Retro Game Experience - Minimuseum vol klassieke games

Article
vrijdag, 20 september 2013 om 18:00
xgn google image
In het Beeld en Geluid Museum te Hilversum vond afgelopen weekend de Retro Game Experience plaats, een soort speelbaar minimuseum voor retrogame-liefhebbers. XGN was erbij om de nostalgische sfeer op te snuiven.
De organisatie van de Retro Game Experience liet er geen gras over groeien: al in het atrium van het Beeld en Geluid Museum werden we overspoeld door tientallen oude tv’s, aangesloten op nog oudere consoles en een handvol klassieke arcadekasten om op los te gaan. ‘Neem plaats en geniet’, leek de boodschap. En dat deden de vele bezoekers massaal. Klassiekers als Pitfall (in 1982 uitgekomen voor de Atari 2600) en Super Mario Bros. waren natuurlijk van de partij, naast meer obscure titels die minstens even leuk waren om te spelen.
Voor de oudere gamer vormde deze collectie consoles een heerlijk nostalgische reis door de tijd, voor de jongere gamer een bijzondere geschiedenisles. Beide doelgroepen – en alles wat er tussenin zit – waren in overvloede aanwezig, wellicht mede vanwege het feit dat het Beeld en Geluid Museum ook gewoon open was voor de reguliere tentoonstelling. Een leuk extraatje voor de kinderen als je niet van de Game Experience afwist. Menig vader vertelde zijn zoontje trots over al die klassieke games waar hij mee opgroeide.
Maar er waren niet enkel oude consoles om te bespelen, er was ook een Donkey Kong wedstrijd – wij wonnen niet – en een ruimte vol arcadekasten. Hier was onder andere de eerste commerciële arcadekast, Computer Space, te aanschouwen (helaas kwam van spelen weinig terecht omdat de controls kapot bleken te zijn). Wel gingen we hartstochtelijk aan de slag met Ms. Pac-Man, Space Invaders, Mortal Kombat II, Time Crisis en andere spellen die we vroeger op vakanties en in arcadehallen speelden. En zoals het een echte arcadehal betaamt, stonk het ook in het kamertje in Hilversum naar opwinding en zweet. Vooral naar zweet.
Om het aanbod verder te spekken, konden verder de documentaire The King of Kong en de film Wreck-it-Ralph gekeken worden en waren er enkele panels te bewonen. Zo woonden wij een panel bij over de mogelijke ‘terugkomst’ van arcadegames, aangestuurd door gamejournalist Steven Saunders. Hij sprak met Peter Driessen (mede-oprichter van Spil Games, uitgever van talloze browsergames), Eric Diepeveen (werkzaam bij ontwikkelaar Stolen Couch Games), Melinda Jacobs (user experience designer) en David Nieborg (journalist en game-onderzoeker). Samen bespraken zijn de potentiële toekomst van free-to-play en social games en de connectie die deze populaire spellen hebben met arcadegames van weleer.
De discussie bleef helaas redelijk aan de oppervlakte, maar desondanks was het interessant om de meningen uit verschillende takken binnen de industrie belicht te zien. Nieborg ziet in hedendaagse spellen als Candy Crush bijvoorbeeld een herhaling van zetten: het spel doet eigenlijk niets nieuws en grijpt terug op dezelfde gameplayprincipes die ook in de gloriedagen van de arcadehallen alomtegenwoordig waren. Jacobs ziet ook het sociale aspect van arcadegames (zoals het verbeteren van high scores of tegen vrienden spelen) terugkomen in de games van vandaag. Bovendien past een ‘arcade stijl’ meer bij onze levensstijl vandaag de dag. In plaats van vele uren in één spel te steken, besteden we op de mobiele telefoon vaak liever een kwartiertjes aan meerdere games.
Zelfs het klassieke ‘insert coin to continue’ lijkt volgens de panelleden terug te komen. Net even dat extraatje kopen om het level toch te kunnen halen. Nieborg ziet wel het gevaar dat het ‘pay-to-win’ principe overheersend wordt, want "falen is leuk." Game-ontwikkelaar Diepeveen voegt toe dat er een perfect punt van frustratie is waarop spelers bereid zijn om te betalen of vrienden in te schakelen. “Het is een trucje.
Met het stukje discussie, naast het vermaak van de arcadekasten en consoles, bood de Retro Game Experience een prima dagje vermaak. Wel moeten we toegeven dat het evenement groter had kunnen zijn: met twee ruimtes gevuld met kasten en consoles en één film/panel/lezingzaal, voelde de dagprijs van 15 euro wat aan de hoge kant. Toegegeven, daarmee kreeg je ook toegang tot het Beeld en Geluid Museum, maar dat is een schrale troost als je toch echt voor de games gaat. Toch verlieten we allerminst verdrietig het pand; een dagje retrogamen is altijd meer dan welkom!

Populair Nieuws