Top 10 Beste Nederlandse Acteurs - talent uit de lage landen

  Nederland is bij lange na niet het grootste land ter wereld, ook niet op het gebied van de filmindustrie. Maar op het gebied van acteurs weten we toch ijzersterk uit de bocht te komen. Er zijn namelijk talloze fantastische Nederlandse acteurs. Check hier de top 10 beste Nederlandse acteurs!

  Nederland is als kikkerlandje best goed bezig op het gebied van acteerwerk. Er zijn behoorlijk wat Nederlandse acteurs die in Nederland, maar ook overzees naam maken. Wij hebben de top 10 beste Nederlandse acteurs voor je op een rijtje gezet!

  Benieuwd naar welke actrices uit ons land het goed doen? Dit zijn de Nederlandse actrices die in het buitenland doorbraken.

  10. Bas Rutten

  We openen deze top 10 beste Nederlandse acteurs met Bas Rutten. De Tilburger is een wereldberoemd MMA vechter die al vanaf zijn twaalfde bezig is met vechtsport. Maar niet alleen dat maakt Rutten bekend. Hij is de co-host in een MMA programma, maar ook speelt hij in diverse films en series een rol.

  Zo is Rutten te zien in Paul Blart Mall Cop 2 en in The King of Queens. Van voice overs en motion capture is Rutten ook niet vies: hij verzorgde de stem van Sebastiaan de wolf in de film Zookeeper en deed de motion capture in Grand Theft Auto IV voor Niko Bellic.

  9. Derek de Lint

  In de jaren 70 was er één film die nogal wat mensen in een klap beroemd heeft gemaakt: Soldaat van Oranje. Een van de acteurs die door de film beroemd werden is Derek de Lint. Hij speelde na deze film in grote producties als De Aanslag en toen was zijn doorbraak compleet.

  Hij heeft onder andere ook in de Nederlandse topproducties Michiel de Ruyter, Zwartboek en Nova Zembla gespeeld. Maar De Lint is niet alleen in Nederland een bekend gezicht. In Hollywood is hij ook een graag geziene gast. Hij speelde onder meer in Three Men and a Baby, Superstition, When a Stranger Calls en de serie Poltergeist: The Legacy.

  8. Huub Stapel

  Niet alle grote Nederlandse acteurs zijn in Hollywood actief. Neem bijvoorbeeld Huub Stapel. Hij is een gerenommeerd acteur die al talloze films op zijn naam heeft staan. Hij speelde onder andere in de alom bekende films Amsterdamned en De Lift, maar ook kroop hij in de huid van Johnnie Flodder in Flodder.

  Van series is Stapel ook niet vies. Hij heeft gespeeld in Zwarte Tulp en Flikken Maastricht, maar ook in Duitse series als Alarm Für Cobra 11 en Verrückt nach Clara.

  7. Barry Atsma

  Dan komen we bij iemand aan die eigenlijk geen Nederlander is maar zeker in deze lijst hoort: Barry Atsma. Hij is namelijk geboren in Bromley, Engeland. Atsma is bekend van films als Komt een Vrouw Bij de Dokter, Michiel de Ruyter en Mannenharten 2. In series is Atsma ook genoeg te zien.

  Zo speelde hij in Gooische Vrouwen, Rozengeur & Wodka Lime en Goede tijden, slechte tijden. Atsma schittert binnenkort ook in The Hitman’s Bodyguard naast Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds.

  6. Jeroen Krabbé

  Een van de bekendere Nederlandse acteurs is Jeroen Krabbé. Hij maakte, net als eerder genoemde acteur Derek de Lint, vooral naam in Soldaat van Oranje. De film uit 1977 betekende voor veel acteurs in deze tijd de doorbraak. Krabbé vervolgde zijn carrière met onder andere een rol in De Vierde Man.

  Internationaal maakte hij vooral naam door de schurk te spelen. Krabbé speelde onder andere in The Living Daylights, waarin hij in het uniform van Generaal Georgi Koskov kroop. In The Fugitive speelde hij Dr. Charles Nichols. Krabbé is niet alleen acteur, maar ook heeft hij een film geregisseerd naar een boek van Harry Mulisch. De film, getiteld The Discovery of Heaven, werd gemiddeld ontvangen.

