Resident Evil 7 release nabij - Gauw 4, 5 en 6 nog spelen!

  De Resident Evil 7 releaes is nabij. Bij horrorfanaten staat 24 januari al groot in de agenda gemarkeerd. Een game waar nu al een hype over bestaat. Als voorbereiding zijn onlangs deel 4, 5 en 6 opnieuw uitgebracht!

  Resident Evil 4, 5 en 6 zijn stuk voor stuk verschillende games en eigenlijk ook weer heel anders dan de (psychologische) horror van deel 7. Maar dat maakt niet uit. Het is Resident Evil, een franchise die al sinds 1996 meegaat. En sindsdien zijn er dus meerdere delen verschenen, alsook weer meerdere remakes. 4, 5 en 6 verschenen zelfs al eerder als download op de huidige generatie consoles.

  Maar om mensen die uitkijken naar 7 nog alvast warm te laten draaien, kon een fysieke geremasterde release niet uitblijven. In deze special zoomen we niet zo zeer in op de Resident Evil 7 release (lees onze laatste hands-on!), maar vertellen we je wat je kan verwachten van 4, 5 en 6 die nu dus op schijfje uit zijn gekomen.

  Resident Evil 4

  Resident Evil verscheen voor het eerst op de GameCube in 2005. Later kwam het spel naar de PlayStation 2 en in 2007 nog naar de Wii. Toen moest je het spel met motion controls spelen. Niet voor iedereen een feest en daarom is de ouderwetse besturing met een controller nu wel weer lekker!

  Sowieso als we kijken naar Resident Evil 4, 5 en 6, dan is 4 het fijnst! Want het is deze Resident Evil die voor baanbrekende veranderingen in de serie zorgde. En meer dan ooit had je het gevoel dat serie meeging met zijn tijd. In de game kruip in je de huid van Leon die een dochter van een president moet redden. Alleen is er één probleem: er is een virus. Een nieuw gemuteerd virus welteverstaan.

  En hierin wijkt Resident Evil erg af van de vorige Resident Evil delen. Die waren namelijk erg gericht op zombies en in deel 4 is er opeens sprake van een gemuteerd virus. De actie was tof: in derde persoon. Dit ging ten koste van de puzzels van voorgaande Resident Evil delen.

  Maar de actie an sich was veel beter uitgevoerd. Voor het eerst was er een soort on the shoulder camera waardoor je ook echt goed kan schieten op wat je schiet. Headshots kunnen in deel vier daardoor veel gerichter gemaakt worden dan in de eerste paar Resident Evil games.

  Er waren meer veranderen in de gameplay. Een nieuwe optie is bijvoorbeeld het vinden van schatten. Die kon je verkopen om vervolgens met dat geld nieuwe wapens te kopen of te upraden. Daarnaast kun je schatkaarten kopen waarmee je die schatten kan vinden.

  Een zeer toffe game dus, met een tof verhaal. Het enige minpunt zijn misschien de quick-time-events die opeens geïntroduceerd werden. Als die ene vervelende man met zijn bijl op je afkomt, kun je maar beter op tijd op de knoppen rammen! Succes!

  Resident Evil 4 is nu dus fysiek te koop.

  Resident Evil 5

  Resident Evil 5 kwam voor het eerst uit in 2009 op de Xbox 360 en PlayStation 3. In de game kruip je in de huid van Chris of Sheva. Ook nu weer is het taak om een nieuw virus te stoppen. Een virus dat kennelijk al op meerdere mensen is toegepast! Dat klinkt spannend en dat is het ook.

  Toch kreeg Resident Evil 5 het flink te verduren van de fans. Die vonden dat het geen waardige Resident Evil game is omdat alle horror als sneeuw voor de horizon is verdwenen. Dat is zeker waar. Maar het neemt niet weg dat Resident Evil 5 een toffe actiegame is en bovendien één die voor het eerst in de serie co-op gespeeld kan worden. Zowel offline, als online.

  De co-op pakt onwijs goed uit, omdat je echt moet samenwerken. Zodra je co-op maatje down is, kun je hem of haar helpen. Handig is ook dat je herbs op jezelf kan gebruiken, maar als de ander er naast staan, voor jullie samen kan gebruiken. Zo maak je optimaal gebruik van al je objecten. Verder moet je geregels samen een deur openen en als de ander nog niet voor is kun je lekker de ander zieken en dan roept Sheva bijvooreeld “C’mon Chris hurry up!”

  Wat dat betreft is het een van de meest vermakelijke co-op games. Al merk je wel dat na zoveel jaar de besturing wel achterhaald is. Natuurlijk is dat ook zo voor deel 4. Maar de opgepoetste graphics zijn niet onaardig! Als je ‘m al gespeeld hebt, kun je ’t laten rusten. Maar anders zeker de moeite waard om nog te doen ! Bovendien is er een personage nog in leven…. (nee, we spoilen niet!).

  Resident Evil 5 is nu fysiek te koop.

  Resident Evil 6

  Van deel 5 zijn we dus fan, ondanks de kritieken. Dat geldt helaas wat minder voor Resident Evil 6, dat voor het eerst uitkwam in 2012.

  Verder is Resident Evil toch wel de minste van de drie delen. De intentie was goed, maar kwam niet goed uit de verf: drie verhaallijnen met drie verschillende soorten Resident Evil ervaringen, waarbij het natuurlijk weer gaat om een virus dat de samenleving wil verpesten. De campaign van Leon bood je een (beetje) horror-ervaring, die van Chris actie en die van Jake was een mix van allebei. Uiteindelijk komen de drie verhalen samen.

  Hoewel dit deel het minste is van de drie biedt Resident Evil 6 wel co-op, net zoals deel 5. En voor de co-op liefhebbers is dat best leuk om even te doorlopen. Je krijgt niet het gevoel dat je een Resident Evil game speelt met dito sfeer, maar wel kun je er een leuke avond mee beleven. Dat dan weer wel.

  Ook dit deel is fysiek te koop.

  Wil je meer weten over alle drie de delen, kun je onze recensies van eerder hier lezen:

  En dan nu is het aftellen geblazen voor deel 7. Laat ons in de comments weten wat jouw favoriete Resident Evil game is en welke jij eventueel nog gaat spelen in aanloop van de Resident Evil 7 release!

  Resident Evil 5: Gold Edition

  Verkijgbaar vanaf 12 march 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.