The Surge 2 gameplay besproken - Hakken maar! [gezien op E3 2018]

  Misschien herinner jij je The Surge nog wel uit 2017. Het was één van die onontdekte pareltjes waarvoor je lang moest zoeken, maar de game werd best wel goed ontvangen. En net zo stil als deel één kwam, werkt ontwikkelaar Deck13 aan deel twee. Wij zagen die game op de E3 en vertellen erover in The Surge 2 gameplay special.

  Onze Stefan was dan ook zeer te spreken over The Surge in zijn review toen die uitkwam en noemde het “een hommage aan Dark Souls”. De game vereist dat jij te allen tijde op je hoede bent voor gevaarlijke en futuristische wezens in een wereld die verdoemd is. Klinkt lastig en dat is The Surge dan ook, aangezien je een flinke uitdaging voor je kiezen krijgt.

  Hakken en zagen

  The Surge 2 gaat dat vooropgezette pad vervolgen en wordt wederom een actie RPG à la Dark Souls. In de demo zagen wij onze held dwalen door levendige groene bossen, terwijl een verwoeste stad het achtergronddecor was. Alles leek koek en ei, maar ineens werden wij hard van achteren geraakt met een enorm zwaard. De eerste vijanden boden zich aan.

  Toch onderscheidt The Surge 2 gameplay zich hier erg van zijn inspiratiebron. Vijanden hebben namelijk een sterk pantser aan, met diverse wapens aan beide armen. Aan jou de taak om de ledematen eraf te hakken en zo de blauwdrukken voor verschillende wapens en pantsers te krijgen. Jij maakt je hele bepantsering immers zelf en allerlei onderdelen die jij vindt helpen daarbij.

  Zo zagen wij ook in de demo die ons werd voorgeschoteld. Onze held werd twee keer verrast door vijanden die zichzelf onzichtbaar konden maken en bij het laatste gevecht trok hij dat apparaatje uit één van lastpakken. Het resultaat? Nu kan onze heldin zelf onzichtbaar worden en zijn tegenstanders verrassen.

  Mikken op de armen

  Net zoals in de eerste game is The Surge 2 gameplay niet veel gewijzigd. Er is een gezondheidsbalkje aanwezig, evenals een staminabalk. De held kan flinke klappen uitdelen, verdeeld over twee soorten: licht en zwaar. Zwaar kost natuurlijk meer stamina, maar doet ook aanzienlijk meer schade.

  In het eerste deel kon je deze aanvallen niet annuleren en in The Surge 2 lijkt precies hetzelfde gaande. Al heeft Deck13 wel geluisterd naar de feedback op het eerste deel en kun je nu wel aanvallen parryen. Behalve dat dit schade doet bij je tegenstander, werkt het ook een beetje zoals het stun­-systeem uit God of War: maak een balkje vol door de tegenstander in korte tijd veel klappen uit te delen, of veel te parryen, en je kunt brute executies uitvoeren.

  The Surge 2 voelt daardoor een stuk dynamischer en overzichtelijker, helemaal als jij als speler de kans hebt om even op adempauze te komen en de situatie op het slagveld te overzien. En direct daarna de strijd weer aan te gaan.

  Jouw held(in)

  Misschien is het je opgevallen, maar wij spreken de hele tijd over held of heldin en niet over Warren. De grote, logge man uit het eerste deel is namelijk niet de speelbare hoofdpersoon in The Surge 2. In de opvolgers mag jij namelijk jouw eigen held samenstellen die de strijd moet aangaan in Jericho, een vervallen stad die de inwoners beschermt tegen een gigantische en mysterieuze storm.

  Behalve de keuze tussen geslacht, en een heel scala aan gezichtskenmerken, biedt The Surge 2 ook meer wapens aan. In plaats van vijf wapens in deel één krijg je in The Surge 2 het dubbele aantal: tien wapens. Hiermee heb je meer mogelijkheden om je wapens aan te passen en bepaalde aspecten ervan te gebruiken in je gevechten.

  Zoals wij al melden geldt dit niet alleen voor wapens, maar ook je bepantsering. Onzichtbaar worden is volgens Deck13 slechts één van de vele vaardigheden die je in de game zal ontvangen.

  The Surge 2 gameplay besproken – Grootser

  Met al die wijzigingen in The Surge 2 belooft de game grootser te gaan worden dan diens voorganger: het RPG-element is weer goed vertegenwoordigd en de aanpassingen die jij kan doen zijn uitgebreid. De combat ziet er strak en soepel uit en met de parry kan de strijd misschien iets makkelijker worden. Al lijkt dat niet het geval te zijn, aangezien de game slechts één moeilijkheidsgraad zal hebben. Pittig wordt het zeker.

  The Surge 2 moet in 2019 uitkomen voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One.

  The Surge 2

  Verkijgbaar vanaf 24 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.