Top 10 beste nieuwe seizoenen van series in 2015

Article
zaterdag, 28 november 2015 om 13:19
xgn google image
Series lijken anno 2015 zo onderhand meer in trek dan films. Waar Hollywood lang moeite had om zijn concurrentie op het kleine scherm serieus te nemen, stappen steeds meer steracteurs uit de bioscopen over naar de vertelvorm van tientallen afleveringen, uiteenlopende verhaallijnen en uitgediepte personages. XGN geeft je de top 10 beste nieuwe seizoenen van series in 2015 om te bingewatchen.

10. Silicon Valley - seizoen 2

Een succesvolle nieuwkomer in het serielandschap was vorig jaar Silicon Valley. De serie volgt zes jongemannen die een startup-bedrijfje beginnen in de technologie-hotspot Silicon Valley in Californië. Onder de vlag van HBO verscheen in april het tweede seizoen, en een derde seizoen is inmiddels aangekocht.
Silicon Valley draait hoofdzakelijk om Richard Hendriks, een programmeur die naast zijn werkzaamheden voor het internetbedrijf Hooli sleutelt aan muziekprogramma PiedPiper. Dat maakt gebruik van een compressie-algoritme waarmee liedjes zonder kwaliteitsverlies kunnen worden beluisterd.
Hoofdpersoon Hendricks moet continu kiezen tussen creatieve vrijheid en de geur van het grote geld van durfkapitalisten die zijn bedrijfje willen overnemen. Daar komen talloze rechtszaken, persoonlijke vetes, duizelingwekkende bedragen en andersoortige technologische en marketingtechnische verwikkelingen bij kijken. Verplicht voer voor nerds en geïnteresseerden in de wereld van tech en het grote geld.

9. Homeland - seizoen 5

Een oude bekende serie, zo kunnen we Homeland inmiddels wel noemen. In 2011 debuteerde Showtime met de spannende spionagethriller met in de hoofdrollen CIA-analiste Carrie Mathison (Claire Danes) en Nicholas Brody, een tot de islam bekeerde agent en ex-krijgsgevangene van Al-Qaida (Damian Lewis).
Na vier seizoenen aan verraad, intrige, spionage en internationale spanningen is Carrie inmiddels opgestapt bij de Amerikaanse geheime dienst. Ze werkt nu bij een beveiligingsbedrijf in Berlijn. Dat hoeft echter geenszins te betekenen dat Carrie spion-af is, en dat ze nu een relatief rustig leventje kan leiden. Iedereen die geboeid wordt door spionage en (contra)terrorisme, zou Homeland moeten kijken.

8. House of Cards - seizoen 3

Veel mensen hebben weinig op met politiek, maar House of Cards maakt zelfs van de grootste pessimist of wegkijker een politiek analist. We volgen de (inmiddels) Amerikaanse president Francis 'Frank' Underwood (Kevin Spacey) op de voet, terwijl hij zich een weg baant door perikelen met zijn vrouw Claire (Robin Wright) die de Verenigde Naties wil leiden, spanningen met Rusland en de ene na de andere manipulatie van het Congres en lobbyisten op het Capitool.
House of Cards is misschien wel de beste politieke serie ooit gemaakt. Hoewel seizoen 3 aanzienlijk minder sterk is dan seizoen 1 en (vooral) 2, weet het fenomenale, meedogenloze acteerwerk van zowel Spacey als Wright de serie op een ongekend hoog en spannend niveau te houden. Verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende bankhanger.

