Sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals in Ahoy Rotterdam

  De EU LCS Spring Split Finals is gisteren gespeeld en G2, met Nederlandse invloeden, ging met de eerste prijs aan de haal. Een uitverkocht Ahoy, een geweldige show en zelfs de 'wave' die door het stadion ging. Dat gamend Nederland helemaal klaar was voor het eerste grote eSports evenement, lees je terug in dit sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals.

  Met 27 miljoen spelers per dag is League of Legends momenteel het meest gespeelde spel ter wereld. Dat het super groot is, blijkt wel uit het feit dat maar liefst 36 miljoen mensen in het stadion of via livestream naar de finale keken van de eSports wereldkampioenschappen afgelopen oktober. ESports leeft en de spelers zijn voor vele jonge gamers idolen. Het zijn de professionele topsporters van deze tijd.

  Sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals in Ahoy Rotterdam

  Eerste keer in Nederland - Ahoy

  Zoals we ook uitgebreid in onze voorbeschouwing hebben verteld, was het dit weekend de eerste keer dat een groot eSports evenement Nederland aandeed als thuisbasis voor de grote finale. Een volgepakt Ahoy zat twee dagen vol League of Legends liefhebbers vanuit heel Europa die hun idolen aanschouwden en naar een overwinning zongen. Daarnaast werden de teams vanuit huis nog eens door honderdduizenden mensen gevolgd.

  Geweldige show

  Ruim twee uur voor het begin van de eerste wedstrijd stonden er al gigantische rijen voor Ahoy, vol zenuwachtige toeschouwers die niet konden wachten tot de finale zou beginnen. Sommigen hadden het shirt van hun favoriete team aangetrokken, een ander had een spandoek gemaakt. Er stond zelfs een uur lange rij om een (tijdelijke) tattoo van de finalisten te laten zetten.

  De sfeer was ontzettend gemoedelijk en het publiek zorgde er met liedjes voor dat de pre-party buiten al enigszins begon. Eenmaal binnen was er de mogelijkheid om op de foto te gaan met enkele cosplayers (mensen die verkleed zijn als personages uit de game). En foto's te maken voor een grote League of Legends muur, waarop je ook een bericht achter kon laten.

  Een half uur voor het daadwerkelijke begin van de finale, kwam er één van de bekende Riot Games gezichten het podium op, om het publiek - als dat al nodig was - nog eens goed op te zwepen. Hij vroeg het publiek of ze er zin in hadden en wie ze wilden zien winnen. Ondanks de Nederlandse invloeden bij G2, leek Origen de favoriet van de Nederlandse fans te zijn.

  Sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals

  Heerlijk vlot tempo

  Vanaf klokslag 5 uur begon de show. Voor de liefhebbers die vaker naar LCS shows kijken - die doorgaans in Berlijn worden gehost -, voelde de show ontzettend vertrouwd aan. Onder leiding van presentatrice "Sjokz" werden op voorhand de teams en hun weg naar de finale besproken. Enkele oud-profs en de Nederlander "Febiven", die op zaterdag nog derde werd met Fnatic, lieten ook hun licht erop schijnen.

  Nadat de finale door de kenners was ingeleid, was het tijd voor de spelers om op het podium te komen. Onder luid gejuich namen de spelers plaats op het spelerstoneel en zetten zichzelf achter hun pc. Na de eerste ronde Picks & Bans, kon de finale beginnen.

  Na afloop van iedere wedstrijd werd deze behandeld door de tafel met analisten. Om vervolgens weer toe te werken naar de volgende wedstrijd. Tussen de wedstrijden door was er hooguit vijftien tot twintig minuten pauze, wat zorgde dat de aandacht van het publiek de gehele tijd op het podium gevestigd bleef. Dit kwam de show en sfeer erg ten goede, zeker omdat een best-of-five seris makkelijk 5 uur kan duren.

  Cadeautjes voor de fans

  Tijdens de pauzes werd er door vele Riot medewerkers 'Swag' het publiek ingeschoten. Het zijn kleine hebbedingetjes die met een luchtkanon richting het publiek werden geknald. Daarnaast werden er korte filmpjes getoond waarin de ouders van de Nederlandse deelnemers vertelden over hun gamende zoon en het feit dat hij dit professioneel doet.

  Voor liefhebbers van het spel, maar ook voor mensen die nog niet bekend waren met het LCS evenement, moet het een geweldige ervaring geweest zijn. Er kan niet iemand zijn die zich op een bepaald moment verveeld heeft. De show was snel, de wedstrijden waren spannend en de sfeer was top. Zo goed zelfs dat er meermaal een wave door het stadion ging, alsof je bij het WK voetbal zat.

  sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals

  De finale

  De finale tussen G2 en Origen begon redelijk eenzijdig met G2 dat de tegenstander werkelijk alle hoeken van t speelveld liet zien. In de tweede game wist Origen zich erg goed te herpakken en dikverdiend de 1-1 op het bord aan te laten tekenen. Nadat game 3 nagenoeg een herhaling was van de eerste wedstrijd, leek game 4 voor Origen weer de goede kant op te gaan. Ze stonden inmiddels op 2-1 achterstand en leken 2-2 te gaan maken.

  Helaas voor de spelers van het Spaanse team wisten ze een ruime voorsprong niet om te zetten in een overwinning en wist G2 langzaam aan terug in de wedstrijd te komen. Op het moment dat Origen de baron - een tijdelijke boost voor je team - ook nog eens weggaf, was het gedaan. G2 had zich teruggeknokt en trok, onder leiding van de 17-jarige Perkz die werd verkozen tot 'Spring split rookie', ook de vierde game naar zich toe.

  Meer over het verloop van de wedstrijden in de finale, is te lezen in ons liveverslag EU LCS Spring Split Finals.

  Sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals

  Winaar G2

  G2 is het team dat dit jaar voor het eerst op het hoogste competitieve League of Legends niveau uitkomt. Het blijkt een geweldig team te zijn, want niet alleen schoven ze vorige week het 'machtige' Fnatic opzij, ook de grote favoriet voorafgaand aan het seizoen, Origen, moest er met een 3-1 nederlaag aan geloven.

  Support Glenn "Hybrid" Doornenbal zei na afloop. "Winnen voelt geweldig natuurlijk. Het is echt onbeschrijfelijk ook om voor zoveel mensen te spelen". Hij bedankte daarnaast het Nederlandse publiek voor de grote opkomst. Ook coach Steltenpool bedankte op zijn beurt alle League of Legends liefhebbers die afgelopen weekend naar Ahoy zijn gekomen.

  Het talentvolle team van G2 kan zich nu op gaan maken voor de Mid Season Invitational in China, waar alle winnaars van iedere regio zullen uitmaken wie het beste team van dit moment is. Vervolgens zullen ze vol vetrouwen de EU LCS Summer Split in gaan, in aanloop naar de grote League of Legends wereldkampioenschappen die in oktober in Los Angeles gehouden zullen worden.

  Sfeerverslag EU LCS Spring Split Finals - eSports leeft in Nederland

  Het was een geweldig weekend vol mooie, spannende wedstrijden en een geweldige show. Iedere toeschouwer ging voldaan naar huis. Zo tevreden zelfs dat een enkeling het 'de beste dag uit zijn leven' noemde. Dat eSports in Nederland leeft, moge duidelijk zijn. Met de samenwerking tussen ESL en de Amsterdam ArenA kunnen we (hopelijk) snel met de Dota 2 kampioenschappen alles herbeleven.

  League of Legends

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.