PS5 vs Xbox Series X: Wie moet de console war winnen?

  Dat 2020 een pittig jaar is voor iedereen is een understatement. Voor consolefabrikanten Microsoft en Sony is het misschien nog wel een lastiger jaar, want beide partijen willen dit jaar met een nieuwe console op de markt komen. Dat doet je toch afvragen: PS5 vs Xbox Series X; wie moet die console war gaan winnen?

  Om die vraag te beantwoorden namen we het risico van een verdeelde reactie. Binnen de redactie zijn er genoeg meningen om de interessante discussie op te werpen en dus stelde ondergetekende met gevaar voor eigen leven de prangende vraag van 2020. De reacties zijn uiteenlopend.

  Ralph

  Ik denk dat de PlayStation 5 de console oorlog gaat winnen. Sterker nog, ik weet het bijna zeker. Toch hoop ik dat de Xbox Series X er nipt toch met de overwinning vandoor gaat.

  Waarom? Omdat het ervoor zal zorgen dat Sony en Microsoft hun stinkende best moeten gaan doen om de consument aan zich te laden binden, wat weer beter is voor ons: de spelers. Ook precies de reden waarom ik die blinde loyaliteit aan een bedrijf nooit snap, gezonde concurrentie is alleen maar goed voor de consument.

  Microsoft

  Roy

  Wat mij betreft de PlayStation 5. Ten eerste omdat ik vanaf de PS2-generatie bij Sony ben ingestapt en me daardoor persoonlijk het meest verbonden voel met dit merk. Al mijn mooie game-herinneringen heb ik van de PlayStation en in mindere mate de PC.

  Ten tweede wil ik dat mijn PS4 games backwards compatible zijn en heb ik niet het geld (over) voor meerdere consoles, dus dan moet de PS5 gewoon goed zijn. Ik wacht ook bewust met een aantal PS4 games om ze straks op de PS5 te kunnen spelen met een grotere tv. Ten derde omdat Sony in mijn ogen de beste ontwikkelteams in huis heeft en daarmee de beste exclusives. Wat is een gameconsole nou zonder echt dikke games?

  Marcus

  Ik vind het idee van een console war enigszins verouderd. Consoles concurreren natuurlijk nog wel, maar niet echt meer op de agressieve 'SEGA does what Nintendon't'-manier van vroeger. Uiteraard gaan Series X en PS5 in zekere zin de strijd met elkaar aan, maar ik denk dat de meeste consumenten meer geven om software dan om de console zelf.

  Dat gezegd hebbende hoop ik dat de Switch het volhoudt, ook nu third party ontwikkelaars games kunnen gaan maken die absoluut niet op de Switch kunnen draaien. Dat zeg ik niet alleen als fan. In mijn ogen is een draagbare home console het beste idee dat de game-industrie recent heeft gehad. Ik hoop dat dat idee doorontwikkeld kan worden.

  Het is nu misschien niet mogelijk om een Switch te maken die net zo krachtig is als een normale console, maar met wat research and development kan het in de toekomst misschien wel. Het zou zonde zijn als we het concept niet meer terugzien, alleen omdat de huidige Switch de PS5 en Series X niet kan bijhouden.

  Chris

  Ik hou niet zo van de term 'oorlog', gezonde competitie, daar houd ik wel van. Per merk bekeken is Sony duidelijk de bovenliggende partij. Elke minieme aankondiging van de PS5 krijgt meer aandacht wereldwijd dan een hele livestream van Microsoft. En dat terwijl Microsoft momenteel echt heel goed bezig is met haar nieuwe krachtige console, Game Pass, xCloud en vele studio's die 1st party games maken en de manier waarop ze met hun klanten communiceren.

  Sony kan daar nog een hoop van leren! Ik hoop vooral op twee heel sterke partijen die elkaar steeds scherp houden en de loef proberen af te steken. Daar winnen wij als gamers het meeste bij. En Nintendo? Ach, die doet niet aan oorlogen, die spelen hun heel eigen spelletje...(Stadia? Wat is Stadia ook alweer?)

  Microsoft

  Arran

  Niemand/Iedereen. Ik heb consoles voornamelijk om de exclusives. Daarbij heeft ieder zijn eigen stijl. Persoonlijk heb ik het meeste met de games van Sony, maar Nintendo games gaan er vaak ook wel in.

  Daarentegen denk ik juist dat de concurrentie alle platforms ertoe pusht om betere games te maken. Zonder die concurrentie denk ik dat games gauw af zullen zwakken. Als een platform te veel slechte, of te weinig goede games maakt verliezen ze hun klanten aan hun concurrenten. Als iemand 'wint' en de rest in de grond boort is die dreiging er niet meer.

  Mark

  Zelf hoop ik op de PS5. De voorganger van deze Sony console heeft me enkele van de beste game-ervaringen ooit geboden en ik vertrouw PlayStation net iets meer als het draait om het maken van de juiste games. De Nintendo Switch staat voor mijn gevoel los van de komende console oorlog. Nintendo heeft het slim gespeeld door niet langer nieuwe consoles uit te brengen op hetzelfde moment als Sony en Xbox.

  Ze kunnen niet op dezelfde manier concurreren met die platformen en moeten het hebben van de eigenzinnige ervaringen die ze spelers bieden. Dit viel me op toen ik weer bij Nintendo terugkeerde een half jaar geleden. Ik had ze een beetje de rug toegekeerd na de Wii, maar na jaren van alleen maar PS4 en PC games spelen, miste ik iets. Het soort games dat Nintendo maakt, vind je nergens anders terug en is een genre op zich.

  Luuc

  Natuurlijk kan ondergetekende het zelf niet laten om ook zijn voorkeur door te geven. Hoewel ik groot fan ben van de Sony-consoles, hoop ik dat Microsoft deze generatie kan terugslaan en tenminste op gelijke hoogte mee kan draaien met de PlayStation 5. Voor de industrie zou het goed zijn als beide consoles op volle toeren draaien.

  Microsoft heeft alleen wel een ijzersterke line-up aan games nodig om het Sony heet onder de voeten te maken. De afgelopen generatie heeft Sony bewezen heer en meester te zijn van de exclusives. Microsoft moet aantonen dat er net zoveel reden is om een Xbox te halen.

  Alle programma’s die ze hebben om gamers tegemoet te komen zijn fantastisch natuurlijk, maar als Microsoft weer in het verleden blijft steken door slechts nieuwe delen van bekende reeksen uit te pompen gaat het al snel mis. Dat is namelijk, in combinatie met een dramatische lancering, een grote reden waarom deze generatie verloren werd. Microsoft heeft zijn eigen Naughty Dog nodig, dus laten we hopen dat The Initiative die rol kan vervullen.

  PS5 vs Xbox Series X: Wie moet winnen?

  Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw mening! Laat ons hieronder weten welke console jij het liefste wil hebben en waarom. Vertel ons tevens welke argumenten van onze redacteuren het beste zijn.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.