7. Hannibal - seizoen 3

Helaas voor de fans: het derde seizoen van Hannibal is ook gelijk het laatste. Drie seizoenen lang trok de kijker op met Will Graham, een docent criminologie die de meest lugubere misdaden kan doorgronden door middel van inleving in de moordenaar. Hugh Dancy speelt Graham een tikkeltje beter dan Edward Norton dat deed in de Hannibal-film Red Dragon.
De tofste rol is echter weggelegd voor Mads Mikkelsen, die de psychopathische doch hyperintelligente psychiater, ex-moordenaar en kannibal Dr. Hannibal Lecter speelt. Sinds Anthony Hopkins het ziekelijk brute personage in 1991 op de kaart zette in The Silence of the Lambs, heeft de Hannibal-franchise niet zo'n respectabele vertolking meer gekregen.
Mocht je de serie van NBC en Bryan Fuller nog niet gezien hebben, wees dan gewaarschuwd: de beelden worden versterkt door een pittig hoeveelheid blood 'n gore.

6. The Americans - seizoen 3

Altijd maar die Amerikanen die we aanschouwen op onze schermen... Tijd voor verandering, moet producent FX gedacht hebben toen men begon aan The Americans. In deze goed ontvangen serie volgen we KGB-agenten Mischa en Nadezhda, beiden opgegroeid in de Sovjet-Unie en inmiddels woonachtig in de Verenigde Staten. De twee spioneren uiteraard voor Rusland, maar gaan onopgemerkt door het Amerikaanse leven als Philip en Elizabeth Jennings.
In het Amerika van de jaren zestig brengt The Americans de Koude Oorlog-spanningen razend knap in beeld. Het acteerwerk van de Russische Amerikanen is van een hoog niveau, en op politiek gebied kan de reeks zich bijna meten met de intriges van House of Cards. Een aanrader dus.

5. True Detective - seizoen 2

Jeetje, wat was True Detective een onverwachte verrassing in 2014. Zelden is een serie een heel seizoen lang zó zenuwslopend geweest. In het eerste seizoen volgden we de stappen van rechercheurs Rustin 'Rust' Cole (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson), die een afschuwelijke partij moorden moesten oplossen in het deprimerende Louisiana van 1995.
Daar stak seizoen 2 wel wat bleekjes tegenover af. Afgelopen zomer acteurs debuteerden Colin Farrell (als Detective Ray Velcoro), Rachel McAdams (Detective Ani Bezzerides), Vince Vaughn (gangsterbaas Frank Semyon) en Taylor Kitsch (motoragent Paul Woodrugh) in de misdaadserie van Nic Pizzolatto.
Het onderwerp in seizoen 2 (het oplossen van een moord die kan worden teruggevoerd tot drugshandelaren, ronselaars van minderjarige vrouwen en de aanleg van een groot infrastructureel project) is een stuk veelomvattender dan in het eerste seizoen. Echter, door de eenvoud én de ongelooflijk overtuigend neergezette personages, beklijven de rollen van Farrell en kornuiten een stuk minder, hoe goed de setpieces en onderlinge relaties ook in beeld komen.

4. Mad Men - seizoen 7, deel 2

Of je het thema van reclame maken in de vijftiger jaren nu interessant vindt of niet; feit is dat Mad Men een grote vinger in de pap heeft gehad van de opmars van de tv-series. Al in 2007 werd het eerste seizoen over reclameman en winnaar van de American Dream, Don Draper uitgezonden bij AMC.
We krijgen een uitgebreid kijkje in de keuken van reclamebureau Sterling Cooper Draper Pryce. We zien hoe de advertentiemarkt in het kapitalistische en consumentistische Amerika tot ongelimiteerde hoogten groeit. De bevolking wil steeds weer meer, zelfs als zij denkt dat zij genoeg van alles heeft. Don Draper is de ideale man die die ongewilde wil weet aan te wakkeren.
Dat Mad Men vaak wordt vergeleken met het beste werk van regisseur Alfred Hitchcock, alsmede de klassieke series The West Wing en The Sopranos, bevestigt eens te meer de statuur van de serie. Het tweede deel van seizoen 7 verscheen dit jaar, waardoor de totale serie nu uit 85 episodes bestaat. Veel en langdurig kijkplezier!

