Sociale Sterren: Interview met Yarasky

  Hij is een ware shooter liefhebber. Toch zet hij zichzelf tegenwoordig liever neer als allround gamer. Een tikkeltje ouder, een tikkeltje wijzer. ‘Ik wil in de toekomst wel wat serieuzere video’s gaan maken.’ Nu houdt hij zelfs zijn tranen in tijdens het live streamen van video’s... Meer weten? Lees dan gauw verder!

  Hoe kom jij de lockdown door?

  “Haha goede vraag, gamen denk ik. Je kan echt bijna niets. We lopen wel met de hond naar het bos. Dat is supergezellig. Dus ik kom nog buiten, en ik ga naar de supermarkt. That’s it, eigenlijk. Ik game eigenlijk meer dan voor de lockdown. En ik vind gamen nog steeds leuk na zoveel jaren.”

  De NOS had een uitzending over mensen die veel gamen, met een guy die een schermtijd had van 8 uur per dag. Waar zit jij nu op?

  “Ik denk dat het voor de lockdown ongeveer 2 uur was. Ik denk dat het nu wel verdubbeld is, wel vier uur. En ook meer in de avonden, door die avondklok.”

  Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

  “Ik leef dag bij dag, ik zie het wel als ik wakker word. Wakker worden en wat rijstwafels pakken. Ik ben écht geen ochtendmens. Mijn wekker staat op 10 uur, maar soms laat ik hem lekker staan. Het YouTube-leven haha."

  Wil je hond dan geen aandacht?

  “Die wacht altijd heel netjes tot we wakker worden en dan doet hij alsof hij ook wakker wordt. Maar hij zit je soms al uren aan te staren. Hij is het zo gewend. Hij is nu 4 jaar en al die tijd doen we ook al YouTube. Dus hij weet wel hoe het gaat.”

  Waar komt de naam Yarasky vandaan? Want je heet gewoon Jan, wat een stuk minder exotisch is.

  “De meesten noemen me wel Jan. Ik wilde gewoon een speciale naam die nergens voor komt. Ik houd ook niet van cijfers in een naam. Dus ik dacht gewoon: ik ga rustig op mijn toetsenbord typen en dan typ ik random letters en dan zie ik wel wat eruit komt. En toen op een gegeven moment stond er Yarasakya. En toen dacht ik: een beetje lang en raar. Toen heb ik daar Yarasky van gemaakt en heel toevallig hebben we een Husky, past er ook mooi bij."

  Yarasakya, klinkt bijna als één of ander duur whisky-merk!

  (Keihard lachend): “Misschien wel een goed idee! Je weet het niet!”

  Ik heb gehoord dat jij ooit Battlefield speelde. Neem me eens mee. Wie was Jan toen, en wie nu?

  “Ik ben ongeveer negen jaar geleden begonnen met YouTube. Ik speelde over het algemeen veel shooters. Ik ben begonnen met Call of Duty destijds later Battlefield. Toen ben ik comments gaan maken erop, dus achteraf inspreken. Toen weer later ben ik live video’s gaan maken, dus live een lekker potje spelen.

  Ik ben echt een allround gamer, maakt me niet uit waar ik op speel. Als het maar lekker speelt. Soms speel ik ook wel op de computer. En ik had ook Game Pass op de computer. Dus af en toe een Age of Empires spelletje of Rollercoaster Tycoon. Ik speel van alles en nog wat en heb alle consoles netjes naast me staan. Ik ben ook blij met crossplay. Het maakt bijna niet meer uit welke console je haalt, want je kan toch wel samen spelen.”

  En wat vind je van de Xbox?

  “Hij is vele malen sneller, dus dat vind ik echt superfijn. En voor de rest: die hele Game Pass is heel chill. Er staan echt games op die ik heel tof vind: Age of Empires, Forza Horizon, Sea of Thieves. Dat vind ik echt goede games”

  Wat is je favoriete serie?

  “Forza Horizon.”

  Kun jij rondkomen van YouTube?

  “Ja. Ik doe het echt al een paar jaar fulltime. Ik heb het 3 of 4 jaar gedaan, dat ik bijna niets verdiende of alleen een horloge kon kopen. Mijn allereerste aankoop was een horloge en daarna een halsband en een riem voor mijn hond. Ik kon het eindelijk zelf betalen. Je hebt YouYube advertenties als inkomen, maar ook campagnes om producten te promoten.

  Dus die hond stond niet eens op 1?

  “Nee, haha. Eerst dat horloge. Een G-shock horloge.”

  Wat is je mooiste gameherinnering ooit?

  "Mijn allereerste game ooit was Doom op een floppy disk en Midtown Madness. Ik wist helemaal niets van computers af. Op een gegeven moment ging mijn vader auto’s downloaden voor Midtown Madness: een pickup truck, een vrachtwagen. Ik dacht echt wowwww. Zo oud is dit. Dat was eigenlijk het begin van dat je eigenlijk iets kon modden op die manier. “

  Heb je ooit gehuild tijdens gamen?

