Star Wars: The Clone Wars en zijn voorganger - Twee vullingen voor één gat

Article
maandag, 04 mei 2020 om 13:00
the clone wars 1 2008f1588339854
Wist je dat de Clone Wars twee keer beschreven zijn in animatie? The Clone Wars (2008) heeft pas net zijn einde bereikt, maar Clone Wars (2003) bereikte zijn aansluiting met Revenge of the Sith voordat die film uitkwam. Het lijkt dubbelop, maar de twee series hebben een opvallend andere aanpak als het gaat om het opvullen van een gat.
De vraag wat het nut is van de huidige Clone Wars serie als er al één was is tegenwoordig eenvoudig beantwoord: de nieuwe serie is canon en de oude serie is legends. Maar die scheiding bestond nog lang niet toen de nieuwe serie begon. Blijkbaar zag George Lucas een reden om het verhaal van de Clone Wars op te pakken ondanks het bestaan van een serie die dezelfde periode beschrijft. Als we Clone Wars (2003) onder de loep nemen is het niet moeilijk om te zien waarom.

Een uur lang vechten

De oude Clone Wars serie bestaat uit drie seizoenen, maar tegenwoordig zul je de serie eerder tegenkomen als twee delen. Het eerste deel bestaat uit de eerste twee seizoenen, samen afleveringen van ongeveer drie minuten per stuk. Het tweede deel is het derde seizoen: vijf afleveringen van ongeveer twaalf minuten per stuk. De meeste afleveringen in de eerste twee seizoenen zijn actie-scenes. Die zijn prima te verteren als je ze per aflevering kijkt, maar het betekent dat Clone Wars Vol. 1 een uur lang vrijwel non stop actie is.
Weinig van die actie is overigens relevante set-up voor Revenge of the Sith. Er is een moment dat Anakin gebruik lijkt te maken van de Dark Side om een duel te winnen. De allerlaatste aflevering introduceert General Grievous. In de meeste andere afleveringen zien we klonen aan het werk, of Mace Windu die eigenhandig een leger droids sloopt. De serie vertrouwt in deze seizoenen zo erg op actie dat er zelfs bijna geen dialoog is.
clone wars 2003 1f1588340170

Een lijst afwerken

Het derde seizoen (of Vol. 2) houdt zich iets directer bezig met Revenge of the Sith, maar vooral in de vorm van een checklist van dingen die moeten gebeuren. Anakin moet geridderd worden en een litteken over zijn linker oog krijgen. Luke en Leia moeten verwekt worden. (Dat is niet grafisch in beeld, maar er is een scène waarin duidelijk wordt dat Anakin en Padmé lang opblijven en we niet mogen zien waarom.) Uiteraard moet Grievous Palpatine ontvoeren en mogen Anakin en Obi-Wan niet te vroeg ter plaatse zijn.
Dat alles voelt af en toe als een lijst die wordt afgewerkt. Die afwerking is goed uitgevoerd: er zijn dingen te zien die nog altijd mogen gelden als uitstekend Star Wars materiaal. Toch is duidelijk te zien dat de serie een zoethoudertje is tot de volgende film uitkomt. Twee seizoenen lang krijgt de kijker vrijwel alleen actie met weinig verhaal. Vervolgens krijgen de makers van de serie details over hoe personages in Revenge of the Sith eruit zien en wat er ongeveer gebeurt aan het begin van de film. Dat moeten ze nu laten kloppen met de serie.
clone wars 2003 2f1588340246

Weet alles maar eens achteraf

Het grote voordeel van The Clone Wars (2008) is natuurlijk dat de makers precies wisten wat er direct voor en direct na de serie gebeurde. Er hoeft nu geen tijd gerekt te worden voordat de schrijvers weten waar ze op aan moeten sturen. Ook is het geen vereiste dat de serie is afgelopen op het moment dat Revenge of the Sith uitkomt. De productie van de nieuwe Clone Wars heeft zo direct al een voorsprong op die van de oude.
Maar het verschil tussen de twee series zit niet puur in beperkte kennis of tijd: The Clone Wars (2008) heeft op sommige vlakken een ander doel dan Clone Wars (2003). De oude serie wil je een indruk geven van wat de Jedi in het algemeen en Anakin in het bijzonder zoal deden tijdens de oorlog. De nieuwe serie wil dat je de oorlog op een nieuwe manier ziet en beter begrijpt.
De nieuwe Clone Wars heeft nog altijd aandacht voor Anakin, Obi-Wan en de andere Jedi, maar ook voor aspecten van de oorlog waar de films maar weinig bij stilstaan. Er zijn verhaallijnen over de klonen die laten zien dat ze meer zijn dan gezichtsloze soldaten. Er zijn afleveringen waarin separatisten legitieme argumenten aanvoeren om zich af te willen splitsen van de Republiek. Er wordt opgeworpen dat de Republiek en de Jedi de weg goed kwijt zijn en dat ook mensen die geen separatist zijn vinden dat er het nodige anders moet.
the clone wars 2 2008f1588339927

Een andere doelstelling

Een aantal van de kwaliteiten van The Clone Wars waren misschien teveel gevraagd van zijn oudere broer. Er was eenvoudigweg geen tijd om een nieuw personage als Ahsoka te introduceren, persoonlijke ontwikkeling te geven en vervolgens weer uit het verhaal te schrijven. Maar een persoonlijkheid voor de clone troopers, of complexere verhalen in de eerste seizoenen had gekund.
Clone Wars (2003) wil Star Wars niet al te gelaagd benaderen: dat is niet de taak die de serie heeft. Het doel is om in de tijd die het kost om de volgende film te maken de Star Wars-hype een beetje hoog te houden. Daarvoor is weinig anders nodig dan een beetje spektakel en één degelijke verhaallijn over Anakin Skywalker. Revenge of the Sith moet voortvloeien uit de serie, maar de serie hoeft geen context te geven aan de film
The Clone Wars (2008) heeft juist als doel om je Star Wars op een nieuwe manier te laten zien. De serie wil dat je weet hoe teleurgesteld Anakin als was in de Jedi voordat de film begon. Je moet het moeilijk (of nog moeilijker) vinden om te zien hoe de klonen Order 66 uitvoeren. Het moet pijnlijk zijn om te weten dat de Jedi bijna op tijd wisten dat Palpatine Darth Sidious is. Dat is het verschil in aanpak tussen de twee Clone Wars-series en waarom een tweede kan bestaan voordat de eerste legends is.