Reddit investeerders richten na Gamestop hun pijlen op zilver

Article
maandag, 01 februari 2021 om 18:00
xgn google image
Nadat investeerders van Reddit vorige week shortsellers voor schut hebben gezet door massaal aandelen van Gamestop te kopen, richten ze hun pijlen nu op het volgende doelwit. Dat doelwit is, verrassend genoeg, zilver.
Sinds vorige week zijn investeerders van het online platform Reddit druk bezig met grote investeerders en shortsellers een hak te zetten. Het begon allemaal met het massaal kopen van aandelen in multimediazaak Gamestop. Doordat de aandelenkoersen van Gamestop voor deze actie aan het dalen waren, was het een groot doelwit voor shortsellers. Dat zijn investeerders die inzetten op de daling van de waarde van een aandeel.
Doordat de investeerders van Reddit massaal aandelen kochten schoot de koers van Gamestop ontzettend hard omhoog. De aandelenmarkt draait namelijk op het principe van vraag en aanbod. Als de Reddit investeerders weigeren hun aandelen te verkopen is er dus veel vraag en weinig aanbod beschikbaar, wat vervolgens de prijs per aandeel verhoogt. De shortsellers hadden er alleen op ingezet dat de aandelenkoers ging dalen en dus verloren ze veel geld door deze actie.
Het werd zelfs zo erg dat de populaire handelsapp Robinhood besloot de stekker uit het handelen van Gamestop aandelen te trekken. Dit leidde tot veel frustratie op social media. Niet alleen van de investeerders, maar ook van veel mensen die de zaak nauwlettend volgden. Er kwam veel kritiek vanuit de gemeenschap die stelde dat marktmanipulatie dus alleen toegestaan is als je rijk bent. Toch is het niet heel gek dat Robinhood de stekker eruit trok, aangezien zij een 'T+2 settlement' model hanteren. Dit houdt in dat je de aandelen direct krijgt, maar dat je pas na twee dagen betaalt, wat voor Robinhood veel chaos veroorzaakte.

Nieuw doelwit

Nu handelen in aandelen van Gamestop dus nagenoeg onmogelijk is gemaakt voor de investeerders van Reddit is het voor hun tijd om hun pijlen op iets anders te richten. Om de grote banken dwars te zitten zijn ze nu dus massaal gaan investeren in zilver. Volgens de experts van Bloomberg zal dit wel minder succesvol zijn dan de aandelenrush op Gamestop. Volgens hun zijn er namelijk geen grote beleggers die short gaan op zilver en ze zeggen dan ook dat het een praktisch nutteloze actie is.
Volgens de investeerders van Reddit is het wel goed om te investeren in zilver en zal het een grote impact hebben voor banken en investeringsmaatschappijen. Hoe het precies uit gaat pakken is dus nog even de vraag, inmiddels is de prijs van zilver al wel met 7,4 procent gestegen en blijft het langzaam doorstijgen. Overigens profiteert niet alleen zilver hiervan, maar ook de koers van zilvermijnbedrijven en de handel in zilveren munten schiet omhoog.
Of Robinhood weer gaat ingrijpen in de handel van zilver blijft ook nog even afwachten. Na het stopzetten van de handel van Gamestop aandelen heeft het bedrijf namelijk gelijk meerdere rechtzaken aan de broek gekregen. Zo zouden ze vrije markthandel tegengaan en de markt manipuleren in het voordeel van de grote investeerders. In ieder geval blijven we wel vermaakt met deze saga van Reddit investeerders tegenover de grote investeerders van Wall Street.