaal. Met de snelle gameplay die de Tales-serie rijk is zorgt dit voor een vloeiende role-playinggame ervaring.

  2. Demon's Souls (2010)

  Van kleurrijk naar duister. Demon's Souls, de spirituele voorganger van Dark Souls, was eigenlijk zo bijzonder dat het een eigen genre zou moeten krijgen. De hack 'n slash-game is buitengewoon uitdagend en zorgt bij menig gamer voor de nodige frustratie.

  Wat daardoor juist de kracht van de game is, is dat wanneer je niet sterft de voldoening des te groter is. Vallen en opstaan is de grootste gedachte bij deze game, waar moeilijkheidsgraden de pan uitrijzen

  1. Ni no Kuni Wrath of the White Queen (2013)

  Level 5 heeft met Ni no Kuni Wrath of the White Queen een parel van een rollenspel neergezet. Laat het kleurrijke uiterlijk je niet bedonderen, want de game biedt zeker geen kinderachtig spel. De turned-based elementen zorgen voor een relaxte game, waar je veel te doen hebt.

  Buiten een leuk verhaal over een jongen die zijn moeder en 'de andere wereld' probeert te redden, geeft de game de gamer de ruimte om een wereld te ontdekken zoals we die het liefst zouden zien. Daarnaast kun je allerlei wezentjes vangen en sterker maken. Uiteindelijk heb je dan een ijzersterk team om die heks eens een lesje te leren.

  Dit artikel is geschreven door Stefano van Rossem

  Valkyria Chronicles

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.