Runefest 2016 aankondigingen - Wat ons allemaal staat te wachten

  Met een gigantische hoeveelheid aan content en mogelijkheden is ook dit jaar Runefest weer een groot succes geweest. Het belangrijkste zijn uiteraard de Runefest 2016 aankondigingen met daarin alles wat RuneScapers komend jaar mogen verwachten. Wat er allemaal langs zal komen, lees je hier!

  Dat Runescape na al die jaren nog altijd een enorme fanbase heeft blijkt wel aan het aantal aanwezigen op deze jaarlijkse conventie. Net als vorig jaar zat de zaal weer afgeladen en was het stil in de gangen zodra het podium werd betreden door de Jagex moderators.

  Niet alleen werden de aankomende updates tot eind dit jaar behandeld, ook werden een aantal grote veranderingen voor de komende paar jaar doorgenomen, maar met name aanpassingen in Runescape tot eind 2017.

  Runefest 2016 aankondigingen - De rest van het jaar

  De eerste aankondigingen werden gedaan op het hoofdpodium onder leiding van de Lead Designer David Osborne en Head Content Designer Mark Ogilvie. Samen met twee andere designers binnen Jagex werden de updates voor de rest van dit kalenderjaar doorgenomen.

  Het belangrijkste van deze updates is de uitbreiding van de nieuwe RuneScape regio The Arc. Dit nieuwe stuk van de RuneScape map Gielinor werd enkele maanden geleden geïntroduceerd, maar was toen nog niet helemaal klaar. Vandaar dat is gekozen om het in twee delen op te splitsen.

  Het tweede deel moet vooral een aanvulling zijn op de gebreken die de nieuwe regio bleek te hebben, met name de weinige mogelijkheden tot geld verdienen binnen het gebied. Het werd een extra, afgelegen regio waar spelers eigenlijk weinig nuttigs konden halen voor hun gewone avonturen.

  De tweede batch zal dit dus veranderen en mogelijkheden bieden tot het unlocken van nuttige wapens en uitrusting die ook buiten de regio gebruikt kunnen worden. Ook zal het spelers een aantal extra miniquests geven die meer diepgang geven over het verhaal van de Eastern Lands van The Arc.

  Runefest 2016 aankondigingen - Bank bidders

  November en december updates in Runescape

  Waar september en oktober in het teken staan van The Arc zal de rest van het jaar iets meer variatie kennen. Meerdere grote, nieuwe quests staan gepland die een aantal questlines af zullen sluiten. Ook de introductie van een quest die je op meerdere manieren en meerdere keren uit kan spelen zal zijn intrede vinden.

  Een ander nieuwe update is de zogeheten Bankbidders, wat volgens lead designer David Osborne iets is waar hij persoonlijk de meeste input in heeft gehad. Als een soort storage wars is het namelijk vanaf november mogelijk te bieden op de bankinhoud van gebande spelers!

  Dat RuneScape een probleem kent van bots is al meerdere keren aangehaald, maar de laatste tijd doet Jagex er een hoop aan om de strijd tegen deze neppe spelers te winnen. Maar om de soms vele miljoenen op accounts weg te gooien is volgens hen ook erg zonde.

  Spelers krijgen daarom de mogelijkheid om aan de hand van de speeltijd van een geband account en wat andere informatie een bod te doen op de volledige inhoud van het account. Zo zou het dus zomaar kunnen zijn dat je voor een vrij laag bod een veelvoud ervoor terug krijgt. Of juist helemaal niks.

  De grote reveal show

  Niet alleen de updates voor de rest van het jaar werden op Runefest 2016 behandeld. Ook een aantal grote en behoorlijke drastische veranderingen binnen de game kwamen aan bod tijdens de grote reveal.

  RuneScape heeft niet zo lang geleden een nieuwe client gekregen. Hoewel deze de grafische mogelijkheden naar een toppunt hielp, waren er een aantal punten waar geen tijd aan was besteed, voornamelijk de lucht en het weer.

  Elke dag in Gielinor is zonnig en alleen binnen bepaalde gebieden veranderd de kleur van de lucht en de omgeving iets. Maar daar komt vanaf volgend jaar een einde aan, want een totale overhaul van het weersysteem van RuneScape staat op de planning. Stormen, zandstormen en bliksem zullen hun intrede maken met de komst van dit systeem.

  Wat ook een opfrisbeurt krijgt is de bank. Elke speler herkent het hebben van veel te veel troep in één ongeorganiseerde kist vast wel en RuneScape heeft datzelfde probleem. Met de komst van placeholders en een ongelimiteerd aantal tabbladen is het de bedoeling dat spelers minder tijd nodig zullen hebben om bepaalde items in hun bank te vinden.

  Runefest 2016 aankondigingen

  De kans om in één klap rijk te worden

  Een van bekende (en beruchte) onderdelen van RuneScape zijn de clue scrolls. Deze schattenkaarten krijg je zo nu en dan bij het verslaan van een monster en bestaat uit een aantal stappen. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de beloning aan het eind.

  Door de jaren heen hebben de clue scrolls een aantal updates gekregen maar het idee is nog altijd hetzelfde. Mocht je veel geluk hebben dan kan je als beloning een van de zeldzame items krijgen die je direct tot multimiljonair maken. Maar meestal blijft het bij de gemiddelde troep waar je niets aan hebt.

  Het klassieke RuneScape (oftewel Old School) kreeg een maandje geleden al een update waarbij een nieuwe clue scroll een intrede vond. Deze Master Clue was als het ware te maken door één van elke vier moeilijkheidsgraden clue scroll bij elkaar te voegen. Een superlastige en lange speurtocht was dan het resultaat.

