Terugblik: De Assassin's Creed serie tot nu toe

  Speciaal voor de release van Assassin's Creed Brotherhood kijken we nog één keer terug op het verleden van de serie. Waar begon het nou allemaal mee? Wat heeft Altaïr allemaal uitgespookt in het eerste deel? Waar was Ezio gebleven in het tweede deel? En wat gaat er gebeuren in Brotherhood?

  Let op: dit artikel bevat 'spoilers' voor mensen die de eerste twee games uit de serie nog niet gespeeld hebben.

  Assassin’s Creed games hebben ons vanaf het eerste deel versteld doen staan door de prachtige locaties die we voorheen alleen maar kenden uit de geschiedenisboeken. Willen we echter terugblikken op de Assassin’s Creed serie dan zullen we moeten beginnen in de toekomst, het jaar 2012 om precies te zijn. De wereld is aan het aftakelen en de Templars worden steeds machtiger ten opzichte van de Assassins. In september 2012 wordt Desmond Miles achter een bar vandaan geplukt door Abstergo Industries, een van de grootste bedrijven ter wereld geleid door de Templars. Hier komt Desmond Miles voor het eerst in contact met Warren Vidic en Lucy Stillman. Warren Vidic is het hoofd van het team dat onderzoek doet naar genetisch geheugen en Lucy is zijn assistente.

  Zij weten van het verleden van Desmonds voorouders als Assassin en proberen daarom informatie uit zijn DNA te halen. Om hierin te slagen moet Desmond wel meewerken en in de Animus stappen. De Animus is een door Abstergo Industries gebouwde machine die het verleden van iemand laat herbeleven. En dan niet het verleden van Desmond zelf, maar dat van zijn voorouders. Desmond werkt mee en gaat voor het eerst terug naar het leven van een van zijn voorouders.

  Assassin's Creed

  Het jaar is 1191 wanneer we voor het eerst kennis maken met Altaïr Ibn-La’Ahad. Altaïr is als kind al opgevoed om een Assassin te worden en weet in zijn vijfentwintigste levensjaar de rank van Master Assassin te behalen. Maar hier gaat het mis. Altaïr slaagt er niet in om de Appel, een Piece of Eden, te bemachtigen van Robert de Sable, Grand Master van de Templars, waardoor de Templars Masyaf, de basis van de Assassin Orde, kunnen aanvallen. De leraar van Altaïr, Al Mualim, degradeert hem hierop naar de laagste rang in de Orde. Er is voor Altaïr maar één manier om zijn eer te herstellen en dat is het vermoorden van negen belangrijke Templars.

  Je wordt hierbij gedropt in een grote wereld ten tijde van de Derde Kruistocht. Je eerste doelwit bevindt zich in Damascus waar je dan ook naar toe zult gaan. Voor je echter iemand mag vermoorden moet je eerst toestemming vragen bij het Assassin’s Bureau. Hier word je verzoek afgewezen omdat je nog te weinig informatie hebt. Je zult eerst door de stad moeten lopen om mensen af te luisteren, zakken te rollen en mensen te ondervragen. Uit al deze informatie kom je de locatie te weten van het doelwit. Met deze informatie krijg je toestemming van het bureau om je eerste van de negen slachtoffers te maken. Tamir, zoals het ongelukkige slachtoffer heet, wordt door jou midden op een marktplaats van zijn leven beroofd. Je moet nu terug naar het bureau die je doorverwijst naar Al Mualim. Met deze eerste moord heb je ook de eerste stap gezet in een weg terug naar de top. Als beloning geeft Al Mualim je een deel van je uitrusting terug

  Na de moorden kom je er helaas achter dat Al Mualim niet is wie hij lijkt. Hij is namelijk een Templar en is uit op de Appel. Na een heftig gevecht verslaat Altaïr hem en krijgt hij de Appel in handen. Uit de Appel verschijnt een hologram van een kaart met daarop de locaties van andere Pieces of Eden.

  Aan het einde van Assassin’s Creed activeert Desmond Eagle Vision voor het eerst in zijn leven. In het lab van Abstergo ziet hij overal rare tekens op de grond en op de muren. Nu zijn deze tekens nog vreemd en weet Desmond niet wat hij ermee moet. Een hoop wordt echter duidelijker in Assassin’s Creed II. Maar voor het zover is moet Desmond eerst eens levend zien weg te komen bij Abstergo Industries. Vidic heeft namelijk de locaties van de Pieces of Eden en wil nu van Desmond af. Lucy, Vidics assistente, blijkt echter een undercover Assassin te zijn. Zij helpt Desmond te ontsnappen uit de handen van de Templars. Voordat ze weggaan, gaat Desmond nog één keer in de Animus om de data te synchroniseren met die van de laatste proefpersoon, Subject 16. Desmond en Subject 16 hebben een voorvader gemeen, namelijk Ezio Auditore da Firenze.

  Eenmaal aangekomen in de nieuwe schuilplaats ontmoet Desmond twee andere Assassins. Zij hebben met Lucy gewerkt aan de Animus 2.0, ofwel Baby. De Assassins willen dat Desmond zich leert te gedragen als een echte Assassin. Hiervoor moet hij de Animus in en het verleden van Ezio Auditore herbeleven.

