Top 10 beste games van 2021 volgens Chris

Article
woensdag, 29 december 2021 om 16:30
game of the year chris boersf1640338788
Tussen het eten van kerststol en oliebollen heeft Chris nog tijd gevonden om zijn top 10 games van 2021 op te stellen. Hier vind je wat hij de beste games van het afgelopen jaar vindt.
Om meteen even met de deur in huis te vallen: in mijn lijstje vind je alleen games die ik daadwerkelijk gespeeld heb. Hoewel ik veel games speel, kom ik niet overal aan toe. Dus Geen Halo Infinite of Nintendo party games, die heb ik namelijk niet gespeeld. Dat gezegd hebbende, dit zijn voor mij de beste games van 2021!
far cry 6f1633105478

10. Far Cry 6

Far Cry omschrijf ik wel eens als 'comfort game'. Het is zo'n game waar je bijna oneindig tijd in kan stoppen en toch steeds het idee hebt dat je het verhaal wat verder helpt. Hier een checkpoint veroveren, daar een airdrop ophalen, en ondertussen een Anti-air station vernietigen. De game speelt gewoon lekker weg en doet niet al te moeilijk. Soms heb je nu eenmaal geen zin om je enorm in te moeten spannen om echt verder te komen. Far Cry 6 voldoet hier perfect aan en is sinds kort mijn 'go-to' game als ik even geen zin heb om me ergens echt kwaad over te maken. Daarmee verdient de game een plekje in mijn overzicht van 2021.
marvels guardiansof the galaxyf1635155542

9. Marvel's Guardians of the Galaxy

Deze game heb ik nog niet uitgespeeld, daarom is dit eigenlijk een tussen-cijfer. De game speelt heerlijk weg en het samenspel tussen de Guardians die elkaar constant becommentariëren tijdens de actie is briljant. Bovendien ziet de game er gewoon uitstekend uit met regelmatig grote set-pieces en vijanden om te verslaan. Het is wel een beetje een gemis dat de originele acteurs uit de films niet hun beeltenis hebben uitgeleend. Dat was blijkbaar toch net te duur voor deze game.

8. Gamestudio

Deze is misschien wat onverwacht, juist omdat GameStudio niet eens een echte game is in de letterlijke betekenis van het woord. Sterker nog, je wordt flink aan het werk gezet, om zélf je eigen games te maken. Maar, gamestudio doet dat op een heel speelse manier, waarmee het in eerste instantie heel makkelijk lijkt om zelf een game in elkaar te draaien. Tot je het zelf gaat proberen en je er achter komt dat er wel heel wat komt kijken bij het maken van een echte game! Gamestudio geeft je alle tools in handen om zelf de eerste stappen te zetten in het maken van je eigen games. Heb je eenmaal iets zelf weten te fabriceren, dan krijg je daar alleen maar nog meer bewondering voor voor al die game-bouwers en wat zijweten te maken. Alleen dat al maakt dat deze 'game' een plekje in mijn lijst voor 2021 verdient.
fus8huen1i4711f1631092685

7. Tales of Arise

Een klassiek verhaal met een omgekeerde Romeo en Julia in de hoofdrollen. Alles mooi vormgegeven in manga- en anime-stijl, met fraaie en gevarieerde omgevingen . Er is een hoop om enthousiast te worden bij het spelen van Tales of Arise en dat werd ik dus ook. Tales heeft het slim aangepakt met een uitgebreid verhaal, waarbij alle niet-essentiële verhaallijnen ook echt optioneel zijn. Wil je echt alles weten en beleven, dan kan dat dus, maar concentreer je je liever op het betere knok-werk, dan is dat ook prima.
Met een uitgebreid vechtsysteem, dat niet per se origineel is maar wel praktisch, kan je de game spelen op de manier die jou het beste past. Dat gecombineerd met het streven om alle vervelende stukken uit voorgaande Tales- games te verwijderen, kan ik Tales of Arise alleen maar aanbevelen. Dat deze game in mijn top-10 staat zal dus niet verbazen.
forza horizon 5f1635864043

