Top 10 beste gadgets van 2015

Article
zaterdag, 19 december 2015 om 9:15
xgn google image
Dit jaar hebben we op het gebied van tech en gadgets weer een hoop mooie dingen zien langskomen. Van camera's, tot virtual reality brillen en tot hoverboards. Voor een overzicht van de beste gadgets die we dit jaar hebben zien langskomen, lees je hier de top 10 beste gadgets van 2015.

10. GoPro HERO4

Dit jaar werden we verwend met de GoPro HERO4 camera. Dit krachtige toestelletje beschikt over een interactief toetsenbord, waarmee je nu gemakkelijk de camera kunt bedienen, beelden kunt terugkijken en instellingen kunt aanpassen. Ook de beeldkwaliteit is aanzienlijk verhoogd ten opzichte van de HERO3.
De HERO4 heeft een verbeterde beeldprocessor die een Full HD 1080p filmopname biedt met ondersteuning voor 4K. Je kunt met features zoals ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth makkelijk je creaties delen met vrienden of familie. Verder bevat de HERO4 de optie om video’s af te spelen in slow motion, kun je er nachtfoto’s mee maken en heeft het een nieuwe QuickCapture functie voor snel starten van opnemen.
Zo’n GoPro HERO4 is erg tof, maar helaas niet goedkoop. Je betaalt namelijk voor zo’n camera tussen de 355 en 400 euro.

9. Samsung Gear VR

Met de Gear VR kun je films kijken op Netflix met de officiële Gear VR Netflix app en ook worden er nog meer video apps verwacht, zoals een Vimeo app. Verder kun je met de Samsung Gear VR games spelen en jezelf transporteren naar een andere wereld met het entertainmentsysteem Sonar.
De Gear VR is volgens de ontwikkelaar de eerste virtuele headset die specifiek voor zijn klanten ontwikkeld is. Om de Gear VR te kunnen gebruiken heb je wel een specifieke soort telefoon nodig, aangezien andere smartphones niet worden ondersteund. De benodigde telefoons zijn onder andere de Galaxy Note 5 en de gehele Samsung Galaxy S6 reeks.
De eerste versie verscheen begin 2015 en de consumentenversie verscheen enkele maanden later. Je kunt de gadget voor honderd euro bestellen op de officiële Samsung website.

8. Nest Cam

Wat gebeurt er thuis? Is alles in orde? De Nest Cam past op je huis en gezin, wanneer je dit zelf niet kunt. Deze handige gadget kan beveiligd video's streamen in HD, geeft activiteitsmeldingen en geeft je alle informatie die je nodig hebt in één handige app.
Je kunt de Nest Cam voor allerlei doeleindes gebruiken, zoals het in de gaten houden van je baby of huisdier. Met de Nest Cam krijg je meer gemoedsrust wanneer je zelf niet thuis bent, want je kunt live meekijken vanaf je telefoon, waar je ook bent.
De Nest Cam weet zelf precies wanneer er iets mis is thuis en geeft je meteen een melding, waardoor je snel kunt reageren. Een andere leuke feature is dat je zelf commando's kunt inspreken voor je huisdieren, waardoor de Nest Cam vanzelf je hond van de bank stuurt wanneer de gadget dit in de gaten krijgt.
Je betaalt voor een Nest Cam nu 169 euro, waarbij je kunt kiezen voor tien of dertig dagen videogeschiedenis.

7. Apple Watch

De tijd bijhouden is nog nooit zo leuk geweest. Dit jaar kwam de eerste Apple Watch uit. Het slimme horloge van Apple is zeker niet de eerste smartwatch die op de markt is verschenen, maar het is wel een hele leuke.
De Apple Watch zorgt ervoor dat alle informatie gedurende de dag op je pols binnenkomt. Deze informatie bestaat uit nieuwsberichten, e-mails, sms'jes, noem maar op, de Apple Watch zorgt ervoor dat jij alles wat je wilt weten binnen krijgt op je pols.
Ook fitness is belangrijk voor smartwatches en de Apple Watch analyseert dan ook al jouw activiteiten gedurende de dag, van hardlopen tot traplopen. Daarnaast moedigt de Apple Watch je aan om in beweging te blijven en geeft je na een lange dag zitten een tip om even te gaan staan. Ook Siri speelt een grote rol, net als op de iPhone. Je kan de digitale assistent vragen om hulp, tips, feiten en dergelijke.
De Apple Watch is wel prijzig, je betaalt voor zo’m smartwatch namelijk meer dan 400 euro. Je kunt wel kiezen tussen drie verschillende modellen, namelijk de Apple Watch Sport, de Apple Watch en de Apple Watch Edition. Lees voor een meer uitgebreide recensie ook onze Apple Watch review.

6. Microsoft Surface Book

Tijdens het Windows 10 Devices Event van Microsoft werd voor het eerst de Surface Book geïntroduceerd. Dit is de eerste laptop die volledig door Microsoft geproduceerd is. De nieuwe laptop heeft een 13.5 inch PixelSense scherm, met 6 miljoen pixels, waardoor het een super HD scherm krijgt. Verder heeft de laptop een touchscreen.
De Surface Book heeft een toetsenbord dat comfortabel in gebruik is, geen geluid maakt en stabiel is. Ook maakt het gebruik van backlit keys waardoor je ook in het donker nog de toetsen kunt zien. De trackpad is nu gemaakt van een nieuw soort glas en is speciaal geoptimaliseerd, waardoor de ervaring voor gebruikers nu nog fijner is. Ook komen de nieuwe Windows 10 features hier beter mee uit.
Je betaalt voor de Surface Book wel een flink prijsje, hij kost namelijk rond de 3000 euro. De laptop wordt duurder naarmate je voor meer geheugen en RAM kiest.