  Assassin's Creed II

  Assassin’s Creed II speelt zich af over een periode van 23 jaar. Ezio begint als een jongen van 17, rijk en zonder zorgen. Op een dag is er een opstootje tussen Ezios familie en Vieri de’ Pazzi, onderdeel van de Florentijnse adel, omdat Ezio het bed in is gedoken met de vrouw waar Vieri zijn zinnen op had gezet. Hierbij weet Vieri nog net te ontsnappen. Vieri blijft echter piekeren over dit opstootje en de vader van Ezio en zijn twee broers worden al snel opgepakt en vervolgens veroordeeld tot de dood. Ezio beklimt de toren waar zijn vader zit opgesloten en deze vertelt hem over een kist in een geheime kamer. Terug in zijn huis vindt Ezio de kist met daarin naast een brief, ook de Assassin-kleren en de Hidden Blade van zijn vader, welke hij de komende 23 jaar zal dragen. Ezio bracht de brief naar Uberto Alberti, een vriend van de Auditore familie. De brief is het bewijs dat zijn familie niets verkeerd heeft gedaan. Maar Ezio wordt door Uberto Alberti, onder druk van een nu nog mysterieus persoon, bedrogen en voor zijn ogen worden zijn vader en broers opgehangen. Ezio vlucht nu de stad uit naar Monteriggioni omdat iedereen hem wil vermoorden en begint een leven als Assassin.

  De rest van het verhaal van Assassin’s Creed II is een en al wraak. Ezio komt erachter dat Rodrigo Borgia de grote man achter alles, ook de moord op zijn vader en broers, is en de hele game zal hij de mensen die belangrijk voor Borgia zijn uitschakelen. Uiteindelijk hoort Ezio dat Borgia paus is geworden in Rome. Behalve de Appel, die na de dood van Altaïr in Cyprus terecht is gekomen en begraven om het voor de Templars te verbergen, heeft hij nog een Piece of Eden gevonden en is daardoor erg machtig. Hoog tijd om hem eens een bezoekje te brengen en een eind te maken aan deze macht.

  In een vuistgevecht met Borgia in een geheime tombe onder de Sixtijnse Kapel weet Ezio Borgia te verslaan en krijgt hij de Pieces of Eden in handen. Ezio vermoordt Borgia niet, hij is er achtergekomen dat wraak een nutteloos iets is. Hierna wordt Ezio geconfronteerd met Minerva, een hologram. Deze Minerva steekt een heel verhaal van wal, gericht aan Desmond. Ezio snapt er niets van, maar jij als speler wordt er een stuk wijzer van.

  Vlak na de gebeurtenissen in de Sixtijnse Kapel wordt Desmond uit de Animus 2.0 getrokken. De Templars hebben de schuilplaats waar de machine stond gevonden en vechten zich een weg naar binnen. Lucy gooit Desmond een Hidden Blade toe en vraagt hem om te helpen bij het wegkomen. Op hun weg naar buiten komen ze Vidic tegen en nog een hoop andere Templars. Vidic wil Desmond terug, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Desmond kent nu alle trucjes van Ezio en zonder moeite maakt hij de meeste Templars af. Wanneer hij oog in oog staat met Vidic besluit deze laatste te vluchten. De Assassin’s weten dat ze niet meer veilig zijn en stappen snel in een busje om naar een nieuwe schuilplaats te gaan.

  Ze rijden naar Monteriggioni om daar hun nieuwe basis op te zetten. De Templars doorzoeken ondertussen de omgeving met behulp van telefoonmasten en het is daarom veiliger voor de Assassin’s als ze hun basis ondergronds opzetten. Desmond vindt met Eagle Vision de weg naar de schuilkelder en gaat daar samen met Lucy in. Zij onderzoeken de tunnel en weten moeizaam op hun bestemming aan te komen. Een basis wordt opgezet en Desmond gaat voor de zoveelste keer de Animus in.

  Assassin's Creed Brotherhood

  Assassin’s Creed Brotherhood is een direct vervolg op Assassin’s Creed II en Ezio gaat dan ook verder waar hij in het vorige deel is gebleven. Hij ontmoet zijn oom Mario en zij ontsnappen samen uit de Sixtijnse Kapel en vervolgens uit Rome. Mario vindt dat Ezio de Appel in de rivier de Tiber moet gooien zodat die voor altijd verdwijnt. Ezio vindt het zonde om een voorwerp met zoveel kracht weg te gooien en daarom bewaart Mario de Appel voorlopig nog even.

  Terug in Monteriggioni wordt Ezio bruut wakker gemaakt doordat het kleine stadje aangevallen wordt door de Templars. Ezio haast zich de stadsmuur op om met een kanon een aantal gevechtstoren neer te halen. Hierna maakt hij ook nog even snel een einde aan een tiental Templars voor hij het slechte nieuws te horen krijgt dat Cesare Borgia, de zoon van Rodrigo, oom Mario en het vriendinnetje van Ezio, Caterina Sforza, te pakken heeft gekregen. Ezio haast zich, maar hij is alleen nog maar op tijd om te zien hoe zijn oom door Cesare Borgia wordt neergeschoten. Waarop Ezio flauwvalt door zijn verwondingen. Wanneer hij wakker wordt, gaat hij vrijwel meteen naar Rome om de stamboom van de Borgia’s eens goed kort te wieken.

  Ben jij benieuwd geworden hoe dat uitpakt? Je kunt het allemaal te weten komen door op 18 november naar de winkels te rennen, Assassin's Creed Brotherhood te kopen en het verhaal zelf te bleven. De game verschijnt op de PlayStation 3, Xbox 360 en PC en kent behalve een diepgaand verhaal ook voor het eerst een multiplayer modus. Hoe dit allemaal uitpakt, kun je zeer binnenkort in onze recensie van de game lezen.

  Assassin's Creed: Brotherhood

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.