6. Forza Horizon 5

Race maar! Vanaf het eerste moment is duidelijk dat Forza het net niet van de hyper-realisme moet hebben. Je wordt uit een vliegtuig gedropt en racet door de jungle richting festival-terrein. De ene set-piece is nog groter dan de andere en overdonderende effecten worden niet geschuwd. Dat alles in een werkelijk prachtige en gevarieerde omgeving, waar je XP punten krijgt voor zo'n beetje alles wat je doet en we hebben één van de betere arcade race-games van de afgelopen jaren.
riders republicf1633105689

5. Riders Republic

We blijven even racen in de vrije natuur. In Riders Republic word je losgelaten in de diverse nationale parken die het Zuid-Westen van de Verenigde Staten te bieden hebben. Dit keer zoeken we daar niet de rust op, maar gaan we die juist verstoren met onze moutainbike, motor of jetpack. Riders Republic bouwt voort op Steep en doet dat meer dan prima. Je kan helemaal los en kiezen tussen het aangaan van de competitie of gewoon lekker rondracen door de parken, bergen en dalen. Heerlijk.
chorus naraf1638793854

4. Chorus

Echte Space Combat games zien we (helaas) niet zo vaak en dat maakt Chorus extra welkom. Wellicht komt dat doordat space combat vaak verzandt in een spelletje 'wie kan het kortste bochtje draaien en zo achter de ander terecht komen', maar dat weet Chrous heel handig te omzeilen. In Chorus heb je immers speciale krachten waardoor je midden in een gevecht kan teleporten, bliksems kan schieten en meer. De gameplay blijft daardoor het hele spel door veranderen en daarmee boeien. Gekoppeld aan een prima verhaal over wraak en met jezelf in het reine zien te komen, levert een 'sleeper hit', die ten onrechte bij velen niet op de radar gestaan heeft. Chorus verdient absoluut meer en verdient zeker een plekje in mijn top-10.
psychonauts 2f1611670503

3. Psychonauts 2

Het tweede deel van het bijzondere en bizarre Psychonauts dat we nooit meer hadden verwacht is dit jaar toch uitgekomen. De game van geestelijk vader Tim Schafer staat bol van kleurrijke, bizarre omgevingen die grotendeels vormgegeven worden door de hersenen en zelfbeelden van de personages waarvan je de psyche binnendringt. Elke omgeving staat bol van de bijzondere ideeën en kan zowel vrolijk als boosaardig zijn, al naar gelang de geestestoestand van je 'slachtoffer'.
nier replicantf1621016328

2. NieR Replicant ver. 1.22474487139

Persoonlijk ben ik geen groot fan van remasters, maar voor NieR Replicant maak ik graag een uitzondering. Deze game is eerder alleen in Japan uitgekomen en het vervolg, NieR Automata nodigde wel heel erg uit om ook met het oorspronkelijke verhaal kennis te maken. Met deze remake kunnen we dat eindelijk doen en hoewel het verhaal minder verschillende eindes kent, is het nog steeds erg de moeite waard om meerdere keren te doorspelen. De remake gaat niet zo ver als Final Fantasy VII, maar kan gerust als een nieuwe game door het leven gaan. De verhaallijn is zeer de moeite waard met karakters om van te houden en wordt ondersteund door heerlijke muzikale klanken.
scarlet nexusf1588867271

1. Scarlet Nexus

Er kan maar één game bovenaan staan en voor mij is dat Scarlet Nexus. Een originele IP met een kleurrijke setting en de keuze uit twee hoofdpersonen die elkaar onderweg regelmatig tegenkomen. De gevechten tegen de 'Anderen' spelen lekker weg, zelfs tegen de enorme bosses. Het verhaal blijft boeien en heeft meerdere bizarre twists. Tussen de missies door kan je even op adem komen tijdens intermissies, waarbij je de onderlinge band met je teamleden kan onderzoeken en versterken. Voor mij is Scarlet Nexus dé game van 2021 vanwege de snelle gameplay, bizarre creaties, het boeiende verhaal en kleurrijke uitvoering. Aanrader!