The Outer Worlds gameplay kan de beste van het jaar worden! [gezien op E3]

  Fallout met een Borderlands sausje klinkt als een goed gerecht en als het goed is kun je daar later dit jaar van proeven. De gameplay die we tijdens E3 2019 zagen leek daar namelijk precies op. Wij zetten de grootste The Outer Worlds gameplay details voor je op een rijtje!

  The Outer Worlds is de nieuwe game van Obsidian Entertainment. Het is niet gek als die naam je bekend in de oren klinkt. Het is namelijk de studio die Fallout: New Vegas heeft ontwikkeld en ook verantwoordelijk was voor South Park: The Stick of Truth. Wij zagen tijdens E3 The Outer Worlds gameplay die er veelbelovend uitziet en hier zetten we de grootste details voor je op een rijtje.

  Schieten met je eigen... held?

  The Outer Worlds gameplay draait volledig om het bouwen van je eigen personage waarmee je vervolgens een pad kunt inslaan waar jij je goed bij voelt. Ben je een heldhaftige goedzak of een koude klootzak? Misschien wel een beetje van beide. Je kunt elke kant kiezen waar jij je goed bij voelt in ieder geval en het verhaal past zich daar op aan.

  Je hebt in de verschillende missies namelijk keuzes om te maken die het verhaal beïnvloeden. Krijg je van een nobele bewoner een opdracht om iemand te vermoorden, kun je er op het laatste moment van de missie nog voor kiezen om een deal te sluiten met je doelwit om je opdrachtgever te vermoorden bijvoorbeeld. Dit soort missies zijn toonaangevend voor de The Outer Worlds gameplay en ga je vaak tegenkomen.

  Bekende kost

  Op het eerste gezicht lijkt The Outer Worlds gameplay dan ook op die van Fallout. Zo ook qua uiterlijk. In de Heads-Up Display (HUD) zie je bovenin het scherm een aantal iconen op een lijntje een indicatie van waar je moet zijn en met de eerdergenoemde missies krijg je verschillende dialoogopties die je kunt selecteren. Sommige daarvan zijn op basis van vaardigheden waarin je hebt geïnvesteerd, maar daarover later meer.

  Je kunt namelijk wel degelijk zien dat Obsidian Entertainment een nieuwe weg heeft ingeslagen qua uiterlijk. Waar de wereld van Fallout vooral grijs, grauw, bruin en verwoest is, kun je dat totaal niet zeggen over The Outer Worlds. Die wereld zit vol kleur, grappige (en toch duistere) elementen die uitnodigen om te ontdekken. Dat is dan ook precies wat je mag gaan doen in The Outer Worlds en op de volgende pagina bespreken we precies waarom!

  Koppen rollen

  Het verhaal van The Outer Worlds gaat over jouw personage dat het opneemt tegen de verschillende, reusachtige corporaties die planeten koloniseren. Dit wordt gedaan voor macht en economische voorspoed zo lijkt, maar eigenlijk zit er meer achter. Aan jou en je zelfgemaakte held om te ontdekken wat er precies aan de hand is.

  Dat ontdekken doe je vanuit een first-person perspectief a la Call of Duty en Borderlands. The Outer Worlds gameplay kun je wat dat betreft dan ook vergelijken met dat van een Fallout-game in combinatie met dat van een Borderlands-titel. Je kunt stellen dat de FPS- en RPG-genres hier gekruist worden, maar dan wel voor een volledige singleplayer ervaring.

  Upgraden die handel!

  Dat het een rasechte RPG is, merk je al snel dankzij de vele specifieke mechanics die hierop inspelen. Denk aan een uitgebreide skilltree die invloed heeft op wat je wel of niet kunt doen met de dialogen. Als jij besluit om te investeren in je charme, maar je geen pokerface traint om te liegen is het bijvoorbeeld moeilijk om een gesprek te voeren met een robot. Die worden niet zo snel verliefd, maar hen krijg je al snel om met een leugentje om bestwil.

  Naast je vaardigheden kun je ook wapens upgraden door middel van mods. Met deze mods kun ervoor zorgen dat wapens waarop je verknocht bent geraakt ook later in de game kunt gebruiken. Je hoeft dus niet je favoriete wapens weg te gooien omdat de rest van de wereld zoveel sterker is geworden.

  Samen sta je sterker

  Hoewel The Outer Worlds gameplay volledig singleplayer is, kun je wel wat kompanen verzamelen in de game, net als in Fallout. Met die kompanen speel je weer nieuwe mogelijkheden vrij in de dialogen, want je vrienden kunnen ook namens jou actie ondernemen in het verhaal. Hierdoor worden korte gesprekken ook direct een stuk belangrijker voor je gevoel omdat het lijkt alsof er een volledige cinematic omheen gebouwd wordt.

  Wel is het belangrijk om te vermelden dat de game dus geen multiplayer bevat. Zowel online als co-op is niet in de game te vinden, ondanks dat je via een aantal kompanen toch niet alleen op pad hoeft te gaan. Op basis van eerdere games van Obsidian Entertainment verwachten we ook niet dat er nog een multiplayer modus op de planning staat, maar goed je weet het nooit. Tot vorig jaar dacht niemand dat Fallout multiplayer zou krijgen, maar toen was daar ineens Fallout 76.

  The Outer Worlds gameplay is veelbelovend

  Al met al is er genoeg om naar uit te kijken als het op de The Outer Worlds gameplay aankomt. Gelukkig duurt het niet lang meer voordat je met de game aan de slag kunt. De game komt namelijk op 25 oktober uit op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  The Outer Worlds

  Verkijgbaar vanaf 25 october 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.