Special: Luigi door de jaren heen

Article
vrijdag, 19 juli 2013 om 12:00
xgn google image
Luigi is de ultieme sidekick van de game-industrie. Je oma kent hem, je buurman kent hem, je neefje van acht kent hem; iedereen weet wie hij is. Omdat Nintendo dit personage dankbaar is voor dertig jaar trouwe dienst, riep het bedrijf 2013 uit als ‘het jaar van Luigi’. Wat heeft de groenblauw geklede loodgieter allemaal moeten doorstaan om zoveel aandacht op zich te vestigen?
Dit jaar, ‘het jaar van Luigi', greep the big N aan om het dertigjarig bestaan van de bekende bijrolvertolker te vieren. Het was namelijk in 1983 dat we de jongere broer van Mario voor het eerst zagen; de geboorte van Luigi in de arcadegame Mario Bros. De twee trokken erop uit om het riool schoon te maken door schildpadden te elimineren en muntjes te verzamelen. Een soort minigame met veel elementen die we vandaag de dag in de Mario-franchise terugzien.
De grote doorbraak?
Twee jaar later in Super Mario Bros. verrichtte Luigi zijn eerste echte heldendaad. Dit was wederom als speler twee. De aandacht ging dus vooral uit naar zijn broeder die Princess Peach redt. Super Mario Bros. 2 liep anders: je moest slechterik Wart verslaan om de wereld Subcon te redden. Dat kon als Luigi, Mario, Toad of Princess Peach. Eindelijk was Luigi de - weliswaar optionele - hoofdrolspeler. In Super Mario Bros. 3 werd hem die glorie weer afgenomen. Eén van ’s werelds bekendste broertjes moest wederom genoegen nemen met de semi-heldendaad als speler twee.
Zijn eerste eigen game
Toch groeide Luigi uit tot een onmisbaar personage en deed aan zoveel mogelijk games mee: Super Smash Bros., Mario Party, Mario Kart, Mario Golf zijn slechts een paar voorbeelden. Mario is Missing! is de allereerste titel waarin Luigi de hoofdrol volledig voor zijn rekening neemt. Deze ietwat educatieve game verscheen in 1992 op de PC en kwam een jaar later pas naar de Super Nintendo Entertainment System (SNES) en de Nintendo Entertainment System (NES). Mario is Missing! mocht niet op veel positieve reacties rekenen.
Luigi als zichzelf
We leerden Luigi pas echt heel goed kennen in 2001. De naam van de game stond toen ook helemaal in het teken van de groene snorremans: Luigi’s Mansion. De bedoeling was simpel gezegd om het grote huis spookvrij te maken. Horror met een knipoog van Nintendo – het personage bleek er uitermate geschikt voor. Bewapend met zaklamp en stofzuiger trok Luigi er met knikkende knieën op uit om zijn taak te vervullen. Het principe bleek zo leuk dat we op 28 maart jongstleden opnieuw met de klungelige, nerveuze loodgieter aan de slag mochten in Luigi’s Mansion 2. Dat avontuur beloonden we met een 9,0 in de recensie.
Het jaar van Luigi
Om de dertigste verjaardag van onze back-up held te vieren, brengt Nintendo nog meer titels in 2013. New Super Luigi U en Mario & Luigi: Dream Team Bros. hebben inmiddels allebei het daglicht gezien. Die eerste game is al te downloaden als je New Super Mario Bros. U bezit, terwijl de fysieke versie volgende week vrijdag in de winkels ligt. Volgens onze recensie zeker de moeite waard. Ook Mario & Luigi: Dream Team Bros. valt enorm in de smaak. We recenseerden hem en gaven het een mooie 8,5.
Luigi is niet meer weg te denken uit gameland en wij feliciteren hem van harte met het bereiken van zijn dertigste. We hopen dat hij nog een hele tijd mee mag gaan.
De belangrijkste Luigi-games in een handige tijdlijn