Spider-Man films - De geschiedenis

  Eindelijk heeft Marvel zijn populairste superheld dan getoond. Na lang wachten en een hele hoop geduld hebben fans waar ze op wachtten; beelden van Marvels eigen Spider-Man. Dit leek ons een goed moment om de geschiedenis van Marvel movies met Spiderman eens even op te rakelen.

  Hoewel de geschiedenis van Spider-Man natuurlijk veel groter is dan alleen zijn optreden in de verschillende Spider-Man Marvel movies door de jaren heen, beperken we ons vandaag alleen tot zijn verschijningen op het witte doek. Dat doen we natuurlijk voor een deel omdat we Spider-Man voor het eerst in de Captain America trailer zagen. Maar natuurlijk doen we dat ook omdat Spider-Man gewoon een ontzettend tof personage is.

  Allereerste Spider-Man Marvel movies

  Veel mensen denken dat Tobey Maguire de allereerste Spider-Man vertolking deed. Dat is voor een deel waar. Tobey Maguire was namelijk de eerste Spider-Man op het witte doek.

  In 1977 was er al wel een televisiefilm met de webslingeraar in de hoofdrol. De superheld wordt in deze film vertolkt door Nicholas Hammond, waarschijnlijk kennen de meeste mensen deze acteur het beste als jonge Friedrich von Trapp uit The Sound of Music. En dat is misschien maar beter ook.

  De allereerste film in de geschiedenis van Spider-Man films had niet zo’n heel erg hoog budget en natuurlijk waren de special effects voor die tijd niet heel erg denderend. Als je de film nu terug zou kijken dan kun je met eigen ogen zien hoe tenenkrommend het destijds moest zijn geweest om een superheld te spelen.

  Even ter beeldvorming, als je het niveau van deze Spider-Man een beetje voor de geest wilt halen, kun je het beste denken aan de Batman serie met Adam West die ongeveer rond dezelfde tijd op tv te zien was.

  Hoewel de film destijds aardig wat succes had (het liep zelfs uit op een serie met 14 afleveringen), is deze na verloop van tijd niet beter geworden. Alleen de grootste Spider-Man fans kunnen zonder medelijden naar Hammond in het Spider-Man kostuum kijken.

  Tobey Maguire in de Spider-Man Marvel movies

  Het duurde maar liefst 25 jaar voordat er weer nieuwe Spider-Man films het daglicht zagen. Dat had onder andere te maken met een hoop gedoe tussen verscheidene studios en Marvel. Er waren teveel verschillende gebeurtenissen en om je daar allemaal mee te vervelen kost simpelweg teveel tijd.

  Het belangrijkste dat je moet weten is dat de rechten voor Spider-Man films uiteindelijk bij Sony's filmstudio Columbia Pictures terecht is gekomen en zij Tobey MaGuire castten voor de rol van Peter Parker.

  Want daar begon het allemaal mee. In 2002 zagen we de webslingerende superheld dan eindelijk op het witte doek, het was een origin story, wat voor die tijd nog redelijk origineel was. De film werd een succes en daarmee was de nieuwe Peter Parker geboren. Inmiddels weten we allemaal wel hoe dit is afgelopen.

  Het tweede deel van Spider-Man met Macguire in de hoofdrol was voor veel mensen nog te behappen, eindelijk Dr. Octopus in real life zien en erachter komen wat de filmmakers voor hem in petto hadden.

  Deel drie betekende het einde van de Spiderman generatie met Tobey Maguire. De film werd door weinig mensen echt goed ontvangen. En dat terwijl de film eigenlijk redelijk origineel in de opzet was. Veel slechterikken, een andere kant van Spider-Man en de film begon zichzelf wat minder serieus te nemen dan de voorgaande twee delen.

  Maar waarschijnlijk zat het hem in het feit dat de film zoveel verschillende verhalen in de dikke twee uur probeerde te proppen. Het voelde alsof het niet af was, en dat was het ook eigenlijk niet.

