De top 10 beste PC games van 2020

  2020 is een uitdagend jaar geweest voor veel ontwikkelaars, met veel medewerkers die vanuit huis aan het werk moesten. Toch hebben ze dit jaar een flink aantal pareltjes weten te maken, zoals goed te zien is in onze top 10 beste PC games van 2020!

  10. Valorant

  Het land van competitieve shooters leek vrij verzadigd. Tussen Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Apex Legends en Fortnite leek er vrij weinig ruimte meer over voor een nieuwe, populaire esports game. Toch heeft Valorant in razendsnel tempo een plekje gevonden in de competitieve scene en met een reden.

  Ontwikkelaar Riot Games - bekend van League of Legends - heeft namelijk slim gekeken naar de concurrentie en geliefde, bekende elementen gemixt met nieuwe features in Valorant. Zo is de game gratis te spelen, draait het goed op talloze PC’s, maakt het gebruik van een aantrekkelijke artstyle en is het tegelijkertijd enorm tactisch. Aan de Counter-Strike-achtige gameplay worden alleen ook weer unieke powers per personage toegevoegd, wat zorgt voor een zeer interessante mix. Het moet nog blijken of Valorant de staying power heeft van een Overwatch of Counter-Strike, maar het ziet er zeer goed uit voor de game van Riot Games.

  9. DOOM Eternal

  De allereerste DOOM wordt door velen gezien als de vader van het first-person genre, maar in de afgelopen jaren was de franchise een beetje in de vergetelheid geraakt. Tenminste, tot de release van de extreem succesvolle reboot in 2016. id Software heeft met de game bewezen het trucje niet verleerd te zijn en DOOM Eternal bouwt goed voort op dat succes.

  Met de sequel heeft de ontwikkelaar een simpel motto ter harte genomen: de game moet groter, beter en bruter worden. Dat is op de meeste vlakken gelukt met DOOM Eternal. De demonen zijn in groten getale teruggekeerd en qua formaat ook een flink stuk gegroeid. Gelukkig heeft de Doom Slayer een aantal nieuwe opties in zijn wapenarsenaal, waaronder de Meat Hook onder de shotgun. Het is moeilijk om iets leuker te vinden dat jezelf omhoog te werken met een bloederige grappling hook om vervolgens het hoofd van een enorme demoon eraf te werken met één krachtige blast. DOOM Eternal heeft dan ook ongetwijfeld een plekje verdiend op de lijst van beste PC games van 2020!

  8. Call of Duty Warzone

  Als er één genre hot is in het gamelandschap, dat zijn het wel Battle Royale games. Sinds het succes van PUBG en Fortnite hebben veel games het succes proberen te herhalen. Zelfs Call of Duty heeft een poging gewaagd met Black Ops 4. Dat succes bleef alleen veelal uit, tot de release van Call of Duty Warzone.

  Voor Warzone heeft Activision de markt een stuk beter bestudeerd. Het succes van Fortnite komt immers voor een groot deel omdat de titel gratis is, net zoals Warzone. Vanaf dag één heeft de nieuwe Call of Duty dan ook een gezonde playerbase gehad. De gameplay is bovendien ook dik in orde, omdat de basis rechtstreeks komt uit Call of Duty Modern Warfare. Combineer dat met constante updates met nieuwe content - en sinds kort zelfs een overstap naar Black Ops Cold War - en je hebt niet alleen een succesvolle game te pakken, maar ook eentje die veel gespeeld zal worden in de komende jaren.

  7. World of Warcraft: Shadowlands

  World of Warcraft is tegenwoordig meer dan een game. Het is een begrip geworden, bijna een synoniem voor het complete MMO genre. Dat is ook niet raar, want de game is ondertussen al bijna 16 jaar oud en wordt nog steeds gespeeld door miljoenen gamers over de hele wereld. Dat blijvende succes is niet zomaar komen aanwaaien en Blizzard blijft keihard aan de game werken.

  Het meest recente bewijs daarvoor is de release van Shadowlands, ondertussen alweer de achtste uitbreiding voor World of Warcraft. Deze keer moeten spelers naar het hiernamaals, de titular Shadowlands, toe om Sylvanas te stoppen. De vorige leider van de Undead heeft namelijk de kroon van The Lich King gebroken en daarmee een poort tussen Azeroth en de Shadowlands geopend. In de nieuwe zones zullen spelers in aanraking komen met de verschillende aspecten van the afterlife en zich bij nieuwe facties aan kunnen sluiten - wat deze keer zelfs zorgt voor nieuwe vaardigheden. Tel daar de tientallen uren aan nieuwe quests, dungeons en de recent toegevoegde raid bij op en het is duidelijk dat Blizzard nog lang niet klaar is met World of Warcraft.

  6. Assassin’s Creed Valhalla

  De Assassin’s Creed serie is sinds Origins een flink andere koers gaan varen. Niet alleen is de gameplay flink op de schop gegaan, maar ook de frequentie waarmee de titels verschijnen is aangepast. Ubisoft neemt tegenwoordig haar tijd om een Assassin’s Creed game te maken en dat is goed te merken aan Valhalla.

  In de nieuwe titel in de franchise stappen spelers in de schoenen van Eivor, een Noorse viking die naar Engeland is gegaan om een eigen koninkrijk op te zetten. Daarvoor heb je natuurlijk wel bondgenoten en goederen nodig, waardoor er meteen genoeg te doen is in het prachtige, uitgebreide en diverse land. Tijdens missies kan je vaak kiezen tussen de typische, brute viking-aanpak of de sluiproute als assassin - inclusief de geliefde Hidden Blade. Het voelt weer heerlijk om het mes te planten in de nek van een bekende historische figuur. Wat ons betreft is Ubisoft op de juiste weg met de Assassin’s Creed serie.