  Zo’n zelfde idee staat dus op de planning voor 2017 volgens de Runefest 2016 aankondigingen, maar het gaat nog een stap verder. Ook het maken van unieke clue scrolls staat op de planning en iets wat vooralsnog valt te omschrijven als de ultieme schatzoeker.

  Slechts één persoon kan de schat aan het einde van een enkele openbare speurtocht opstrijken, waardoor het elkaar helpen zowel nodig is om verder te komen maar tegelijkertijd gevaarlijk is. Maar het idee van het ontvangen van een item waar er maar één van is in heel RuneScape, dat heeft ook wel wat.

  Quests, quests en nog meer quests

  RuneScape kent een groot aantal quests waarin de speler over de gehele map trekt om andermans problemen op te lossen, op onderzoek moet om een mysterie te ontrafelen of het op moet nemen tegen de meest bizarre wezens.

  Elk jaar komen daar meer en meer quests bij en ook komend jaar zullen daar weer een aantal bijkomen. Zoals eerder gezegd ook dit kalenderjaar nog, maar de grootste toevoegingen staan op de planning voor 2017.

  De Elder Gods, de makers van de planeet Gielinor, vonden hun intrede een aantal jaar geleden en hebben hun eigen questlijn gekregen. Zo nu en dan komt daar een stukje bij en in dit geval brengt het de RuneScapers naar een gigantisch monster die onder water leeft.

  Ongetwijfeld zal ook deze Elder God gekoppeld zijn aan een nieuwe gebied (voorheen was dat ook het geval) wat de spelers waarschijnlijk een soort Atlantis zal geven. Eerdere Elder God quests gaven de speler al toegang tot de meest bizarre omgevingen dus ook deze update zal daaraan bijdragen.

  Niet alleen die questlijn krijgt een vervolg, ook de quests met de ‘normale’ goden krijgen een vervolg en zelfs een einde. Aan de hand van een aantal vragenlijsten bleek dat een groot aantal RuneScapers meer intrede wil zien van personages die er daadwerkelijk wat toe doen en sommige questlijnen wel zat zijn.

  Zodoende zal er een einde komen aan de strijd dus de ruziënde goden, maar zal ook een ietwat bekend personage een grotere rol gaan krijgen in RuneScape; de in zijn moeders kelder wonende Evil Dave.

  Heel veel werd er niet losgelaten tijdens de Runefest 2016 aankondigingen over deze quest, alleen dat hij tjokvol met typische Britse humor zal zitten.

  Runefest 2016 aankondigingen - Expansions

  Grote RuneScape expansions

  De grootste aankondiging tijdens Runefest 2016 was ongetwijfeld de aankondiging van RuneScape expansions. Want waar de updates van RuneScape nu vrij regelmatig plaatsvinden, zal dat vanaf juni 2017 op een heel andere manier gaan.

  De vragenlijsten aan spelers vroegen namelijk ook wat zij vonden van het huidige update schema. Het antwoord was duidelijk: spelers wachten liever één grote update af dan constant kleine stukjes te krijgen. De Arc regio zou in dat geval dus als één grote update moeten zijn gekomen.

  Daarom gaat het stuur bij Jagex volledig om. Elke drie maanden zal er een grote update plaatsvinden die veel nieuwe content in één keer direct aan de speler geeft in plaats van het op te delen. Het gevreesde nadeel van lange tijden geen nieuwe dingen werd meteen ontkracht; die komen ernaast.

  De RuneScape expansions draaien om de grote updates die voorheen op zouden worden gedeeld in batches als wijze van Early Access. Aangezien RuneScapers daar blijkbaar niet warm voor liepen zal de tweede helft van 2017 draaien om de uitbreidingen die het spel op die manier gaat kennen.

  Runefest 2016 aankondigingen - Menaphos

  Woestijnstad Menaphos

  Zo zal in juni de grootste update van het jaar komen; de woestijnstad Menaphos. Toen lead designer Davis Osborne een paar jaar geleden de vraag kreeg of wanneer deze stad eindelijk in het spel kwam zei hij ‘nooit’, maar op Runefest 2016 nam hij die woorden terug.

  Menaphos heft altijd met enkel een naamplaatje en een afgebakend vierkant in de woestijn van RuneScape gelegen, maar spelers hebben er nooit in rond kunnen lopen. Net als met de nieuwere Elvenstad Prifddinas duurde het jaren voordat dit mogelijk was, maar nu is het dan eindelijk zover.

  Ook zal tegelijkertijd een aantal nieuwe achievements in het spel komen, waardoor spelers hun vorderingen op meer dan alleen de gebieden van skills kunnen laten zien. Daarnaast komen er ook een soort time trials vanaf juni 2017 in RuneScape om spelers te laten strijden op een plaats in de highscores.

  Ook de laatste update tijdens de Runefest 2016 aankondigingen was een behoorlijke bombshell. De slayer skill die draait om het doden van een aantal aangewezen wezens om zodoende variatie te brengen in het training van gevechtskills, krijgt een update.

  Het is de eerste skill in RuneScape die van het normale hoogste level (99) door zal worden getrokken naar 120. Er zijn weliswaar al skills die tot dit level liepen, maar dit is de eerste waarvan het naderhand een upgrade krijgt tot boven de 99.

  Dat zal betekenen dat spelers in plaats van de benodigde 13 miljoen ervaringspunten opeens 104 miljoen punten nodig hebben om te kunnen zeggen dat ze het maximale level hebben bereikt. Toch een behoorlijk verschil!

  Daarmee zijn alle updates van de Runefest 2016 aankondigingen behandeld. De komende negen maanden bieden tal van nieuwe updates waarvan we het meeste nu weten. Uiteraard zullen er zo nu en dan ook verrassingsupdates komen, maar vooralsnog is dit de verwachting tot juni 2017.

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.