5. Hoverboard

De segways zijn alweer bijna verleden tijd, want dit jaar hebben we kennis mogen maken met een gloednieuwe manier van bewegen, namelijk met de Hoverboards. Je zou kunnen zeggen dat het vergelijkbaar is met een segway, hoewel het een stuk moeilijker is om dit voertuig onder de knie te krijgen.
Een Hoverboard wordt ook wel een zelfbalancerende scooter genoemd. De Hoverboard werd voor het eerst geïntroduceerd door middel van social media, waar veel beroemdheden te zien waren die het voertuig aan het promoten waren.
Een Hoverboard bestaat uit twee aparte motoren, met een plateau waar je op moet staan. Door middel van druk en balans kun je het apparaat naar voor en achteren bewegen. Het is een kwestie van balans en het kan zijn dat je het niet meteen kunt besturen. Een Hoverboard is net als de segway redelijk prijzig, hoewel er verschillende modellen en merken op de markt beschikbaar zijn. Zo loopt de prijs al snel op van 300 euro naar 1500 euro.

4. Google Chromecast

De Chromecast is een kleine gadget die je via een HMDI ingang met je televisie verbindt. Het kleine streaming apparaatje zorgt ervoor dat je opeens een heleboel nieuwe dingen kunt doen met je televisie, waardoor deze als het ware in een Smart TV wordt omgetoverd.
Je kunt met de Chromecast verschillende soorten media naar je televisie streamen, vanaf je smartphone of tablet. Zo kun je nu makkelijk op je televisie YouTube filmpjes openen, je foto's laten zien of muziek luisteren vanaf Spotify. Ook kun je makkelijk films of series kijken vanaf Netflix of vanuit je Plex bibliotheek
Het kost je amper tijd om de Chromecast te installeren en je kunt met elke smartphone of tablet in huis media naar je televisie streamen. Je haalt al een Chromecast in huis voor 35 euro. Voor meer informatie over het apparaatje lees je onze review.

3. iPad Pro

De iPad Pro is zeker de grootste tablet die dit jaar is uitgekomen, met een afmeting van 12.8 inch. De Pro heeft een resolutie van 2732 bij 2048 pixels waardoor het scherm nog scherper is dan bij elk ander iOS apparaat van Apple. Ook is de tablet slechts 6.9mm dun en weegt het amper een kilo.
De tablet loopt op de nieuwe A9X chip van Apple, wat de tweede 64bit chip van het bedrijf is, waar nu ook twee keer zoveel geheugen op staat. Verder is de prestatie sneller geworden en gaat de batterij tien uur mee zonder op te laden. De iPad Pro heeft in tegenstelling tot de vorige iPad nu vier speakers in plaats van twee. Verder heeft de tablet een 8MP camera met HD videofunctie.
De iPad Pro heeft 4GB aan RAM en je kunt qua intern geheugen kiezen tussen een 32GB model en een 128GB model. Je kunt ook de losse accessoires van Apple erbij kopen, namelijk de Apple Pencil en de Smart Keyboard. De iPad Pro is in november officieel gelanceerd en je betaalt er tussen de 799 en 1079 euro voor. Lees ook onze review!

2. Apple TV 4

Dit jaar is ook de vierde generatie Apple TV op de markt gebracht. De nieuwe versie is erg veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Zo ondersteunt de Apple TV 4 een App Store voor gaming, loopt het apparaat op een iOS 9 core en bevat het nieuwe features zoals het streamen van video's. Ook loopt het apparaat op het nieuwe tvOS-besturingssysteem en loopt het op een A8 chip, die we ook kunnen vinden in de iPhone 6 en 6 Plus.
Je kunt bij de Apple TV kiezen tussen verschillende modellen, zoals een 32GB model voor 179 euro of een 64GB model voor 229 euro. De afstandsbediening van de Apple TV kun je er los bij kopen en hier betaal je 89 euro voor. Ook het polsbandje is optioneel en kost 15 euro.
Een ding dat de Nederlandse Apple TV nog niet ondersteunt is de stembediening van Siri. Wel kun je met de afstandsbediening van het apparaat nieuwe dingen doen, zoals je Nintendo Wii poppetjes op het scherm besturen door met de afstandbediening te zwaaien.

1. HoloLens

De HoloLens is een smart glass headset, dat in principe een draadloze Windows 10 computer is. Het maakt gebruik van geavanceerde sensoren, een stereoscopisch HD display scherm en stereo geluid voor augmented reality toepassingen. Je hebt geen kabels nodig, geen telefoon en geen computer.
De HoloLens werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de E3 van dit jaar en werd tijdens het Windows 10 Devices Event nogmaals op het podium gehaald en uitgebreid gedemonstreerd. De HoloLens wordt nog wel eens vergeleken met de Google Glass, hoewel dit apparaat toch een stuk uitgebreider is.
De HoloLens kost jammer genoeg wel een flinke duit, je betaalt voor zo'n apparaat namelijk zo'n 3000 dollar. Hoeveel het in Europa gaat kosten is echter nog niet bekendgemaakt door Microsoft.