Deze Switch RPG’s mag je niet missen!

  Als je ooit een RPG hebt gespeeld weet je dat er snel behoorlijk wat uurtjes in gaan zitten. Voor wie een druk leven heeft kan dat een probleem worden, maar wat als je games altijd bij je kon hebben? De onderstaande RPG’s behoren tot het beste die de Switch te bieden heeft!

  Dark Souls Remastered

  Je weet het misschien nog niet, maar je hebt Dark Souls al gespeeld. Misschien niet letterlijk, maar er is een goede kans dat je iets hebt gespeeld dat is beschreven als ‘de Dark Souls onder de platformers’, of ‘de Dark Souls onder de metroidvania’s’. De beschrijving is de afgelopen negen jaar zo onvermijdelijk geworden dat het bijna de Dark Souls onder de metaforen is.

  Je zou haast vergeten dat er aan die metafoor een game ten grondslag ligt. Een game die gedurfd was in zijn aanpak van gameplay en verhaal en van grote invloed is geweest op de industrie. De Dark Souls-ervaring is sinds een paar jaar ook te beleven op Nintendo Switch. Zo kun je je mislukte pogingen in de trein beleven zodat je thuis op de bank misschien iets minder vaak ‘YOU DIED’ hoeft te zien.

  The Outer Worlds

  Het is een risico om The Outer Worlds in deze lijst op te nemen. de Switch-versie is nog niet uit en dus weten we eigenlijk nog niet of deze game is aan te raden op Switch. Maar op andere platforms kunnen we al een tijdje genieten van deze sciencefiction RPG en zoals je in onze review kunt lezen waren we er best wel over te spreken.

  The Outer Worlds doet hier en daar denken aan Fallout: New Vegas, een eerdere titel van Obsidian. Maar de game is niet zomaar een Fallout-kopie. Het verhaal is sterk en de werelden zijn prachtig. Wij kunnen dan ook niet wachten om deze RPG op de Switch te spelen.

  Nintendo

  Octopath Traveler

  Voor een vleugje retro-gaming kun je terecht bij Octopath Traveler. Niet dat dit een oudere RPG is, maar zowel de gameplay als de presentatie van de game doen denken aan het 16-bit tijdperk. Toch is de game niet helemaal traditioneel in zijn aanpak, dus ook als je elke SNES RPG die je kunt vinden hebt gespeeld is er in Octopath Traveler iets nieuws te beleven.

  Wellicht denk je bij het genre aan één hoofdpersoon, met een vaak vooraf bepaald party van ondersteunende personages. In Octopath Traveler zijn er acht personages die allemaal kunnen gelden als hoofdpersoon. Het is aan jou met welke je begint en welke je later aan je party toevoegt, of juist niet. Een vleugje nostalgie dus, maar ook een originaliteit die past bij een modern platform als de Switch.

  Trials of Mana

  Het is niet geheel ongebruikelijk dat een game niet wereldwijd wordt uitgegeven. Van sommige games is het eenvoudigweg niet te verwachten dat ze succesvol zullen zijn buiten hun land van herkomst. Helaas gebeurt het ook wel eens dat een vervolg op een game die wereldwijd uitgebracht was, ineens alleen in Japan wordt uitgegeven. Dat was tot voor kort het geval voor Seiken Densetsu 3, inmiddels bekend als Trials of Mana.

  Secret of Mana was één van de beste RPG’s voor de Super Nintendo, maar het vervolg dat niet veel later uitkwam in Japan is tot 2019 nooit naar het westen gekomen. Vorig jaar bracht de Collection of Mana daar verandering in door het origineel te lokaliseren. In april komt ook een remake van Trials of Mana naar de Switch. Als je al jaren op een Secret of Mana vervolg wacht, of op zoek bent naar een goede traditionele RPG, is Trials of Mana misschien wat voor jou.

  The Witcher 3: Wild Hunt

  Dat The Witcher 3 een goede game is weet iedereen inmiddels. Misschien heb je hem niet gespeeld, maar het kan je onmogelijk ontgaan zijn hoeveel awards CD Projekt RED met deze game heeft binnengehaald. Ook het succes van de Witcher serie op Netflix toont weer aan dat The Witcher iets heeft dat het bij veel mensen goed doet. Als het jou ook aanspreekt, maar je de game toch nog niet gespeeld hebt, kan dat eigenlijk alleen maar betekenen dat je niet beschikte over een systeem waar The Witcher 3 beschikbaar op was.

  Dat probleem is nu min of meer de wereld uit. Er is een versie voor de Switch, waarmee The Witcher 3 op alle huidige platforms beschikbaar is. Helaas moet de Switch-versie grafisch het nodige inleveren, terwijl andere versies er juist zo goed uitzagen. Dat verandert uiteraard niets aan de gameplay, maar je zult er op de Switch genoegen mee moeten nemen dat sommige heuvellandschappen net iets minder aantrekkelijk zijn.