  Sam Raimi, regisseur van de drie delen, maakte later bekend dat er nog drie andere delen op de planning stonden. Uiteindelijk zag Columbia Pictures er geen heil meer in om nog verder te gaan met de filmreeks en daarmee was dan ook de koek op voor Spider-Man.

  The Amazing Spider-Man Marvel Movies

  Nog geen 5 jaar na de laatste film met Tobey Maguire, kondigde Columbia Pictures aan dat ze weer nieuw leven in de Spider-Man films zou blazen. Fans waren enthousiast, tot men erachter kwam dat het wederom om een origin story ging. Was het tien jaar geleden nog origineel om het achtergrondverhaal van een superheld te vertellen, inmiddels was dit al veel te vaak gedaan en had iedereen er wel genoeg van.

  Dat bleek ook uit de kritieken die de film ontving. Andrew Garfield als Peter Parker was toch niet wat men ervan verwachtte. Desondanks werd er in 2014 een sequel van de film uitgebracht. Niet alleen met een origineel verhaal, maar ook met een supervillain die nog nooit eerder op het witte doek te zien was.

  Electro, de bad guy waarop Columbia Pictures volop inzette, was niet helemaal wat men ervan verwachtte. Ondanks het feit dat een gerenommeerd acteur als Jamie Fox de slechterik mocht spelen, viel de film toch in het water. Al met al viel het verhaal niet heel erg goed, en ook de andere villain die werd geïntroduceerd, Rhino, viel tegen.

  Paul Giamatti, wederom een gerenommeerd acteur, nam de rol van Aleksei Sytsevich (Rhino) voor zijn rekening. Maar zijn rol in de film was dusdanig klein dat zowel fans van de superheld als mensen die voor een leuke superhelden film naar de bioscoop gingen, werden teleurgesteld.

  Twee slag betekende in dit geval uit voor Andrew Garfield, want de twee andere Spider-Man films die nog op de planning stonden werden geannuleerd toen Sony Pictures een deal sloot met Marvel om Spider-Man op te nemen in de Marvel Cinematic Universe.

  Toekomst van de Spider-Man Marvel movies

  Diezelfde deal die Andrew Garfield de das om deed, betekende voor Tom Holland goed nieuws. De aankomende Captain America Civil War film betekent dat door de samenwerking tussen Marvel en Sony, Marvel dan eindelijk zelf weer de touwtjes in handen neemt.

  In de nieuwe Civil War trailer zagen we ook de allereerste beelden van Hollands nieuwe Spider-Man in actie. Zoals verwacht gaat Peter Parker de kant kiezen van Tony Stark, fans weten wat er in de tussentijd nog gaat gebeuren in de film, maar we zullen nog niets spoilen. Voor het volledige verhaal moet je toch echt op 28 april in de bioscoop gaan zitten.

  Het nieuwe Spider-Man pak ziet er ook behoorlijk goed uit, het is net even wat anders in vergelijking met voorgaande pakken, iets glimmender, net wat meer gestroomlijnd.

  Naast Hollands optreden in de nieuwe Captain America film, krijgt de Spiderheld volgend jaar ook nog zijn eigen film binnen de MCU. Het gaat waarschijnlijk wel een origin story worden waar we ons doorheen moeten bijten, maar zeker weten doen we dat niet. We hebben wel vertrouwen in Marvel dat ze toffe Spider-Man films neer kan zetten, dus als het dan om een hervertelling van het begin moet zijn, dan mag Marvel dat best doen.

  Naast de deal tussen Marvel en Sony, zit Sony zelf ook niet stil. Onlangs werd door Sony Pictures Entertainment bekendgemaakt plannen te hebben voor een film met villain Venom in de hoofdrol. Dat is het enige wat we ervan weten, maar Venom is een toffe slechterik en mag best een eigen film krijgen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.