Top 10 beste bad guy acteurs - Een slecht begin is het halve werk!

  Je kent ze wel. Acteurs die eigenlijk alleen maar rollen krijgen als foute gast. Je hoeft maar één moment te zien hoe ze zich gedragen, om te weten dat het tuig is. Om een ode te brengen aan acteurs die zich zo goed in een rol kunnen inleven, is dit de top 10 beste bad guy acteurs!

  10. Alan Rickman

  Is Sneep in Harry Potter nou goed of fout? Hoe je het ook bekijkt, de acteerprestaties van Alan Rickman was fenomenaal. Het snauwerige, de duidelijke afkeer tegen Harry en het mysterie om de man heen, maakte Sneep een interessante rol. Maar dat is niet de enige keer dat Rickman de rol van bad guy op zich nam.

  Ook in Robin Hood: Prince of Thieves en de allereerste Die Hard was Rickman de slechterik. In Die Hard speelde hij Hans Gruber, wiens broer in een later deel nog terugkomt als bad guy. Begin 2016 overleed Rickman op 69-jarige leeftijd, maar zijn iconische rollen zullen ons altijd bij blijven.

  9. Willem Dafoe

  Of het komt door de lach die zijn wangen ver naar achteren trekt, of iets anders, maar Willem Dafoe heeft iets waardoor je hem direct wantrouwt. Hoewel hij vaak genoeg een rol als behulpzame man heeft gehad, zijn het zijn rollen als bad guy die het beste bijblijven. Waaronder natuurlijk ook zijn vertolking van Norman Osborn, beter bekend als de schurk The Green Goblin in Spider-Man.

  Ook de rol van John Geiger in Speed 2 draagt bij aan zijn imago van bad guy. Een psychopaat die levens wil verwoesten en zo nu en dan de meest creepy lach maakt. Het zijn slechts twee rollen op een indrukwekkend portfolio, maar Dafoe zal bij de meeste toch direct herinneringen van het zijn van een slechterik naar boven halen. Hij mag dan ook niet ontbreken in deze top 10 beste bad guy acteurs.

  8. Gary Oldman

  Voor zijn vertolking van Winston Churchill in Darkest Hour, kreeg hij een welverdiende Oscar. Zijn eerste, ondanks zijn vele iconische rollen. Zo speelde hij Sirius Zwart in Harry Potter en was hij de hoofdcommissaris in de Batman-trilogie. Maar behalve het spelen van personages met een goed hart, zijn het vooral de rollen als slechterik die het eerste in je opkomt als je zijn gezicht ziet.

  Of dat nu zijn vertolking van Dracula in de gelijknamige film uit 1992 is, Zorg in The Fifth Element of zelfs Cernegie in The Book of Eli. Hoe fout zijn personage ook is, Oldman weet het slechte zo goed uit te beelden dat het moeite kost om het acteer werk heen te kijken. Hij is op sommige momenten gewoon de rol geworden. Een goed voorbeeld van een goede bad guy dus!

  7. Ralph Fiennes

  Er wordt van Britse acteurs wel gezegd dat ze perfect zijn voor de rol van slechteriken. Mark Strong is bijvoorbeeld ook een acteur die vaker wel dan niet de rol van bad guy krijgt. Maar ook mede-Brit Ralph Fiennes ontkomt er niet aan vooral herinnert te worden van zijn rollen als tuig. Voldemort uit Harry Potter is daar natuurlijk het bekendste voorbeeld van.

  In de meest recente Bond-film heeft Fiennes weer eens de rol van goerde wetsdienaar te pakken, maar dat was voorheen wel anders. Naast de rol van slechterik in Harry Potter, was ook zijn vertolking van Hades in Wrath of the Titans (en Clash of the Titans) uitmuntend. We zullen zien of hij binnenkort weer eens te aanschouwen is als ultieme villain!

  6. Christopher Walken

  Met meer dan honderd grote rollen op zijn naam, is Christopher Walken een acteur met een zeer uitgebreide lijst aan diverse vertolkingen. Zo was hij onder andere te zien in The Deer Hunter, kwam hij voorbij in King of New York en had hij een klein rolletje naast een jonge Leonardo Dicaprio in Catch me if you Can.

  Afgezien van zijn rollen als goede gast, zijn er ook voorbeelden waar hij iemand speelt die niet het beste met de wereld voor heeft. In A View to a Kill bijvoorbeeld. In deze film is hij de James Bond villain die de de volledige wereld van computerchips wil domineren. Ten tijde van de film was Walken al 42, maar ziet hij er op het witte doek nog uit als jong broekie. En zet hij natuurlijk een geweldige rol als bad guy neer.