  5. Microsoft Flight Simulator 2020

  Op lijsten van de beste games van het jaar verwachten we vaak grootse, meeslepende avonturen of intense actie. We zien het niet vaak dat een simulator de lijst haalt, maar in het geval van Microsoft Flight Simulator 2020 is dat dik verdiend.

  Na 14 jaar wachten is Microsoft namelijk eindelijk gekomen met een echt vervolg op Flight Simulator X. Fans van de serie kunnen opnieuw aan de slag met verrassend diepgaande mogelijkheden om verschillende vliegtuigen te besturen en de wereld is deze keer levensecht. Voor Microsoft Flight Simulator 2020 worden er namelijk enorm veel satellietbeelden en andere data uit Bing Earth gebruikt om spelers een zo gedetailleerd en realistisch mogelijke wereld te bieden. Wil je dit jaar dus toch een keertje met het vliegtuig naar zonnige oorden, schroom dan niet om Microsoft Flight Simulator 2020 op te starten.

  4. Cyberpunk 2077

  Er is dit jaar veel te doen geweest rondom Cyberpunk 2077 en helaas is dat veelal negatief geweest. Van de meerdere keren uitstel tot aan de crunch voor de ontwikkelaars en natuurlijk de allesbehalve soepele release op de PlayStation 4 en Xbox One. Dat is zonde, want op PC wordt wel duidelijk dat er onder de slechte console performance en de bijkomende bugs een dijk van een game schuilt.

  Cyberpunk 2077 is een RPG in hart en nieren en dat wordt meteen duidelijk vanaf het begin, waarbij je kan kiezen tussen drie verschillende origins die een groot verschil maken op het begin van je avontuur en keuzes die je later krijgt in dialogen. In het dystopische Night City moet je dan ook de nodige gesprekken voeren met een heel scala aan diepgaande personages, maar daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om door middel van hacken of vuurgevechten uit of voorbij scenario’s te komen. Hoe je alles aanpakt in Cyberpunk 2077 is jouw eigen keuze en CD Projekt RED laat opnieuw zien een dijk van een verhaal te kunnen vertellen - in de main quest én sidequests. Het is alleen te hopen dat iedereen op de beste manier van de game kan genieten in 2021.

  3. Half-Life Alyx

  Fans van de Half-Life serie zitten jarenlang te wachten op een vervolg op het ijzersterke Half-Life 2. Valve lijkt alleen allergisch te zijn voor het getal drie en Half-Life 3 is ondertussen niets meer dan een meme geworden. Maar toch werden we dit jaar toch verrast met een Half-Life game in de vorm van Alyx.

  In tegenstelling tot voorgaande Half-Life games speel je in Half-Life Alyx niet met de bekende Gordon Freeman met met - verrassing! - zijn metgezel Alyx. Het verhaal speelt zich initieel dan ook af voor Half-Life 2 en dient als prequel, maar laat op den duur ook gebeurtenissen na de game zien. De gameplay is wel behoorlijk anders, aangezien Half-Life Alyx een VR game is. Spelers hebben enorm veel mogelijkheden beschikbaar tot hun eigen handen en de game overstijgt daardoor al de geweldig en revolutionaire gameplay uit Half-Life 2. Het kost een flinke duit om Half-Life Alyx op de ideale manier te beleven, maar het avontuur is het ongetwijfeld waard!

  2. Crusader Kings III

  Eén van de voordelen die de PC heeft ten opzichte van de consoles is de mogelijkheid om games een stuk uitgebreider en diepgaander te maken. Denk bijvoorbeeld aan grootse RTS games of strategische spellen, die niet makkelijk met een controller te besturen zijn. Crusader Kings III is daar ook een goed voorbeeld van en laat zien waar het platform allemaal toe in staat is.

  In Crusader Kings III neemt de speler niet één personage onder de knoppen, maar staat hij of zij aan het roer van een complete familie ten tijde van de Middeleeuwen. Je kan beginnen in 867 of 1066 en speelt door tot en met 1453. In die tijd moet je allianties zien te sluiten of oorlogen te winnen van omringende landen om jouw rijk en invloed uit te breiden. Natuurlijk is het ook van groot belang om de familielijn voort te zetten en erfgenamen te baren. Elk nieuw personage heeft bovendien statistieken en eigenschappen, waar je omheen moet zien te manouvreren. Pas alleen wel op met Crusader Kings III, want voor je het weet is het midden in de nacht en geef je weinig meer om je eigen familie in de 21ste eeuw.

  1. Hades

  De beste PC game van het jaar zal voor velen een verrassing zijn geweest, met het oog op de grote releases in 2020. Ontwikkelaar Supergiant Games - bekend van ondere andere Bastion en Transistor - heeft namelijk met de indiegame Hades opnieuw een pareltje afgeleverd en alle andere games afgetroefd.

  Hades is een actievolle roguelike RPG, waarbij spelers de controle nemen over Zagreus, de zoon van de titular God van de onderwereld. Zagreus probeert te ontsnappen aan de onderwereld om Mount Olympus te bereiken en zich te voegen bij de andere Goden. In zijn ontsnappingspoging krijgt hij geregeld hulp van andere Olympians en dat is nodig ook. In Hades zal je namelijk vaak doodgaan. Elke keer zal je alleen steeds meer goud verzamelen, waarmee je weer je aanvallen en attributen kan verbeteren, zodat je weer verder kan komen. Ondanks de randomized opzet van de game weet Supergiant Games ook nog eens een sterk verhaal te vertellen, waardoor je helemaal verder in de prachtige wereld wil komen. Een prestatie dat niks minder verdient dan de titel ‘beste PC game van 2020’.

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Valorant

  Verkijgbaar vanaf 2 june 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.