  5. Marwan Kenzari

  Een acteur uit Nederland die eigenlijk nog maar net aan de weg aan het timmeren is, is Marwan Kenzari. De Hagenees werd in 1983 geboren en speelde onder andere in de Nederlandse films Hartenstraat en Wolf. Naast de Nederlandse film heeft Kenzari diverse series geschitterd. Zo schitterde hij in Penoza als Moes, in Flikken Maastricht als Luca de Keyzer en kwam hij voorbij in een aflevering van Van God Los.

  Maar Kenzari werd al redelijk snel ontdekt in Hollywood. Hij kroop in Ben Hur in de huid van Druses een voormalig Romeinse soldaat en in de recente verfilming van The Mummy speelt hij Malik, een lid van Prodigium en het hoofd beveiliging van Jekyll. Kenzari zal binnenkort ook in een hele bekende Disney huid kruipen, namelijk die van Jafar in de verfilming van Aladdin!

  4. Yorick van Wageningen

  Iemand die ook ineens ontdekt werd door Hollywood is Yorick van Wageningen. Hij speelde in het begin van zijn carrière eigenlijk alleen maar kleinere rollen, maar ineens was daar Steven Spielberg. Die had van Wageningen gezien en wilde hem graag casten voor Minority Report. Helaas is dat uiteindelijk niet gelukt, maar het was wel een eye opener voor de Nederlandse acteur.

  Hij speelde uiteindelijk een rol in The Chronicles of Riddick en The New World en toen ging het heel snel. Hij kreeg rollen in films als 47 Ronin en The Girl with the Dragon Tattoo. Gelukkig is van Wageningen Nederland niet vergeten: hij komt zo nu en dan nog terug om in een Nederlandse productie te spelen. In 2008 speelde hij nog in Oorlogswinter.

  3. Carel Struycken

  Op de derde plek in deze Top 10 beste Nederlandse acteurs staat Carel Struycken. Deze Hagenees is misschien nog wel het bekendste van zijn rol in The Addams Family. Hij speelde Lurch de butler in deze film. Een rol die hem, mede door zijn lengte (2,13 meter!), op het lijf geschreven was.

  Struycken speelde meer rollen waarin zijn formaat een grote rol speelde. Zo speelde hij in de series Twin Peaks, Gotham, Star Trek: The Next Generation en Voyager, maar had hij ook een rol in Star Wars: Ewok Adventures – The Battle for Endor. Een Nederlandse serie waarin Struycken voorbij kwam is De Erfenis

  2. Rutger Hauer

  Rutger Hauer is wellicht wel de meest bekende Nederlandse acteur in het buitenland. Al jong was Hauer bezig met acteren. Zijn doorbraak was in de film Turks Fruit, een van Paul Verhoevens bekendste films. Hauer heeft verder in talloze films van Verhoeven gespeeld en in bijvoorbeeld De Heineken Ontvoering.

  In 1981 brak hij door in Hollywood. Hij speelde toen naast Sylvester Stallone in Nighthawks. Later heeft Hauer nog in de blockbuster Blade Runner gespeeld en in series als True Blood. Het meest recente acteerwerk van Hauer is te zien in Valerian: City of a Thousand Planets.

  1. Michiel Huisman

  En dan zijn we bij de nummer één aangekomen in deze lijst. Hier schittert niemand minder dan Michiel Huisman. De redelijk jonge Nederlandse acteur speelde zijn bekendste rol in Game of Thrones als Daario Naharis. Sowieso is Huisman niet vies van series.

  Hij speelde onder andere in Nashville, Orphan Black, Bloedverwanten Goede tijden, slechte tijden, en Meiden van de Wit. Enkele Nederlandse films waarin Huisman schitterde zijn Phileine zegt sorry en Zwartboek, maar Huisman lijkt de overstap naar Hollywood gemaakt te hebben. Er zijn momenteel maar liefst zes films en een serie in productie waarin de Nederlander te zien zal zijn.

  Dat waren de tien beste Nederlandse acteurs. Veel van hen hebben de overstap gemaakt naar Hollywood, maar zoals je kunt lezen vergeten de meesten niet waar ze vandaan komen. Ze spelen nog met regelmaat een rol in een Nederlandse productie.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.