Satoru Iwata is overleden - En nu Nintendo?

  Satoru Iwata, alleen de naam zegt 95% van de gamers onder ons wel iets. Een van de bekendste namen in de geschiedenis van Nintendo. En nu is hij niet meer. Afgelopen zaterdag is Iwata overleden op 55-jarige leeftijd. Maar wat betekent dit verlies voor Nintendo?

  Satoru Iwata is geboren op 6 december 1959. Al vroeg wist hij wat hij met zijn leven wilde. Hij was bijzonder geïnteresseerd in games en kwam ook nog eens uit een omgeving waarbij het programmeren met de paplepel ingegoten werd. Zijn toekomst stond dus al snel vast; hij zou spellen gaan maken.

  iwata overleden

  Nintendo verliest één van ons

  Eerst ging Iwata aan de bak bij HAL Laboratory Inc. onder aan de ladder als programmeur, maar dat zou niet lang duren. Zijn talent was namelijk overduidelijk. Binnen een jaar was Iwata coördinator van de softwareproductie.

  HAL Laboratories Inc. had nauwe banden met Nintendo en het bedrijf, en dus Iwata, werkte onder andere aan games als Kirby. Dat was niet het einde van de rit voor Iwata. Een aantal jaar later, in 2000, kwam Iwata namelijk bij Nintendo in een warm bad terecht als hoofd van de afdeling Corporate Planning.

  Iwata heeft dus van kleins af aan affiniteit met games gehad. Maar goed, dat heeft iedere programmeur die in de industrie werkt. Alleen bij Iwata ging het verder. Hij begreep bijna feilloos wat een game interessant maakt, waarvoor gamers een game zouden kopen. Wat gamers verwachten als ze gaan spelen.

  iwata overleden

  De Steve Jobs van Nintendo

  Iwata was niet alleen één van ons, iemand die gamers en games begreep, begreep hoe de industrie in elkaar zat. Nee, hij was ook een visionair, al had hij het niet altijd goed. Het is niet aan ons om hem een veer in zijn reet te steken natuurlijk, maar dit mag absoluut gezegd worden. Hij was zeg maar de Steve Jobs van Nintendo. Het is dan ook een zwarte dag voor Nintendo en de gamesindustrie.

  Iwata kwam met het 'floppen' van de GameCube binnenvallen als nieuwe directeur van Nintendo. Hij volgde Hiroshi Yamauchi op die op dat moment met pensioen ging. Iwata had op dat moment al Hal Laboratory Inc. van de afgrond gered en werkte intussen ruim twee jaar bij Nintendo.

  En Iwata had een wat andere aanpak dan anderen. Waar de industrie zich richtte op nieuwe technologie en alles-in-een apparaten, trok Iwata zijn eigen plan: Games toegankelijk maken voor iedereen, dus ook de huismoeder en de kindertjes van drie jaar oud. De Wii werd geboren, compleet met Wii Fit en bewegingsdetectie.

  En de Wii deed het bijzonder goed met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren. Daarnaast stond Iwata aan de wieg van de Nintendo DS en niet te vergeten de 3DS die voor het eerst driedimensionale beelden wisten weer te geven door middel van een kijkdooseffect.

  iwata overleden

  In goede en slechte tijden

  Maar Iwata kende niet alleen successen, waardoor hij zichzelf als een ware aanwinst wist te presenteren. Ook in de mindere tijd wist hij zichzelf goed te presenteren. Iwata stond er toen Nintendo in 2002 maar liefst 41 procent en tussen 2002 en 2009 zelfs een driedubbele omzet meemaakte, maar ook toen het minder goed ging met Nintendo.

  Toen in 2011 bekend werd dat Nintendo voor het eerst ooit verlies zou draaien, meldde Iwata meteen dat hij zou doen wat er nodig was en zijn salaris zou halveren. Dat zien we de mensen aan de kop van de gemiddelde zorginstelling niet doen. Iwata ging vervolgens alles op alles zetten om Nintendo weer aan de top te krijgen.

  Helaas voor Nintendo slaat de Wii U niet zo goed aan als aanvankelijk gedacht, maar ook op dat gebied toont Iwata weer veerkracht. Nintendo kondigde namelijk de Nintendo 'NX' al aan en meldde dat er aan mobiele games gewerkt wordt. Van de NX weten we niet precies wat het is, maar dit zal nog bekend worden.

  Daarnaast gaat Nintendo zich naast games op gezondheid richten. Dat schreef Iwata aan de aandeelhouders van Nintendo. Hij meldde dat het bedrijf zich de komende tien jaar ook wil richten op een manier om 'de kwaliteit van het leven op een plezierige manier te verbeteren'. Iwata had op dat moment al galwegkanker, een zeer zeldzame vorm van de ziekte.

  Iwata overleden

  Wat nu?

  De dood van Iwata komt als donderslag bij heldere hemel, net als Nintendo weer positief naar de toekomst kijkt. Met de ontwikkeling van de NX, de mobiele uitbreiding van het bedrijf en natuurlijk de focus op het medische gedeelte lijkt het voor Nintendo de goede kant op te gaan. Alleen kan Iwata hier helaas geen deel meer van uitmaken.

  Nintendo heeft nog geen vervanger voor Iwata aangekondigd, maar wel al uitspraken gedaan over de nabije toekomst en de invulling van de baan, hoe lullig dit ook klinkt. Het bedrijf lijkt zich terdege te beseffen dat het een visionair kwijt is geraakt, maar moet verder. Er wordt in ieder geval nog de laatste eer aan Satoru Iwata bewezen vanuit het bedrijf.

  Genyo Takeda, senior managing director bij Nintendo, heeft deze taak op zich genomen. Althans, hij leidt het comitee dat erover gaat om de man de uitvaart de geven de hij verdient. In de tussentijd zal Takeda samen met Shigeru Miyamoto, de man achter de Mario games, actief blijven als directielid van Nintendo. Beide heren waren al samen met Iwata actief als directieleden.

  Of er een nieuw directielid bij Nintendo komt is vooralsnog onbekend. Takatosho Itoshima, eindverantwoordelijke voor productmanagement bij Common Assets Management, heeft al wel gemeld dat deze dan hoofdzakelijk verantwoordelijk zal zijn voor de mobiele tak bij Nintendo.

  Satoru Iwata is overleden op 11 juni 2015 en laat ons vele fantastische franchises achter. Hij is 55 jaar geworden. Rust in vrede Iwata.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.