Super Mario Advance 3: Yoshi's Island - Koning der Platformers

Article
donderdag, 15 mei 2014 om 17:16
xgn google image
Yoshi is bij veel gamers een geliefd personage, en niet zonder reden. Naast het vaste hulpje van Mario heeft deze vrolijke dino ook geschitterd in zijn eigen games, met als hoogtepunt Super Mario World 2: Yoshi’s Island!
Na een eerdere port naar de Gameboy Advance, waar onder andere het geluid werd geüpgradet en er een aantal kleine extra’s is toegevoegd, kunnen we deze game nu spelen op de Wii U. Het gaat om de Gameboy Advance versie, waardoor we de updates die Nintendo in de eerste port doorvoerde er gratis bij krijgen!

Het verhaal

Het verhaal van Yoshi’s Island vangt aan bij de ‘geboorte’ van Mario. Geheel volgens traditie vliegt een ooievaar met Mario en Luigi in zijn snavel opweg naar kersverse ouders. Tijdens de vlucht wordt de ooievaar belaagd en verliest hij Mario, die bovenop een Yoshi valt. De Yoshi besluit om Mario mee te nemen en na een kort overleg met de andere Yoshi’s besluiten zij opzoek te gaan naar Luigi om de twee broertjes te herenigen.
Dat Yoshi’s Island geliefd is onder gamers weet Nintendo als geen ander. Het bedrijf heeft in het verleden getracht de game te evenaren met een aantal vervolgen. Helaas zonder succesvol resultaat, want deze port laat zien waarom Yoshi’s Island, ook vandaag de dag nog, een fantasische game is.
De gameplay staat namelijk als een huis. Naast het ren- en springwerk zul je flink tactisch inzicht moeten hebben. Yoshi’s enige effectieve wapen is het gooien van eieren, die je kunt maken door kleine vijanden in te slikken. Maar daar eindigt het niet, want door de levels heen kun je rode muntjes, bloemetjes en sterretjes verzamelen. Door in alle levels de muntjes, bloemetjes en sterretjes te verzamelen speel je extra levels vrij. Het loont dus om op zoek te gaan naar deze verborgen items.

Vrolijke graphics in Super Mario Advance 3

Wat misschien nog wel het meest memorabele is aan Yoshi’s Island zijn de eigenzinnige vrolijke graphics. De graphics lijken rechtstreeks uit de gedachte van een veel te melige kleuter te komen. Het paralax effect, waardoor de achtergrond apart beweegt van de voorgrond, geeft hier een leuk effect aan waardoor je het gevoel hebt door een prentenboek te bladeren. Fantastisch!
Destijds was Yoshi’s Island ook erg vooruitstrevend door het gebruik van de Mode-7 chip. De chip maakte het mogelijk om objecten – bijvoorbeeld vijanden – te vergroten met behoud van kwaliteit. Dit zorgt voor indrukwekkende baasgevechten, met als hoogtepunt het gevecht met Baby bowser.

Nog altijd interessant

Gelukkig kan Yoshi’s Island vandaag de dag nog perfect meekomen als je ook maar een beetje interesse hebt in platformgames. Sterker nog, dit spel zou nog steeds als voorbeeld moeten dienen voor de hedendaagse platformgames! De magnifieke gameplay en de zeer aandoenlijke graphics weten je uren bezig te houden. Met meer dan 80 levels is Yoshi’s Island is de game het geld meer dan waard. En als je dan bedenkt dat het spel maar een paar euro kost, heb je geen reden meer om deze topper niet te halen!