Recap tv-series: The Walking Dead

Article
zaterdag, 19 oktober 2013 om 19:00
xgn google image
Al sinds mensenheugenis zitten zombies vastgeworteld in de hedendaagse cultuur. Ondode wezens die gedreven worden door hun onstilbare honger naar hersens, eigenlijk klinkt het best saai. En toch zijn zombies de laatste jaren, decennia zelfs, razend populair. Die populariteit zien wij terug in films (Resident Evil en het dramatische World War Z), boeken (het enigszins briljante World War Z) en series. En juist over zo’n zombieserie gaan wij het hebben. Met een uitpuilend oog kijken wij even terug naar de eerste drie seizoenen van The Walking Dead.
Seizoen vier van deze serie bonst namelijk op de deur. Op dit moment zullen er al enkele zombies je kamer zijn binnengedrongen, aangezien afgelopen zondag de eerste aflevering was. Maar hoe ging het ook allemaal al weer? Wat is er allemaal gebeurd in de door zombie overlopen wereld? Bereid je voor op deze recap. Let op: er zitten flinke spoilers in dit artikel!
De eerste drie seizoenen, en ook het komende seizoen, zullen draaien om sheriff Rick Grimes en zijn groep met overlevenden. In het eerste seizoen ontwaakt Rick uit een coma, waarna hij zich in een wereld bevindt waarin de doden over de aarde lopen. Hoe dit zover heeft kunnen komen, is aan de kijker zelf. Zijn het de Bijbelse geboden, die voorspelden dat er zoiets zou gebeuren? Of is het een ziekte die mensen in vleesknagende lijken verandert? Een interessante, doch intrigerende vraag.
Soms GTST met zombies
Machtsstrijd, liefdesperikelen, overlevingsdrang en enigszins ook humor. Die humor is dan wel van het bovenste plankje waar een plaquette met ‘zwarte humor 2.0’ opstaat. De levens van de verschillende personages houden ons als kijker bezig. Maar in het eerste seizoen zijn die mensen bijzaak, want het gaat ons om de zombies. En sjonge-jonge, wat zijn die afschuwelijk goed neergezet zeg! Ontbrekende lichaamsdelen, lege oogkassen of loshangende kaken: de make-up afdeling van de show verdient meerdere koninklijke onderscheidingen.
In het eerste seizoen volgen we Rick’s zoektocht naar zijn vrouw en zoontje. Enigszins traag komt de serie op gang, want als bankhangende chipseter weet je allang dat er iets onguurs over de wereld wandelt. Toch duurt het nog wel even voordat we de eerste zombies tegenkomen, met enkele cheesy momenten als gevolg (dat ding in de tank, serieus?!). Rick vindt uiteindelijk zijn vrouw, zoontje en beste vriend Shane (die inmiddels verliefd is op Rick’s vrouw Lori). Een klassieke liefdesdriehoek. Lijkt wel een beetje op GTST met zombies!
Samen met de overige overlevenden, één grote groep, trekken ze erop uit, op zoek naar het CDC. Het CDC is het Amerikaanse centrum dat handelt als er een ziekte uitbreekt. Als de Spaanse griep voor een epidemie had gezorgd, dan zat het CDC erachteraan. Hetzelfde dus bij de zombies. Binnenin het centrum werkt een dokter aan een tegenmiddel voor de zombieziekte. Via hem komen we ook achter de grootste spoiler: iedereen is besmet met zombieritis. Als je doodgaat, dan verander je in zo’n wandelend lijk. Zombies breken het CDC in en de dokter blaast de tent op als Rick en zijn groep uit het centrum zijn onsnapt.
Op zoek naar een goede locatie
In seizoen twee blijft de groep naar een geschikte locatie zoeken. Die lijken ze te vinden bij Hershel, een oude man met een boerderij. Samen met zijn drie dochters runt hij de zaak. Rick’s groep krijgt van Hershel toestemming om er even te blijven, maar niet te lang. Toch weet de self proclaimed leider van de groep met Hershel te praten en neemt hij ze voor lief op de boerderij. In het tweede seizoen gebeurt er eigenlijk niet zo bijster veel. Ja, Lori raakt zwanger en de liefdesdriehoek begint irritante vormen aan te nemen, maar daar blijft het bij. Er gaan wat mensen dood, waaronder Shane, maar pas in de laatste aflevering barst de hel echt los.
De boerderij wordt overlopen door zombies en de groep vlucht, wel gesplitst. Alleen Andrea, een enigszins vergeetachtig en dom personage naar de mening van ondergetekende, blijft achter en wordt in het bos gered door een stoere, samurai zwaaiende chick genaamd Michonne. Dan rollen de credits over het scherm en mag je weer een jaar wachten voordat je weer een zombie op je beeld ziet.
