Top 10 beste films van 2022 - De pareltjes van het jaar!

Article
maandag, 02 januari 2023 om 15:00
guardians of the galaxy holiday specialf1672329768
Het einde van 2022 is hier. Het was een jaar van flinke pieken en dalen, zowel binnen als buiten de gamewereld. Gelukkig zien we in deze lijst met de beste films van 2022 goed terug dat er toch nog veel was om van te genieten. Wij zetten de tien beste films van 2022 voor je op een rijtje.
In deze lijst met beste films van 2022 zetten we de films op het rijtje die volgens de redactie een extra pluim verdienen. Voor deze lijst pakken we het alleen iets anders aan dan in andere lijsten. Voor de 10 beste films van 2022 heeft de XGN redactie gestemd op welke games ze de beste van 2022 vonden.

10. Guardians of the Galaxy Holiday Special

We trappen af met de speciale presentatie waarmee Marvel richting het einde van 2022 mee kwam op Disney+. We hebben het dan over de Guardians of the Galaxy Holiday Special. Deze minifilm kwam eind november naar de streamingdienst in aanloop naar de feestdagen om iedere Marvel-fan van Kerst-plezier te voorzien.
Dat werd met een 42 minuten-durende special gedaan en dus spelen we technisch gezien een beetje vals met onze nummer tien. Toch voelt de special toch wel een beetje als een soort korte film met de geliefde Guardians. Het betreft immers een mini-avontuur van een aantal van de leden van de groep waarbij de humor die de films zo goed maakte ook hier enorm goed doorkomt.

9. The Adam Project

Netflix kwam dit jaar met tal van films op haar streamingdienst, maar één van de grotere bleek The Adam Project te zijn. Deze film viel op dankzij de sterke cast en regisseur Shawn Levy. Levy kennen we natuurlijk van zijn producentenrol bij Stranger Things en met Ryan Reynolds, Mark Ruffalo en Jennifer Garner op de castlijst doet dat al snel hoofden draaien.
Het verhaal zelf is niet heel origineel, maar wel goed uitgevoerd wat The Adam Project al snel een hele vermakelijke zit maakt. De film gaat over een gevechtspiloot uit de toekomst die terug in de tijd reist en zichzelf daar tegenkomt. Tel daar een goede dosis humor van Ryan Reynolds bij op en je hebt een film die je niet mag missen.
nope st 3 jpg sd high copyright 2022 universal pictures all rights reservedf1662127507

8. Nope

Dit jaar verscheen de derde film van Jordan Peele, de regisseur die naam maakte met Get Out en Us. De derde horrorfilm van Peele kreeg dan ook te maken met hoge verwachtingen en wist deze grotendeels waar te maken. In Nope volg je een familie die te maken krijgt met een UFO en deze op beeld vast probeert te leggen. Al snel blijkt dat de UFO zelf daar totaal niet op zit te wachten.
Wat volgt is een twee uur-durende achtbaanrit waarbij de adrenaline hier en daar door je aderen giert. Andere momenten zit je op het puntje van je stoel vanwege de mysterieuze sfeer die Peele constant weet te bouwen. Wel moet gezegd worden dat niet iedereen het soms wat vage plot kan waarderen doordat deze soms wat raar overkomt.

7. Bullet Train

Chaos in een trein is de beste omschrijving die je aan de film Bullet Train kunt geven. Het heeft te maken met het feit dat regisseur David Leitch een knotsgekke achtbaanrit voorschotelt met zijn nieuwe film waarbij tal van (sluip)moordenaars elkaar onbedoeld op de hielen zitten. Het is een bizar verhaal dat bijzonder goed werkt in dit 126 minuten-durende spektakel.
Brad Pitt draagt hier vooral aan bij doordat hij als hoofdpersoon Ladybug ondanks alle chaos goed het middelpunt van de film blijft. Net als het personage ben je constant verbaasd over wat er allemaal gaande is. Tel daarbij een fantastische cast aan zijpersonages bij op en stijlvolle actie die constant weet te boeien en je hebt één van de tofste films van 2022 gevonden.
2022 06 23 elvisf1655562800

6. Elvis

Elvis kreeg dit jaar zijn eigen biografische film, zoals Queen deze in 2018 kreeg en Elton John in 2019. De koning van de rock ‘n roll staat alleen een stuk minder centraal in zijn eigen film en dat heeft een goede reden. Regisseur Baz Luhrmann heeft met zijn versie van Elvis de focus niet alleen op de ster zelf gericht, maar ook zijn manager Colonel Tom Parker. Vanaf de eerste minuut wordt duidelijk dat Parker zichzelf als de held van het verhaal ziet en wat volgt is 159 minuten tragiek.
De stijl sijpelt door ieder frame van deze biografische film en dankzij de uitstekende acteerkunsten van Austin Butler als Elvis Presley zit je aan het beeld gekluisterd. Er is geen ontkennen aan dat de film een lange zit is, maar daar merk je bijzonder weinig van terwijl je geniet van het repertoire van de muzieklegende. Elvis is wat dat betreft als een kermisattractie vol felle kleuren waar je als muziekliefhebber graag instapt voor de rit.