  Dragon's Dogma: Dark Arisen

  Bij een RPG denk je misschien al snel aan een game waarin het verhaal centraal staat. Zelfs als er niet zoveel tijd is voor cutscenes en dialoog, zoals in Dark Souls, is er altijd wel ergens een diepe lore te vinden. Maar er zijn altijd uitzonderingen, zoals Dragon’s Dogma, een game die wij ons vooral herinneren door te spectaculaire gevechten.

  In die gevechten wordt je bijgestaan door computergestuurde metgezellen, die naast mee te vechten ook tips hebben over hoe je de vijand moet verslaan. Dat vechten is trouwens niet het enige wat er te doen is. Zoals in andere games in het genre kun je een grote wereld ontdekken. Vanaf april kunnen we die wereld gaan (her)ontdekken op de Switch.

  Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

  Bij de woorden Studio Ghibli denk je doorgaans niet direct aan games. Dat de studio ook wel de ‘Japanse Disney’ wordt genoemd, wijst op animatiefilms. Dat is dan ook waar Ghibli beroemd om is, maar net als de Amerikaanse Disney heeft ook Ghibli meegewerkt aan een game.

  Dat betekent niet dat de studio een personage heeft uitgeleend aan een game-ontwikkelaar, zoals de westerse Disney dat doet. Ghibli verzorgde de animatie en character design van de Level-5 RPG Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. In deze game ga je met hoofdpersoon Oliver op stap om zijn moeder te redden. Deze fantastische samenwerking tussen Level-5 en Ghibli kwam onlangs naar de Switch. Het enige nadeel is dat het de originele versie is en niet de remaster, maar eigenlijk zag de game er altijd al fantastisch uit.

  Xenoblade Chronicles 2

  Soms moet een nieuwe console even wachten op grote titels, maar met de Switch was at niet het geval. In het eerste jaar zagen we direct al toppers als Breath of the Wild en Mario Odyssey. Ook RPG liefhebbers konden in dat eerste jaar hun hart al ophalen aan de Switch. Xenoblade Chronicles 2 is ook nu nog één van de grootste en langste RPG’s op het platform.

  Die gigantische lengte maakt het een zegen dat je de game ook tussendoor even op kunt pakken. Mocht je na het uitspelen nog geen genoeg hebben, dan kun je ook nog de DLC spelen, die zo groot is dat hij ook als afzonderlijke game verkrijgbaar is. Daarnaast is er ook niks aan de hand als de ‘2’ in de titel je afschrikt: de originele Xenoblade Chronicles komt later dit jaar naar de Switch (met extra content, want voor Monolith Soft is een game nooit te groot).

  Fire Emblem: Three Houses

  Veel games op deze lijst zijn traditionele of action-RPG’s. Maar misschien houd jij juist van tactiek en strategie. In dat geval ben je bij Nintendo’s eigen Fire Emblem franchise aan het juiste adres. In Three Houses moet je op zeker moment kiezen tussen drie huizen van een school, wat de verhaallijn verandert en maakt dat je de game zeker drie keer kunt spelen.

  Net als in andere Fire Emblem games zijn je troepen niet geheel naamloos. Je zult ook de leiding krijgen over een scala aan volwaardige personages. Personages wiens lot jij in handen hebt wanneer je de game speelt. Maar wees niet getreurd als je favoriete personage sneuvelt: op een dag zul je hem of haar terugzien in Smash Bros.

  Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition

  De Switch-versie van Dragon Quest XI heeft één van de meest belachelijk lange titels die we in de afgelopen jaren hebben gezien. Daar staat tegenover dat dit ook de versie van de game is met de meeste content. Highlights daarvan zijn de 16-bit modus en de orkestrale soundtrack.

  Dragon Quest is een langlopende franchise en het is heel begrijpelijk als je niet direct weet wat je van het elfde deel kunt verwachten. Gelukkig kun je in dat geval een gratis demo downloaden in de Nintendo eShop. Nu hebben demo’s niet per se veel om het lijf, maar dat is in dit geval wel anders. Je kunt behoorlijk wat Dragon Quest proberen voordat je je besluit hoeft te nemen.

  Welke RPG speel jij het liefst op de Switch?

  De Switch is drie jaar na zijn release nog altijd een populair platform, wat maakt dat de meeste uitgevers inmiddels serieus bezig zijn met Switch-versies van hun games. Voor RPG’s is dat niet anders, dus het aanbod is aanzienlijk groter dan we hier kunnen behandelen. Heb jij onlangs een echte aanrader gespeeld, of is er een RPG die je graag in de toekomst op de Switch wil zien? Brand los in de reacties!

  Dark Souls Remastered

  Verkijgbaar vanaf 25 may 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.