Gaan we deze smartwatches verwelkomen in 2020?

  Smartwatches nemen steeds meer de rol over van het klassieke horloge. Dit jaar zijn er dan ook weer een aantal interessante, nieuwe opties bijgekomen. Maar wat kunnen mogelijk we allemaal in 2020 verwachten op het gebied van smartwatches?

  Xiaomi

  Xiaomi Mi Watch

  Eén smartwatch waarvan we honderd procent zeker weten die in 2020 naar Nederland gaat komen is de Xiaomi Mi Watch. De Mi Watch is niet de eerste smartwatch van het Chinese bedrijf, want met alle versies van de Amazfit biedt het al veel opties aan.

  De Xiaomi Mi Watch is daarentegen wel de eerste smartwatch van het bedrijf die echt de concurrentie aan moet gaan met grootmachten als Apple en Samsung. De smartwatch lijkt dan ook op het eerste gezicht veel op de Apple Watch met het rechthoekige scherm en een draaibare kroon.

  Met het bijhouden van fitness activiteiten, je hartslag en je VO2 Max-rating doet het horloge niet alleen dienst als digitale assistent. Toch zal ook op dat gebied de Mi Watch aan de wensen voldoen, want de smartwatch draait op Wear OS met een eigen MiUI skin er overheen. Wanneer de Xiaomi Mi Watch precies uitkomt in Nederland is nog niet bekend, maar de smartwatch is al uitgebracht op de Chinese markt eind november.

  Fitbit

  Google Pixel Watch

  Google stond zo’n beetje aan de wieg van de smartwatches samen met Apple, dankzij het Wear OS-platform. Elk jaar verliest Google alleen partners die digitale horloges maken met hun operating system. Het is dan ook geen geheim van de techgigant haar eigen smartwatch wil gaan maken, in navolging van haar eigen smartphones - de Pixel-lijn.

  In 2019 kocht Google een meerderheid in het bedrijf van Fitbit, een bedrijf dat een fitness app beheert en sinds kort smartwatches maakt met de Fitbit Versa. Het lijkt er dan ook op dat Google de kennis en mankracht van Fitbit wil gaan gebruiken om haar eigen lijn van smartwatches te beginnen. Kijk er dus niet raar van op als in 2020 plotseling de Google Pixel Watch opduikt.

  Apple Watch Series 6

  Net zoals met de iPhone komt Apple nu ook elk jaar op de proppen met een nieuwe versie van de Apple Watch. Het is dan ook geen grote gok om te stellen dat in 2020 de Apple Watch Series 6 op de markt zal worden gebracht. De vraag is alleen met welke nieuwe features die wordt gelanceerd.

  Met de Apple Watch Series 5 kwam het techbedrijf eindelijk met een always-on display, waar al lang om werd gevraagd door de fans. Er is alleen nog geen officiële ondersteuning voor het bijhouden van je slaappatroon, wat wel wordt aangeboden door veel andere smartwatch-fabrikanten. De kans is vrij groot dat Apple die functie zal introduceren met de Apple Watch Series 6.

  Daarnaast is er nog een ander ding: het design van de Apple Watch. Al sinds de eerste versie is er niet veel veranderd aan het uiterlijk en wordt er strak vastgehouden aan het rechthoekige design. Veel mensen zweren daarentegen bij een rond design. Kunnen we in 2020 misschien eindelijk een twee optie naast het klassieke uiterlijk van de Apple Watch verwachten?

  Fossil

  Fossil Hybrid HR 2

  Er zijn vaak een aantal vaste argumenten die je hoort van mensen die niet willen overstappen op een smartwatch: ze willen niet nóg een apparaat hebben die ze elke nacht moeten opladen, ze willen geen horloge die de helft van de tijd een zwart scherm is en ze prefereren de mechanische wijzers van een klassiek horloge. De hybrid smartwatch is vaak een ideale oplossing voor die mensen en de voorvechter van die stroming is Fossil.

  De horlogefabrikant kwam in 2019 bovendien met de revolutionaire Fossil Hybrid HR. Een smartwatch met mechanische cijfers en plaat, maar met een e-ink display in het midden. Op dat scherm kan informatie als het weer, de hartslag en natuurlijk notificaties worden getoond. Tegelijkertijd biedt de Hybrid HR de stijl van een klassiek horloge.

  Het zal ons niet verbazen als Fossil in 2020 met een verbeterde versie van het ontwerp komt. De eerste Hybrid HR kent nog een aantal kinderziektes en problemen die met een tweede versie perfect verholpen kunnen worden. Als dat het geval is, dan is er geen enkele reden meer om niet over te stappen op een smartwatch.

  Samsung

  Samsung Galaxy Watch 2

  De Galaxy Watch-lijn heeft Samsung geen windeieren gelegd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf was al lekker op dreef wat betreft smartwatches, maar sinds de lancering van de originele Samsung Galaxy Watch in 2018 staan steevast ergens bovenaan in beste smartwatches-lijstjes. Dat is ook geen verrassing, want de features van Samsung’s line-up is beresterk, met name door het makkelijke gebruik van de rotating bezel.

  Die fysieke rand om het scherm heen om door de UI heen te wandelen hebben we alleen niet meer gezien sinds de originele release van de Galaxy Watch. Daarna is Samsung namelijk gekomen met de Active 1 en 2, die met een sportiever design geschikt is voor mannen én vrouwen. De Active 2 introduceerde wel een digitale bezel in de rand van het scherm, maar toch geeft dat niet hetzelfde, fijne gevoel van de fysieke versie.

  Stiekem verwachten, en hopen, we dan ook op een echte opvolger in de Samsung Galaxy Watch 2. Op het gebied van features zijn er namelijk met de Active geen heel grote stappen gezet en op het gebied van accuduur is de line-up zelfs achteruit gegaan. De concurrentie kruipt bovendien langzaam dichterbij. Wil het techbedrijf dan ook indruk blijven maken, dan zal het in 2020 toch echt met een grote update moeten komen in plaats van de relatief kleine vooruitgang van de Active-horloges. Wij kijken al uit naar het nieuwe aanbod.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.