Smartphone beveiligen - 5 tips om veilig door het leven te gaan

Article
vrijdag, 08 april 2016 om 16:54
xgn google image
WhatsApp heeft onlangs haar End-to-End Encryption uitgerold en je zo beveiligd tegen pottenkijkers. Maar wat kun je zelf doen tegen deze pottenkijkers? Misschien nog wel belangrijker, zijn er apps voor? Dat lees je in deze lijst met 5 tips zodat jij je smartphone beveiligen kunt.
We hebben geprobeerd om deze tips zo eenvoudig mogelijk te houden zodat iedereen er wat aan heeft, zij het Windows Phone of Android, iOS of Ubuntu, het maakt niet uit. Als je jezelf maar houdt aan deze 5 tips zodat jij je smartphone beveiligen kunt!
Sommige van deze tips lijken misschien een beetje simpel, maar het zou je nog verbazen hoeveel mensen op een erg simpele toegang verschaffen tot hun mobiele telefoon. We gaan ze allemaal even bij langs, wedden dat jij een van deze tips nog nooit in de praktijk hebt gebracht?

5. Download geen apps van ontwikkelaars die je niet kent

Een gratis spin-off van Angry Birds Star Wars? Of toch die ene RPG die behalve de titel wel heel veel lijkt op Final Fantasy 7? Ach waarom zou je het niet downloaden? Het is gratis, wat kan het voor kwaad?
Nou, naar blijkt een hele hoop. Waar je op je computer wel drie keer nadenkt voordat je een vaag programma downloadt, ga je op je smartphone vrolijk aan de slag met die app die belooft je batterijduur met 600% te verlengen.
Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, en niet iedereen maakt deze fout. Maar heb jij nooit een Flappy Bird Spin-Off gedownload toen de officiële game uit de Appstore en PlayStore werd gehaald? Waarschijnlijk wel.
Check waar een app vandaan komt, de meeste mensen gebruiken hun smartphone tegenwoordig vaker dan hun PC, dus waarom zou je dan niet iets voorzichtiger omspringen met zo’n apparaat?
Net zo min als je een nieuw programma voor je PC downloadt, zou je dat ook niet moeten doen voor je smartphone. Er staan immers meer dan genoeg gevoelige persoonsgegevens op, is het dan niet een handig idee om iets voorzichtiger om te springen met een apparaat waar al je privégegevens op staan?

4. Zet je Wi-Fi uit als je van huis of werk weggaat

Deze tip klinkt misschien een beetje vaag, maar het is er zeker een die in dit rijtje thuishoort. Als je namelijk je Wi-Fi op je telefoon niet uitschakelt, blijft het apparaat zoeken naar een beschikbaar Wi-Fi signaal. En iets wat zoekt, kan ook gevonden worden.
Wanneer een hacker een nep Wi-Fi signaal opzet en jouw telefoon te pakken weet te krijgen, ligt er een wereld aan mogelijkheden voor hem open. Hij heeft toegang tot alles wat jij op je toestel hebt staan en kan zelfs je bankgegevens binnenhalen door te kijken naar wat je voor het laatst hebt getypt.
Daarnaast is het misschien ook nog even handig om te zeggen dat je niet zomaar blindelings moet inloggen op een open Wi-Fi netwerk. Waneer je deze zomer op een terras zit en je een Wi-Fi adres ziet met dezelfde naam als het café waar je bent, check dan even bij de ober of er bij het café ook daadwerkelijk Wi-Fi wordt geleverd. Het kan namelijk zijn dat er simpelweg een slimme hacker bij je op het terras zit.
Bovenstaande tip geldt eigenlijk ook voor laptops. Maar meestal hebben laptops wel een dusdanig goede anti-virus dat er direct een check wordt gedaan of het Wi-Fi netwerk betrouwbaar is.

