Samsung Galaxy S5 - Was het 't wachten waard?

Article
door Joep
dinsdag, 25 februari 2014 om 16:30
xgn google image
Na een wervelwind aan geruchten en mogelijke onthullingen van specificaties komt Samsung eindelijk zelf met de onthulling van haar nieuwe flagship. Dit deed Samsung gisteren op het Mobile World Congress in Barcelona.
Fans hebben er even op moeten wachten maar uiteindelijk is hij er dan, de Samsung Galaxy S5. Het toestel heeft twee belangrijke nieuwe features die we bij de Galaxy S4 nog niet zagen. Wel zagen we deze features eerder al bij concurrenten Apple en Sony.

Waterdicht

Net als nieuwste Sony Xperia-modellen is ook dit toestel waterdicht. Samsung geeft aan dat het toestel maar liefst 30 minuten onder water kan blijven op een diepte van één meter. Voor het geval je hem een keer vergeet uit je broekzak te halen wanneer je gaat zwemmen of wanneer je in bad je Flappy Bird highscore aan het verbeteren bent. Om hem waterdicht te houden zit er over de USB 3.0-poort een klepje als preventie tegen water en stof.

Vingeradrukscanner

Iets wat onlangs al voorbij kwam bij de Apple iPhone 5S zien we nu ook terug bij de Galaxy S5. De homeknop krijg net als het toestel van Apple een vingerafdrukscanner waarmee je het scherm van de vergrendeling haalt. Het verschil met de scanner van de concurrent is dat je bij deze je vinger er overheen moet schuiven waar je bij de iPhone je vinger er alleen op hoeft te leggen. Je kan maximaal 3 vingers instellen om je scherm van de beveiliging te halen. In de toekomst is het ook mogelijk om PayPal-betalingen te voltooien met je vingerafdruk.
Deze veranderingen zijn nieuwe features die we nog niet eerder zagen bij toestellen van Samsung. Verder krijgt de telefoon nog een hoop verbeteringen ten overstaande van haar voorganger, de Galaxy S4. De batterijduur, behuizing, hardware, camera en het scherm krijgen een upgrade.
Samsung Galaxy S5

Scherm

Net als vorige Samsung Galaxy toestellen die werden onthuld, krijgt ook dit Galaxy-toestel een scherm dat groter is dan het scherm van haar voorganger. Het toestel krijgt een 5.1 inch full HD-beeldscherm met dezelfde resolutie als de S4. Hierover was het gerucht dat deze omhoog zou gaan, achteraf blijkt dit enkel een gerucht. De resolutie van dit scherm is 1920x1080 pixels. De verandering in grootte van het scherm is niet bijzonder groot, de S4 had een scherm dat 5 inch groot was.

Camera

Waar de camera bij de Galaxy S4 13 megapixels had krijgt de Galaxy S5 maar liefst 16 megapixels. Natuurlijk een verbetering als je kijkt naar het vorige model, maar hier zit de kracht van de camera niet. De camera wordt ondersteunt door software die de prestatie optimaliseert. De software helpt om de autofocus tijd zo kort mogelijk te maken. Samsung claimt dat de camera binnen 0.3 seconden gefocust is op het desbetreffende voorwerp. Dit is sneller dan elk andere telefoon op de markt. Verder kun je in 4K resolutie filmen met 30 frames per seconde. De camera is zelfs in staat om samen met de 'S Health-app' je hartslag te meten wanneer je een vinger op de lens plaatst
Samsung Galaxy S5 zwart

Behuizing en design

Al lang deden er geruchten de ronde over een premium versie van het toestel. Hoe zou Samsung dan gebruik moeten maken van hoogwaardige materialen. Denk aan behuizingen van toestellen als de iPhone 5S en de HTC One. Deze geruchten zijn niet ontkracht door Samsung, maar voor nu moet men het doen met deze versie. De achterklep is gemaakt van polycarbonaat en is iets ruwer dan de achterklep van de S4. Ook bij dit model kun je eenvoudig de achterklep van het toestel halen waarna je de batterij kan verwisselen. Samsung blijft, op een enkele verandering na, van het design van de telefoon af. De voornaamste verandering die je ziet is dat er putjes in de klep van de batterij zitten. De voorkant van het toestel oogt hetzelfde als de voorkant van de S4.

Batterij

Deze verbeterde batterij heeft een langere levensduur dan haar voorganger en stelt je in staan om 10 uur aan een stuk op het internet te browsen. Wanneer je telefoon onder de 10% batterij komt dan zet het toestel de 'Ultra Saving Power' modus aan. Alle niet essentiële services op je telefoon worden dan uitgeschakeld. Opvallend aan deze functie is dat het scherm hierbij veranderd in een zwart-wit scherm. Samsung claimt dat met nog 10% batterij je telefoon nog 24 uur op standby kan staan voordat hij volledig leeg is. Verder komt het toestel in de kleuren blauw, wit, zwart en bruin.
Samsung Galaxy S5 kleuren

Specificaties

De Galaxy S5 draait op Qualcomm's Snapdragon 801 quadcore processor met een kloksnelheid van 2,5 GHz en heeft een werkgeheugen van 2GB. Hiermee is de S5 aanzienlijk sneller dan de S4. Opvallend is dat dit werkgeheugen 1GB minder is dan bijvoorbeeld het werkgeheugen van de Note 3. De S5 komt in een 16GB- en 32GB-variant en heeft net als vorige modellen de mogelijkheid om het hoeveelheid geheugen te vergroten met een microSD-kaart.Verder draait het toestel op Android 4.4 Kitkat.
Het toestel is vanaf 11 april beschikbaar en heeft een adviesprijs van 699 euro voor het model met 16GB geheugen.