Scarlett Johansson in Ghost in the Shell - Waarom ze perfect is voor de rol!

  Ghost in the Shell is geen onbekende naam voor animeliefhebbers. En eindelijk krijgt de anime een live action verfilming. Scarlett Johansson staat in de hoofrol en mag in de huid kruipen van The Major. Maar wat kunnen we verwachten van Johansson? Wij verdiepen ons in de rol van Scarlett Johansson in Ghost in the Shell in deze special!

  Scarlett Johansson speelt Motoko Kusanagi, ofwel The Major in de live action verfilming van Ghost in the Shell. Natuurlijk is zij geen Aziatische, maar een Amerikaanse actrice. Toch kreeg ze de rol aangeboden, en dat is niet voor niets. Haar invulling van deze rol heeft al voor de nodige ophef gezorgd, maar zelfs Mamoru Oshii, de regisseur achter de animefilms, heeft uitgesproken dat Johansson zijn stoutste verwachtingen overtroffen heeft.

  Scarlett Johansson in Ghost in the Shell

  Haar CV past precies

  The Major is van oorsprong een mens, maar door een ongeluk is ze alles kwijtgeraakt, inclusief haar lichaam. Het enige wat nog van haar over is, is haar brein in een cybernetisch lichaam. Ze is dus een ‘Ghost in the Shell’. Er is zoals gemeld wat ophef geweest over Johansson in de rol van The Major, maar juist zij is geknipt voor de rol, kijkend naar haar CV.

  Ze heeft natuurlijk al genoeg klussen op zich genomen waarin ze een soortgelijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan haar rol in de Avengers films. Ze speelt in deze films Natasha Romanova of Black Widow, een koelbloedige huurmoordenares zonder enig mededogen. Juist, geen emotie: precies wat een cyborg nodig heeft. Daarbij is dit een rol die ook wat betreft actie mooi aansluit op Ghost in the Shell.

  In Her speelde ze al eerder een A.I., wat ook wel bij Ghost in the Shell past, al is Her natuurlijk een film van een heel ander kaliber. Het beste past haar rol in het recente Lucy misschien nog wel bij de rol van The Major. In deze film krijgt Johansson namelijk controle over haar gehele brein, waardoor ze een soort supermens wordt. Ook in deze film trekt Johansson de kast open wat acteerwerk betreft. En ook hier laat ze zien dat ze geknipt is voor haar rol in Ghost in the Shell.

  Scarlett Johansson in Ghost in the Shell - Haar voorbereiding

  Johansson heeft zich eigenlijk al jaren voorbereid op haar rol in Ghost in the Shell. De rol in deze film is er een die, zoals je op de vorige pagina kon lezen, vol actie zit. Maar niet alleen dat, het is er ook een waarbij je niet te veel emotie moet vertonen. Natuurlijk heeft Johansson de ervaringen uit eerdere films dan ook meegenomen naar Ghost in the Shell, inclusief haar training voor de Marvel films. Maar de actrice heeft veel meer gedaan om zich voor te bereiden op haar rol van The Major.

  Onder andere in een interview met Collider heeft Johansson verteld hoe zij zich heeft voorbereid op haar rol. Zo heeft Johansson geprobeerd om zo instinctief mogelijk in de rol te gaan zitten, maar ze kende Ghost in the Shell nog helemaal niet. Dus heeft ze eerst de animefilms en series gekeken, nog voordat ze het script erbij pakte.

  Vervolgens heeft ze zich meer verdiept in The Major, haar identiteitscrisis toen ze cyborg werd en hoe ze zich uiteindelijk ontwikkelde. Johansson heeft zich ook verdiept in de wereld zoals regisseur Rupert Sanders die visualiseert. Vervolgens heeft ze, om The Major te worden, al deze dingen vermengd. Een prima voorbereiding, als je het ons vraagt.

  Fysiek prima geschikt voor de rol van The Major

  Ghost in the Shell is van origine natuurlijk een manga. Over het algemeen zijn de karakters in dergelijke films en series van Aziatische afkomst. Johansson is natuurlijk alles behalve Aziatisch, iets waar fans van de franchise zich behoorlijk zorgen om maakten. Logisch ook, want er zijn al eerder behoorlijk wat live-action animefilms voorbij gekomen die niet geweldig waren. Denk bijvoorbeeld even terug aan Dragon Ball. Nee, niet geweldig.

  Op haar afkomst na is Johansson fysiek behoorlijk geschikt voor de rol. Ze is met ongeveer 1 meter 60 geschikt voor de rol van The Major, die in de serie en films ook niet bijzonder groot is. Daarbij is Johansson een fitte verschijning. Ze is redelijk afgetraind, maar niet overdreven. Daarbij heeft ze ook niet te grote borsten, iets wat belangrijk is aangezien het om een verfilming van een anime gaat waarin dit ook niet het geval is.

  En laten we eerlijk zijn. Als we ons een vrouwelijke cyborg zouden voorstellen zou deze niet opvallend afgetraind zijn, een fitte verschijning hebben en geen overdreven onnatuurlijke kenmerken hebben. Dus eigenlijk kun je stellen dat Johansson qua verschijning een prima cyborg kan vertolken, en daar zullen de mannelijke kijkers niets op tegen hebben!

  Ultieme vrouwelijke superheld?

  Scarlett Johansson kan dan wel een prima cyborg vertolken, maar ze is door alles wat ze gedaan heeft veel meer dan alleen een prima cyborg. Ze komt al snel in je gedachten op als ultieme vrouwelijke superheld en dat is niet voor niks. Natuurlijk helpt haar rol als Black Widow in de Marvel films ook hier een handje. In die film is ze tenslotte een superheld. Maar los van haar rol in deze films blijft het label van vrouwelijke superheld echt plakken op Johansson.

  En dat komt voornamelijk doordat Johansson een fitte verschijning heeft, voor velen behoorlijk wat sex appeal heeft en last but not least flink wat kennis heeft van martial arts. En niet alleen op het witte doek gedraagt Johansson zich heldhaftig. Zo zet ze zich voor een hele waslijst goede doelen in zoals de Michael J. Fox Foundation en Oxfam. Ze spreekt zich dan ook geregeld uit over dingen die haar bezig houden.

  Over de rassenkwestie die Ghost in the Shell losmaakte vertelde ze onlangs nog dat zij de rol niet vanuit ras bekijkt, maar juist vanuit geslacht. Een hele andere benadering die deels korte metten maakte met de hele discussie rondom haar casting. Dit alles maakt Johansson misschien wel de ultieme vouwelijke superheld.

  Hoe ze het in Ghost in the Shell gaat doen, kun je vanaf 29 maart op het witte doek zelf gaan zien. Vanaf dan de film namelijk in de Nederlandse bioscopen, in 3D en IMAX 3D.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.