Surviving Mars Gameplay - Een nieuw thuis [Gezien op gamescom 2017]

Article
zaterdag, 09 september 2017 om 12:04
xgn google image
De makers van de Tropico games maken met hun nieuwste game een uitstapje naar een andere planeet. Zoals de titel al suggereert moet je in deze strategische game zien te overleven op de kille oppervlakte van Mars. Lees in deze special alles over de Surviving Mars gameplay.

Kies jouw kolonisten

Surviving Mars is een simulatiegame waarin jij de leiding krijgt over het creëren van een gloednieuwe kolonie op de planeet Mars. Daarvoor zijn een heleboel voorbereidingen benodigd, maar ook op de planeet wachten veel uitdagingen. Tijdens gamescom 2017 gaf uitgever Paradox Interactive de gelegenheid om te kijken hoe het ervoor staat met de ontwikkeling van het nieuwste project van Haemimont Games.
De presentatie begint bij het begin en laat dan ook het startscherm zien. Voor elke marsmissie begint een game op aarde. Dit om voorbereidingen te treffen voor je daadwerkelijk op pad gaat. Allereerst zijn dat de basisdingen, waaronder de specialiteit van jou als commandant, de sponsor voor de missie en het logo van de missie.
Daarna komt aan de orde wat de eerste raket voor grondstoffen meeneemt om mee aan de slag te gaan op Mars zelf. De eerste vlucht naar Mars hoeft dus niet eens per se mensen naar de zanderige planeet te brengen. Er moet immers eerst een goede fundering gebouwd worden om mensen te laten leven, voordat zij zelf naar de planeet toekunnen.
Is het zover, dan kun je ook onder alle vrijwilligers een selectie maken wie jij mee wilt hebben op de ruimtemissie. Elk persoon heeft namelijk zijn positieve en negatieve punten die mee kunnen wegen in toekomstige situaties op Mars zelf.
117383

Bouw er op los

Na het plannen is het natuurlijk tijd voor het echte werk. Mars moet bewoonbaar gemaakt worden. Dat begint tijdens de start van de game heel simpel. Er moet elektriciteit opgewekt worden voor gebouwen en de basisbehoeftes moeten worden voorzien.
Op de kaart, die iedere keer willekeurig gegenereerd wordt, staan op bepaalde plekken aangegeven waar grondstoffen te vinden zijn. Zodoende kun je een geschikte locatie vinden om de raket te laten landen. Door middel van zonnepanelen, pompen en raffinaderijen kan een begin gemaakt worden aan een utopisch leven op Mars. Dankzij de eerste bouwwerken kan de raket weer gevuld worden met brandstof om terug te keren naar de aarde.
Dit om nieuw materieel op te halen, maar ook om bijvoorbeeld mensen naar Mars te transporteren. Hoe verder er progressie gemaakt wordt, hoe meer gebouwen er worden vrijgespeeld. Zo kun je al snel koepels bouwen waarin mensen kunnen leven, grotere stroomvoorzieningen en andere gebouwen. Door voorzieningen constant te onderhouden en verbeteren, groeit jouw kolonie en slaagt de missie stukje bij beetje.
117384

Niet geheel zonder gevaar

Zo'n riskante missie gaat vanzelfsprekend niet zonder slag of stoot. Ook in Surviving Mars komen er genoeg obstakels op jouw pad om je het leven zuur te maken. Allereerst is Mars zelf niet de meest veilige woonplaats met allerlei natuurlijke gevaren. Zo kom je meer dan eens oog in oog te staan met een zandstorm die niet alleen voor duisternis zorgt, maar ook apparatuur kapot kan maken.
Bovendien kunnen er meteorieten neervallen op de oppervlakte van de planeet. En niemand wil daaronder terechtkomen. Daarnaast zit een samenleving ook vol met opinies en behoeftes, iets wat niet altijd 100 procent behartigd kan worden. Stakingen, ziektes of zelfs vertekkende kolonisten zijn factoren waar je als speler ook rekening mee moet houden.
Een keuze kan nog zo mooi lijken, als de bevolking het niet met je eens is ga je dat horen. Verder moet je rekening houden met alledaagse problemen. Hoe wek je bijvoorbeeld stroom op als er 's nachts geen zonlicht is? En waaraan spendeer je jouw grondstoffen, wetende dat je niet voor alles genoeg hebt?
Het zijn dit soort obstakels en dilemma's die je het leven op Mars niet makkelijk gaan maken. Maar voor een game als Surviving Mars is dat helemaal niet erg, want het geeft alleen maar aan dat er voor geïnteresseerde spelers meer dan genoeg content is om mee te stoeien. Net zoals dat al het geval was in de Tropico games van de ontwikkelaar.
Surviving Mars moet volgend jaar uitkomen voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.