5. Top Gun Maverick

2022 bracht een aantal films dat je in de bioscoop moet zien voor de optimale ervaring. Wie met die bril naar het jaar kijkt, zou Top Gun Maverick tot de beste film van 2022 bestempelen. Wat regisseur Joseph Kosinski met deze blockbuster voor elkaar wist te krijgen is bijna niet te bevatten.
Zo zijn flink wat van de actiescenes praktisch gefilmd, waardoor je als kijker het gevoel krijgt dat je samen met de acteurs door de lucht vliegt in gevechtsvliegtuigen. Spanning en adrenaline gieren harmonieus door je aderen tijdens iedere actiescene, terwijl het verhaal zelf ook nog eens onwijs goed de focus op de personages legt en de film daardoor een waar vervolg is voor de geliefde Pete “Maverick” Mitchell. Spectaculair en adembenemend zijn de keywords. Weinig films kunnen dat gevoel nog zo goed overbrengen als Top Gun Maverick.
glass onion a knives out mysteryf1668077697

4. Glass Onion: A Knives Out Mystery

Een film die in Nederland juist geen bioscooprelease kreeg, is Glass Onion. Het vervolg op Knives Out van Rian Johnson is net zo bijzonder als het origineel en dat is maar goed ook. Een film waarbij het draait om het vinden van een moordenaar is alleen leuk als het mysterie dat ook is en Johnson bewijst maar weer eens dat hij precies weet hoe hij dat voor elkaar moet krijgen.
De eigenaardige Benoit Blanc is terug in deze detectivefilm en reist dit keer met een groep rijke mensen naar een privé-eiland om een murder mystery-spel te spelen. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is, maar niets is wat het lijkt. Een hersenkraker van twee uur om zelf aan deel te nemen volgt en weet je gedurende die tijd ieder moment te vermaken.

3. Black Panther: Wakanda Forever

Een vervolg maken op Black Panther bleek al een lastige taak nadat de film uitkwam in 2018, maar na het overlijden van Chadwick Boseman leek het bijna onmogelijk. Toch wist Ryan Coogler het voor elkaar te krijgen met een film die zowel gaat over het verlies van Boseman als acteur als het verlies van de Black Panther zelf. Het rouwproces staat centraal en dat allemaal terwijl indringers Wakanda proberen aan te vallen.
Onder leiding van Letitia Wright als Shuri weet Black Panther: Wakanda Forever te slagen en de kijker meer dan eens tot tranen te brengen. Het komt mede door Angela Bassett die iedere scène waarin ze voorkomt de show steelt. Daarnaast weet Coogler met Namor opnieuw een schurk af te leveren die herinnerd zal worden als één van de beste in het MCU.
everything everywhere all at once 2f1651776448

2. Everything Everywhere All at Once

Dit jaar kwam de multiverse als thema voor een film vaak voorbij, maar geen film deed het zo goed als Everything Everywhere All at Once. Deze knotsgekke film van Daniel Kwan en Daniel Scheinert, ook wel bekend als de Daniels. Het tweetal heeft met zijn nieuwste film een pareltje vol absurdheid afgeleverd die dankzij Michelle Yeoh als waserette-eigenaar Evelyn Quan Wang deze film draagt.
Dat Evelyn, terwijl ze door de belastingdienst onderzocht wordt, de enige is die de multiverse kan redden van een groot kwaad blijkt een prachtige springplank voor een hilarisch avontuur. De creativiteit van de regisseurs straalt in de 140 minuten-durende film. Het is dan ook geen wonder dat de film al flink wat prijzen in de wacht heeft gesleept dit jaar.

1. The Batman

DC heeft de afgelopen jaren flink wat klappen gekregen door het falende DCEU. Het was dan ook een goede keuze van Warner Bros om Matt Reeves zijn gang te laten gaan met The Batman en een compleet nieuwe wereld te ontwikkelen. Het Gotham van Reeves voelt koud, kil en vooral als een speeltuin voor een detective in Batman-kostuum die hier en daar zijn vuisten gebruikt om vijanden aan te pakken.
Robert Pattinson als de duistere superheld werkt enorm goed, al kon de acteur hier en daar niet zijn volledige acteerkunsten goed laten zien. Wel wist Colin Farrell letterlijk en figuurlijk te verdwijnen in zijn rol, net als Paul Dano. De noir-setting voor een Batman-film smaakt naar meer en is volgens de XGN-redactie dan ook de beste film van 2022.

Het beste van 2022 voor jou op een rij!

Nu 2022 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2022! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2022 ons heeft gebracht!