3. Let op waar je toestemming voor geeft

Een app vraagt om toestemming, maar niet elke app heeft dezelfde bedoelingen met jouw toestemming. Wat moet een spelletjesapp met toegang tot je andere app. Of wat moet Candy Crush bijvoorbeeld met jouw microfoon?
Op iOS en sinds kort ook op Android devices is het mogelijk om een app bepaalde toestemmingen wel of juist niet te geven. Op deze manier hoef je niet klakkeloos overal mee akkoord te gaan voordat je aan de slag kunt met je vers gedownloade app.
Wan geef toe, hoe vaak lees jij de voorwaarden van een app? Precies, dat doet ook niemand die de zin van het leven nog voor zich wil houden.
Daarom is het handig dat Google en Apple deze feature aan hun mobiele besturingssysteem hebben toegevoegd. Op deze manier heb je én een duidelijk overzicht van welke app waarvoor toestemming heeft, én je hebt zelf in de hand waar je toestemming voor geeft.
Wel zo prettig toch? Dat je zelf in controle bent over wie ergens bij mag en wie niet? Je laat immers ook niet zomaar iedereen binnen bij je thuis.
Dus waarom dan wel als je een app downloadt? Er staat immers genoeg op je mobiele telefoon waar je liever niet van hebt dat dit uitlekt, zij het contacten of bepaalde foto’s.

2. Je smartphone is een computer

Wat veel mensen niet lijken te realiseren wanneer ze een nieuwe smartphone nemen, is dat ze daarmee gewoon een mini computer aanschaffen. In principe is een smartphone dan ook niets anders dan een computer waarmee je ook telefoongesprekken kunt voeren en sms-berichten kunt versturen.
Dit lijkt misschien logisch, aangezien je alles op je telefoon kunt doen wat je op een pc ook kunt doen. Maar mensen denken veel minder na bij wat ze doen. Advertentietje?
Ach, waarom zouden we niet een gratis iPad willen winnen? Waar we op de PC of laptop gewend zijn om door dit soort spam heen te prikken, is het verbazingwekkend hoe weinig mensen zich realiseren dat een smartphone ook een computer is.
Een van de belangrijkste van de 5 zodat jij je smartphone beveiligen kunt luidt dan ook: vergeet niet dat je smartphone een computer is. De telefoon in je broekzak kan net zo goed gehackt worden wanneer deze niet beveiligd is als de computer op je slaapkamer of je laptop in je tas.

1. Installeer een anti-virus

Zoals we al zeiden, je smartphone is een computer, en elke computer loopt het risico op virussen, spyware, malware etc., daarom mag je best eens onderzoek doen naar een goede anti-virus.
Denk maar niet dat je smartphone niet besmet kan worden, iedereen downloadt wel eens een bestand of een vreemde app. Daarom is het goed om standaard een anti-virus op je telefoon te hebben die gelijk controleert wat er bij je binnenkomt.
Zoek het internet er maar op na: een vrouw die een app downloadde en wiens telefoon nu ineens sms’jes verstuurt naar Djibouti. Of misschien ben je spontaan aangemeld voor een betaalde sms dienst waar je zelf geen weet van hebt.
Je kunt op zoveel verschillende manieren de boot in gaan, dat we ons bijna afvragen waarom niet iedereen standaard een anti-virus op de telefoon heeft staan. Het zou eigenlijk beter zijn als de fabrikant direct zo’n app voorinstalleert, ze doen het ook met Facebook, Twitter en Instagram, dus waarom dan niet met een app waar je echt wat aan hebt.
We hebben er geen aandelen in, maar als we je als tip Avast antivirus mee kunnen geven. Dit is de meest gebruiksvriendelijke app en deze gaat direct met je telefoon aan de slag zodra je deze hebt geïnstalleerd. Eenvoudigweg downloaden via de Appstore of Playstore en je bent meteen beveiligd.
Het is zo simpel om je telefoon te beveiligen dat we ons oprecht afvragen hoe het kan dat de systemen nog steeds bevuild worden met virussen en andere viezigheid.
Nou, dat was niet zo moeilijk toch? Heb jij al het bovestaande al gedaan? Dan ben je erg goed bezig.
Als je dit niet hebt gedaan is er ook nog geen man over boord, het is nooit te laat om jezelf te beschermen. Hou voortaan deze 5 tips zodat jij je smartphone beveiligen kunt!