  5. Peter Stormare

  Niet alleen Britten hebben een plusje achter hun naam als ze auditie doen voor de rol van een slechterik. Ook Scandinaviërs doen het in Hollywood uitermate goed als bad guy. Zo ook de Zweed Peter Stormare. Met alle rollen op zijn naam, komt het geregeld voor dat hij weer eens wordt gevraagd een maniak te spelen.

  In Prison Break zagen we hem in het eerste seizoen de rol van Johgn Abruzzi vertolken, Iemand met wie je liever niet een celletje deelt. Een andere acteur uit diezelfde serie komen we later in deze top 10 beste bad guy acteurs trouwens nog tegen. Afgezien van Prison Break was ook zijn als Vertigo in Arrow er eentje waarvan je nekharen overeind gaan staan. Ongetwijfeld een aardige man in het echt, maar zijn rollen zijn behoorlijk creepy.

  4. Sam Rockwell

  Ook Rockwell viel net als Gary Oldman in de prijzen tijdens de Oscars. Hij ontving het beeldje voor zijn bijrol in Three Billboards Outside Ebbing Missouri. Ook hierin speelt de Amerikaan een rol waarin hij absoluut niet de held van het verhaal is. Net als een aantal andere rollen die hij op zijn naam heeft staan.

  Wie de film The Green Mile heeft gezien, kent Rockwell als de hillbilly die de levens van de gevangenisbewaarders tot een ware hel maakt. Totdat John Coffey achter de tralies komt en er opeens wonderen lijken te gebeuren. Rockwell’s rol, die van Bill Wharton, overleeft de film gelukkig niet. Wij raden je aan om de film er (nog) eens bij te pakken en te zien waarom hij zijn plaatjes in deze top 10 beste bad guy acteurs dubbel en dwars heeft verdiend. Wat een acteerprestatie om zo’n geloofwaardige slechterik neer te zetten!

  3. Christoph Waltz

  Ook de Oostenrijker Christoph Waltz heeft een flink aantal rollen op zijn naam staan. Met Oscars voor zijn vertolking in Inglorious Basterds en Django Unchained is hij er ook nog eens een die de prijzen heeft om aan te tonen dat hij ontzettend goed kan acteren.

  Waltz heeft tussen zijn uitgebreide portfolio toch een flink aantal rollen als slechterik zitten. Uiteraard niet alleen zijn vertolking van kolonel Hans Landa in de film waar hij een Oscar voor in de wacht sleepte, maar ook in de James Bond-film Spectre. Bond-villains zijn altijd al de moeite waard om eens nader te bekijken, maar Waltz had al genoeg ervaring op dat gebied!

  2. Robert Knepper

  Of hij nu een gek moet spelen in Prison Break, The Flash of Arrow, of een louche Russische agent in een film als Hitman: Robert Knepper weet het perfect te doen. Hoe lullig het ook klinkt, hij heeft het gezicht er ook echt voor. Als helemaal als je in Prison Break ziet hoe hij met zijn tong zijn mondhoeken aflikt

  Ook in Heroes is zijn vertolking van Samuel Sullivan om je vingers bij af te likken. Die foute grijns, dat lachje: alles bij elkaar genoeg om direct te weten dat er iets niet aan de haak is. Als het je als acteur dan toch lukt om ook geregeld een goede gast te spelen, dan hoor je zeker thuis in de top 10 beste bad guy acteurs.

  1. Mads Mikkelsen

  Het is lastig om precies aan te geven waarom Mikkelsen angstaanjagend is. Hij heeft geen eng lachje, geen gekke trekjes in zijn gezicht en is ook niet bepaald één bonk spier. Hoogstwaarschijnlijk komt het enge van de kalmte die de Deen uitstraalt, aangezien hij dat in elke rol als slechterik lijkt te doen.

  Neem bijvoorbeeld de James Bond film Casino Royale. Als Le Chiffre is de Deen ijzig koud (ok, dat bloedende oog is ook best eng) en lijkt nul emotie te hebben. Totdat hij boos wordt gemaakt door een arrogante Bond en de stoppen doorslaan. Zo’n zelfde ijzig koude rol is terug te zien in Hannibal, waarin hij uiteraard de rol van dokter Hannibal Lecter op zich neemt. Voor hoofdredactrice Rox te hopen dat ze een ontmoeting met de beste man weet te overleven!

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.