Het derde seizoen vertelt hoe de groep een lege gevangenis aantreft. Nou ja, gedeeltelijk leeg, aangezien er nog wel wat zombies rondzwerven. Een grote, secure locatie: perfect om een leven op te bouwen! Dat vind onze favoriete groep dus, waardoor ze intrekken. Daar treffen ze ook nog wat oud-gevangenen aan, van wie sommigen kwade bedoelingen hebben. Er ontstaat dan een soort Mexicaanse stand-off: Rick en zijn groep, tegenover de gevangen, terwijl de bijtende zombies ook nog meedoen. Toch weet de groep de slechteriken uit te schakelen en mogen de andere gevangenen, die wel oké zijn, joinen.
Er gaan mensen dood!
De vergeetbare Andrea is ondertussen ook nog levend, mede door het toedoen van Michonne. Met zijn tweeën treffen ze een dorpje aan, genaamd Woodbury. Op het eerste gezicht een vredelievende stad, die omringd is met stalen wanden, prikkeldraad en hout, zodat er geen zombies in kunnen. De baas daar is de Governor. Vanaf het begin af aan weet je dat er iets mis is met de man en dat blijkt ook: in de latere afleveringen blijkt het een egomaniakale moordenaar te zijn, die de stad niet secuur genoeg vindt. Hij wil de gevangenis waar Rick en zijn groep zit. Andrea wordt ondertussen ook nog verliefd op hem, waardoor het respect voor dit personage helemaal als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Lori, Rick’s vrouw, is dan ook nog zwanger. Ze weet echter niet of het kind van Rick of van de overleden Shane is. Iets wat de gemiddelde tv-kijker ook weinig boeit, want het is geen soap. Al heeft het daar soms veel van weg. Uiteindelijk sterft Lori tijdens de bevalling, met ook enkele andere personages die we wel konden waarderen (T-Bone). Gelukkig overleeft de publiekslieveling Daryl het allemaal.
De dood van Lori maakt Rick behoorlijk kapot. Hij houdt 'spookgesprekken' via een telefoon met haar en blijft visioenen van haar zien. Het leiderschap van Rick wordt in twijfel getrokken door meerdere personages, maar uiteindelijk blijven ze achter hem staan. De momenten dat Rick gek wordt en mensen twijfelen aan zijn leiderschap is een redelijk rode draad in het derde seizoen. In de eerste aflevering van het vierde seizoen blikt hij er even snel op terug, maar daar later meer over.
Het grote laatste gevecht! Of niet...?
Het hele derde seizoen lijkt op te bouwen naar een gigantische climax: we wachten totdat de groep Woodbury aanvalt of andersom. Eén grote strijd tussen mensen om een woonplaats, met zombies op de achtergrond. Dat is wat we willen! En dan is de laatste aflevering juist helemaal niet zoals dat. De Governor valt wel aan, maar de aanval wordt afgeslagen. Dit is ook het enige hoogtepunt van het seizoen, het gevecht tussen beide fracties. Toch weet de groep zich te verdedigen en druipt de Governor af. Hij draait hierna volledig door en schiet iedereen in zijn eigen dorp neer, behalve zijn eerste en tweede man.
De enige grote naam, naast Lori en T-Bone, die doodgaat op het einde is Andrea, maar dat werd flink toegejuicht door het overgrote gedeelte van de kijkers. Een zeurderig wijf, die totaal geen flauw benul heeft van wat ze eigenlijk wil. Zo’n iemand ben je liever kwijt dan rijk.
En dan is het alweer tijd voor seizoen vier. Een goede eerste aflevering met een eng wijf die haar man, inmiddels een zombie, in leven houdt met alles wat ze kan vinden. Rick vindt haar en praat met haar, maar beseft dat het te laat is. Het leuke aan deze scene is dat onze hoofdpersoon zelf doorheeft dat hij ook zo had kunnen worden. Maar de eerste aflevering biedt meer: een zinderende actiescène in een winkel met vallende zombies (?!), nieuwe (waarschijnlijk vergeetbare, maar ja) personages en het belangrijkste; er is een nieuw thema. De ziekte lijkt namelijk overdraagbaar te zijn via de lucht, of via aanraking. Het is nog niet helemaal duidelijk - duh, eerste aflevering - maar het is een interessant concept. Het brengt iets nieuws en iets angstigs met zich mee. Mensen hoeven niet gebeten te worden om een zombie te worden (of zelf dood te gaan), maar kunnen nu veranderen door de verkeerd lucht in te ademen. Curieus concept, hopen dat de schrijvers hier een goede manier voor kunnen vinden.
De hoop is er voor een goed vierde seizoen. Zoals ondergetekende eerder al meldde, seizoen drie is redelijk ruk, en vanaf het tweede seizoen gaat het eigenlijk alleen maar omlaag. Toch is de hoop voor een goed vierde seizoen er. Het nieuwe thema introduceert iets spectaculairs aan de serie en Daryl blijft kont schoppen. En ja, die smerige en griezelige Governor kruipt ook nog ergens rond en hij zint maar op één ding: wraak. Geen GTST meer, maar tijd voor veel zombies met denderende actiescènes!

Populair Nieuws