  “Nee. Misschien bij The Last of Us. Meestal neem ik iets op en dan houd ik het in, hahahaha. Dat weet niemand. Die intro van The Last of Us deel één bijvoorbeeld. “

  Misschien helpt janken wel voor je kijkcijfers..

  “Nee, ik houd er niet van. Bij films houd ik me ook altijd in.”

  Je vriendin gamet ook. Krijgen jullie weleens ruzie om wie wat mag spelen?

  “Nee, gelukkig niet. Al is het af en toe wel lastig omdat je bij elkaar in huis woont. Als ik zit te livestreamen, kan zij niet heel hard praten en andersom ook als zij zit te livestreamen. Dus dat is af en toe lastig. Maar voor de rest is alles superfijn en superchill. En het is fijn dat je dezelfde interesses hebt. We kunnen ook met elkaar meedoen.”

  En hoe is het met sponsorships?

  “Dat is business. Je moet elkaar helpen in wat je hebt. Als het voor haar is, is het voor haar, als het voor mij is, is het voor mij en als het voor ons is, is het voor ons. We hebben ook best veel deals samen.”

  Wat is je grootste stressfactor tijdens gamen?

  "Stream snipers. Daar word ik helemaal gek van. Gelukkig heb je nu in de meeste games een codename of dat je je naam verandert. Maar als je Battle Royale-games streamt, landen er soms tien mensen letterlijk op me die mijn stream zitten te kijken. En in andere shooter games zien ze Yarasky op de leaderboard staan en in plaats van dat ze hun potje gaan spelen, gaan ze op zoek naar waar ik loop en als ze weten waar ik ben, komen ze met z’n allen op je af rennen. Af en toe kan het leuk zijn, want als ik ze dan allemaal kill, is het geweldig. Maar als ze op alle kanten op je af komen, word ik daar echt wel gestresst van.“

  Hoe is de sfeer tussen influencers en YouTubers onderling?

  “Het is over de jaren onderling wel heel erg veranderd. Ik ben begonnen toen iedereen nog heel chill was en toen werkten we ook nog veel samen en dan help je elkaar ook een beetje. Maar op een gegeven veranderen dingen en ben ik in mijn eentje doorgegaan, dat heeft goed uitgepakt. Er wordt wel veel gepraat, soms negatief, soms positief. Daarom vind ik het wel fijn dat ik alles met mijn eigen groepje doe, sommigen zijn YouTuber, soms kijkers die meedoen. Er zijn veel meer groepjes en natuurlijk veel meer YouTubers bij gekomen, maar iedereen doet zijn eigen ding en dat is juist goed.”

  Wat gaat je eerste vakantiebestemming worden na corona?

  “Ik wil graag naar het noorderlicht, een sneeuwhotel ofzo. Ik houd van kou en sneeuw.”

  En aan welk tv-programma wil je meedoen?

  “Nou ik kijk echt programma’s als De Rijdende Rechter en Undercover in Nederland, daar wil ik liever niet in belanden eigenlijk haha. Maar ik upload elke dag dus hoe zorg ik er een maand lang voor dat het niet lijkt alsof ik weg ben, met bijvoorbeeld Expeditie Robinson? Maar ik sta voor alles open.”

  Waar zou je absoluut niet aan meedoen?

  “Iets met boxing of een onderbroekenreclame, hahaha.”

  Er komt een samenwerking aan van ons met jou, we gaan namelijk 8 uur lang gamen! Wat denken hoe je kansen liggen als je gaat gamen met onze Luuc?

  “Ik ben wel heel fanatiek. In shooter-games denk ik dat ik de overhand heb, maar als we de andere klasse ingaan, kan het lastig worden, denk ik.”

  Ik ga het doorgeven aan Luuc. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

  “Misschien serieuzere kant. Wat serieuzere games, misschien wat meer storylife. Nu lachen en gieren we en brullen we. Maar ik merk wel dat ik af en toe wel wat serieuzere games wil spelen en ook om er serieus op in te gaan.”

  Wat is je favoriete game aller tijden?

  "The Last of Us. Die heb ik drie of vier keer gespeeld."

  Wat is gekste moment dat je met een fan hebt meegemaakt?

  "We waren een keer bij een meeting en we hadden tien uur lang daar gestaan. Toen waren we klaar en ik naar de auto liep, zat daar iemand op een fiets me te filmen en uit te schelden en ik vind dat wel grappig. Want wat ben je aan het doen? Ik negeerde hem gewoon. Ik vind dat mooi want wat heeft hij uiteindelijk aan zijn filmpje? Dat ik niet reageer. Dus hij heeft uren moeten wachten totdat die meeting voorbij was en dan heeft hij een video waar hij niets aan heeft en zijn eigen hele dag verpest. Ik kan er wel om lachen."

  Tegen welke influencer kijk je het meest op?

  "PewDiePie heb ik best veel bekeken."

  Wat is jouw mening over het woord influencer?

  "Mij maakt het niet uit."

  Wat is jouw laatst bekeken artikel op XGN?

  "Oe! Ik google soms iets en dan staan jullie meestal bovenaan en dan klik ik het aan. Ik wil vaak weten wanneer een game uitkomt en dan staan jullie vaak bovenaan."

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.