The Great Wall release - Voorbereidingen die zijn getroffen

Article
zaterdag, 28 januari 2017 om 9:00
xgn google image
China, het land van rijst, gigantische steden en enorme bouwwerken. Een van de meest iconisch monumenten, de Chinese Muur, werd lang geleden gebouwd om het land te beschermen. Maar wat als China wordt getroffen door iets niet-menselijks? Lees hier in de The Great Wall release alles over de voorbereidingen die zijn getroffen voor het maken van deze film.

Damon ontmoet Lau

The Great Wall kent veel bekende gezichten. Zowel Amerikaanse sterren als Aziatische grootheden komen langs in de film. Bijzonder, want in eerste instantie vraag je je af wat een stel Amerikanen in China moeten ten tijde van de Ming dynastie. Er kwam dan ook veel kritiek op social media over het feit dat er sprake was van een "white-saviour". In andere woorden: dat acteur Matt Damon de Amerikaanse held van de film zou zijn, wie alles goed weet te maken.
Om die reden had de film volgens veel Chinese media er beter aan gedaan om een Chinese acteur te casten. Dit is niet gebeurd en naast Damon zijn ook Willem Dafoe en Pedro Pascal in de film te zien. Om een beetje de draak te steken met het Chinese publiek, zijn de westerse helden in China om een bepaalde blauwdruk te stelen van de Chinezen. Zo zijn de grote namen op het scherm niet altijd even rechtvaardig.
Maar ook achter de camera staat een grote naam, namelijk de Chinese held en regisseur Yimou Zhang, bekend van House of the Flying Daggers (2004) en Hero (2002). Voor Yimou is dit zijn eerste Engelse film, wat hem verrassend goed af is gegaan. Dit ondanks het feit dat er sprake was van een enorme taalbarrière. Hier gaan we later nog verder op in.

105187

Kast van een vent

Ondanks de kritiek laat de cast zich niet kennen. Zowel Pedro Pascal als Matt Damon staan bekend om hun discipline wanneer zij een rol aannemen. Afgelopen jaar zagen we hoe Damon terugkeerde als Jason Bourne en hoe Pascal de hartjes veroverde in Game of Thrones. Ook nu hebben de twee hun best gedaan om de rol van Amerikaanse strijders goed uit de verf te laten komen.
Alle vechtscènes die je in de film ziet, zijn dan ook echt zijn uitgevoerd door de cast. Hoewel het de expertise van Andy Lau en Jing Tiang is, hebben Damon en Pascal hun martial arts kunsten flink moeten opkrikken voor de film. Helaas heeft Matt Damon geen speciale handboog training gevolgd, dit is toch echt met de computer in elkaar gezet. Zijn man bun daarentegen, die is wel echt.
105188

Wel een muur, maar niet de echte

The Great Wall speelt zich af in China, dat wisten we al. Helaas was het voor de productiestudio niet mogelijk om de echte muur te filmen, dus besloot Lionsgate stukken van de muur na te maken. In totaal zijn er zo'n vier sets gebouwd waarop de oorlog tussen Taotie en de Chinezen plaats neemt.
Zoals je wel verwacht bij een actiefilm met Damon, spelen er zich op de muur genoeg stunts af. Opvallend is dat, ondanks het feit dat het grootste deel opgenomen is met een green screen, er veel stunts echt gedaan zijn. Damon heeft het Oosten laten zien dat hij van goede huizen komt. Na veel vallen en opstaan, kregen hij en Pascal hier veel lof op.
Tijdens het schieten van de film was Zhang erg onder de indruk over het acteerwerk van de cast met een green screen. Hij liet aan de Chinese pers weten dat hij vond dat meer acteerscholen moesten inhaken op het werken met een green screen. Dit omdat het onmisbaar is vandaag de dag. Dit werd erg goed opgepakt door de media industrie, dus wie weet zien we meer van Lau of Jing in de toekomst.
105189

Chinese cultuur

Het idee van de film is bedacht door Legendary's CEO Thomas Tull en Max Brooks (schrijver van World War Z). Hoewel de film geschreven is door Amerikaanse schrijvers, wil regisseur Zhang Yimou dat de Chinese cultuur goed wordt overgebracht. Hier stond Legendary ook achter en de stap richting samenwerking tussen Amerika en China is gezet. De makers hopen dat in de toekomst meer mensen hun voorbeeld zullen volgen.
Een van de manieren waarop je als kijker in de Chinese historie duikt, is door de zogenoemde Shadowless Forbidden Armies. Deze vijf groepen staan symbool voor de verschillende milities uit het Chinese leger. Iedere groep heeft een bepaalde kleur en dier dat hen vertegenwoordigt. Volgens Yimou komen deze dieren, namelijk de beer, kraanvogel, tijger, hert en adelaar, rechtstreeks uit de Chinese geschiedenis.
105190 1

Ta-wattie?

Voor de een is het een teleurstelling, terwijl een ander in de lucht springt van vreugde. The Great Wall is een monster film of je het nu wilt of niet. Maar wie of wat wil nu zo graag over die muur? Een interessant verhaal want The Great Wall is gebaseerd op een fabel die bijna net zo oud is als de muur zelf. Chinese historie praatte eeuwen lang over het monster genaamd Taotie en het moment is daar dat ze ten strijde trekken.
Taotie is een wezen dat van oorsprong uit de Chinese mythologie komt. Het wezen, dat al zo'n 1000 jaar voor Christus op wapens en aardewerk te vinden was, staat bekend om zijn bloeddorstige aanval op de mens en zijn honger naar vlees. In de film zal dit dan ook zeker aan bod komen. In de trailer wordt er al een hint gegeven naar de bijzondere eetlust van de monsters.

105234

Prijzig partijtje

Bij het maken van een film die gaat over één van 's werelds grootste bouwwerken draait het allemaal om grootsheid. Logisch dus ook dat de productie van The Great Wall een flink bedrag heeft gekost. Met een budget van 135 miljoen euro is het ook direct de duurste film ooit geschoten in China. Een prijzig geheel dat ook nodig was voor deze film, want wanneer je ver weg van huis bent, heb je meer nodig dan je denkt.
Om een voorbeeld te geven is taal een grote uitdaging geweest tijdens het schieten van The Great Wall. Op locatie waren in totaal zo'n 100 vertalers aanwezig. Voor zowel de mensen voor als achter de schermen was communicatie namelijk een groot aandachtspunt. Want, shocker, een helft praat geen Engels, de ander geen Chinees.
In een interview vertelde regisseur Zhang Yimou dat de taalbarrière een interessante, maar ook zware uitdaging was. De film kent veel acteurs en vrijwilligers met verschillende culturele achtergronden. Hoewel tijd al een probleem op zich was, zorgde het vertaalproces door de vertalers ervoor dat alles drie keer zo langzaam ging. Toch heeft dit niet voor problemen gezorgd en heeft het de cast dichter bij elkaar weten te brengen.

The Great Wall release - Doorbreekt de muur

We hoeven nog maar een paar nachtjes te slapen om er achter te komen of The Great Wall de verwachtingen nakomt. Uit de voorbereiding die zijn getroffen voor deze film, is het overduidelijk dat de internationale cast 100% heeft gegeven om deze film te kunnen realiseren. Regisseur Zhang hoopt in het vervolg dat er meer producties als deze gaan plaatsvinden en de kloof tussen Chinese en Amerikaanse cultuur uit de weg gaat. Lukt het Damon om te hartjes van China te veroveren of blijft hij een "white-saviour"?

Populair Nieuws