3. The Knick - seizoen 2

'O nee, niet alweer een ziekenhuisserie', denk je wellicht. Het tegendeel is waar: The Knick is allesbehalve de zoveelste soap in de operatiekamer, waarin een grotere dosis Goede Tijden, Slechte Tijden wordt toegediend dan morfine. Nee, deze dramareeks van Steven Soderbergh en Cinemax herbergt zware thema's als medische onkunde, racisme, economische ongelijkheid en innovativiteit.
De hoofdrol in The Knick is weggelegd voor Clive Owen, die dokter John Thackery speelt. Samen met zijn collega's Algernon Edwards (een zwarte maar ontzettend getalenteerde chirurg), ziekenhuisdirecteur Herman Barrow, zuster Lucy Elkins en investeerdersdochter Cornelia Robertson leidt Thackery de dagelijkse, chaotische en bloederige praktijk in het Knickerbrocker Hospital in het New York rond 1900.
In de serie zien we hoe dokters zich uit de naad werken, zichzelf staande houden met cocaïne (dat toen nog een vrij normaal medicijn was), het ziekenhuis bekostigen door jezelf toe te laten takelen, en waar discriminatie, gefaalde medische ingrepen en klotsend bloed en rondslingerende ingewanden op de operatietafel aan de orde van de dag zijn. Niet voor zwakke magen en liefhebbers van Grey's Anatomy, wel voor kijkers van House en Hannibal.

2. Game of Thrones - seizoen 5

De populairste serie die HBO produceert is zonder twijfel het fantasy-epos Game of Thrones. Sinds 2011 zijn miljoenen volgers een deel van het jaar wekelijks gekluisterd aan de buis om de laatste ontwikkelingen in Westeros te volgen. De serie, gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin, is niet alleen een geweld(dad)ige toevoeging aan het fantasygenre, maar ook een bloederig en politiek ingewikkeld spel. Raadzaam is dus om eerst de vier voorgaande seizoen te aanschouwen.
In Game of Thrones krijg je te maken met een eeuwige machtsstrijd tussen verschillende koninklijke families. Iconische personages als Tyrion (Peter Dinklage) en Cersei Lannister (Lena Headey), Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) en Jon Snow (Kit Harington) voeren de boventoon in die machtslustige rivaliteit.
Wie er uiteindelijk als winnaar uit de middeleeuwse fantasiebus komt, is voorlopig nog afwachten, maar spannend blijft het in ieder geval al vijf volle seizoenen lang. Voor liefhebbers van politiek en fantasy is Game of Thrones een match made in heaven.

1. Fargo - seizoen 2

Fargo is lang niet zo bekend onder de massa als The Walking Dead, Game of Thrones of House of Cards. Dat maakt helemaal niets uit: wat niet is, kan immers nog komen. Fargo is de voortzetting van de geliefde film uit 1996 van Joel en Ethan Coen. De serie wordt gekenmerkt door zwarte galgenhumor en bevat grote namen als Billy Bob Thornton, Martin Freeman en Colin Hanks (inderdaad, de zoon van).
Het verhaal van seizoen 2 speelt zich opnieuw af in het stadje Fargo, in de Amerikaanse staat North Dakota. In het jaar 1979 hebben schoonheidsspecialiste Peggy Blumquist (Kirsten Dunst) en haar echtgenoot, slager Ed (Jesse Plemons), de moord van Rye Gerhardt verborgen weten te houden voor diens vader Floyd (Jean Smart).
Floyd staat bovenaan de maffiafamilie Gerhardt in Fargo. Onderwijl onderzoeken State Trooper Lou Solverson (Patrick Wilson) en Vietnamveteraan en sheriff Hank Larsson (Ted Danson) een driedubbele moord in een lokale eetgelegenheid die in verband wordt gebracht met de vermoorde Rye. Seizoen 2 van Fargo is weer ouderwets smullen en nagelbijten geblazen!